Βουτιές και βόλτες στη φύση του Μαραθώνα

Μονοπάτια που διασχίζουν παραμυθένια δάση, φαράγγια όλο τρεχούμενα νερά, παραλίες ιδανικές για τις πρώτες βουτιές της χρονιάς. Και όλα αυτά, σε συσκευασία μονοήμερης.

Βουτιές και βόλτες στη φύση του Μαραθώνα

Θέλεις φαράγγια; Πάμε. Θέλεις μονοπάτια να διασχίζουν δάση πλάι στη θάλασσα, χαρακτηρισμένα εθνικά πάρκα; Φύγαμε. Θέλεις να επιχειρήσουμε δειλά δειλά και τις πρώτες βουτιές της χρονιάς; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Μαραθώνα –κι αν δεν μας πιστεύεις, έλα να σε ξεναγήσουμε.

Αν είσαι μάτια μου παιδί της φύσης…

…Από το Φαράγγι της Οινόης θα ξεκινήσεις, που είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορίες που μπορείς να κάνεις στην Αττική. Ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης και καταλήγει στο Φράγμα του Μαραθώνα, διασχίζοντας ένα φαντασμαγορικό φαράγγι με τρεχούμενα νερά και βατραχάκια που κοάζουν. Συνολικά η διαδρομή για να πας και να γυρίσεις έχει μήκος κάτι παραπάνω από 8 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει περί τις τρεις-τρεισήμιση ώρες, αναλόγως τις στάσεις που θα κάνεις.

Διαβάστε περισσότερα - Το Φαράγγι της Οινόης είναι η τέλεια ανοιξιάτικη βόλτα στην Αττική

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: Τέλεια χωμάτινα μονοπάτια για μικρές ή μεγαλύτερες πεζοπορίες έχει και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, το πευκοδάσος του οποίου διασχίζουν τρία διαφορετικά μονοπάτια. Το πρώτο ξεκινά από το Πευκοδάσος και καταλήγει στο Παρατηρητήριο, έχει μήκος 5,7 χιλιόμετρα, και περπατιέται σε δύο περίπου ώρες πήγαινε-έλα. Το δεύτερο πηγαίνει από το Κωπηλατοδρόμιο στον Υγρότοπο και πάλι πίσω, περνώντας πλάι στο ποταμάκι προς την Μακαρία Πηγή, γνωστή από τα αρχαία χρόνια και δίπλα στα απομεινάρια του Πρωτοελλαδικού οικισμού που υπήρχε εδώ. Είναι κυκλική διαδρομή, μήκους 11 χιλιομέτρων και περπατιέται σε τρεισήμισι περίπου ώρες. Το τελευταίο είναι επίσης κυκλικό, και διασχίζει το Δάσος της Κουκουναριάς και τον φυσικό βοτανικό κήπο της Κυνοσούρας σε 45 λεπτά, ή δύο και κάτι χιλιόμετρα.

Αν θες να επιχειρήσεις τις πρώτες σου βουτιές…

Αμμουδιά ωραιότερη από τα Πεύκα του Σχινιά δεν θα βρεις σε ολόκληρη την Αττική. Ακριβώς μπροστά στο πευκοδάσος, για να συνδυάσεις ωραιότατα πεζοπορία και βουτιά, η μεγάλη παραλία του Σχινιά έχει χρυσαφένια άμμο, καθαρά νερά όταν δεν φυσάει βοριάς, και έκταση τόσο μεγάλη ώστε να μην συνωστιζόμαστε ούτε ντάλα καλοκαίρι –πόσο μάλλον τώρα, οριακά θα σου φανεί πως έχεις όλη την παραλία για πάρτη σου. Οργάνωση εδώ δεν υπάρχει, κι αυτό το λέμε για καλό, αν όμως είσαι από εκείνους που την θέλουν την ξαπλώστρα τους, θα πας λίγο πιο δίπλα, στην οργανωμένη πλαζ του Μωραΐτη

Αν πάλι τις πρώτες σου βουτιές προτιμάς να τις κάνεις από ψηλά, για να μην περνάς το μαρτύριο της πρώτης κρυάδας λίγο λίγο, βάλε πλώρη για τα Δικαστικά, από τα βράχια των οποίων θα βουτήξεις σε κρυστάλλινα νερά –πάρε και μάσκα, ο βυθός είναι ιδανικός για υποβρύχιες εξερευνήσεις. Στον χάρτη τα βρίσκεις εδώ, οργάνωση μην περιμένεις.

Αν είσαι ιστοριοδίφης και θες να δεις αξιοθέατα…

Δεν θα το περίμενες, αλλά έχεις ένα σωρό επιλογές, οι οποίες κατά σειρά υποκειμενικής προτίμησης είναι οι εξής:

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών που έχτισε το 160 μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός (ναι, αυτός με το Ηρώδειο) στην Μπρεξίζα, στον δρόμο από τη Νέα Μάκρη προς τον Μαραθώνα, είναι σαν μίνι ταξίδι στην Αίγυπτο, καθότι σχεδόν πανομοιότυπο με τον Ναό του Σάραπη στον Νείλο. Και ναι, αν αναρωτιέσαι, μια χαρά λατρεύονταν στην Ελλάδα οι Αιγύπτιοι θεοί, γιατί και πώς έχουμε αναλύσει εδώ

Ο Τύμβος του Μαραθώνα, όπου είναι θαμμένοι οι 192 Αθηναίοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη με τους Πέρσες, το 490 π.Χ. Ο χωμάτινος τύμβος, που αγγίζει σε ύψος τα 9 μέτρα, είναι επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης μέχρι τις 15.30, με εισιτήριο 6€, που περιλαμβάνει και την είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα, αν θέλεις να δεις πού ακριβώς έγινε η μάχη –όχι, δεν ήταν εκεί που είναι ο τύμβος. Το Τρόπαιο στήθηκε στο σημείο πολλά χρόνια μετά τη μάχη, το 460 π.Χ. για να είμαστε ακριβείς, και ανακαλύφθηκε εντοιχισμένο σε έναν βυζαντινό πύργο (ναι, κι όμως). Ο τοίχος διαλύθηκε για να βγει το τρόπαιο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Αυτό που θα δεις εδώ είναι το αντίγραφό του –και με λίγη εξερευνητική διάθεση θα βρεις και τα απομεινάρια του πύργου, την ενδιαφέρουσα ιστορία του οποίου έχει εδώ το Kastra.eu. Η πρόσβαση στον χώρο είναι ελεύθερη, δεν υπάρχει ωράριο ή εισιτήριο.

Αν τόση ώρα σκέφτεσαι «ωραία όλα αυτά, για φαΐ πού θα πάμε;»

Από τις αγαπημένες μας επιλογές για θαλασσινά είναι ο Βράχος, πολύ κοντά στον Τύμβο, που απλώνει τραπεζάκια εκεί που σκάει το κύμα. Αν είστε κρεατοφάγοι, δεν το συζητάμε, στην Αρτζεντίνα θα πάτε, στο Καλέντζι, ενώ για μεζεδάκια που συνδυάζουν και στεριά και θάλασσα, γραμμή για τον Χοντρό στη Νέα Μάκρη.

Διαβάστε περισσότερα - Πού να πάμε για φαγητό στον Μαραθώνα; | Πάμε για φαγητό στη Νέα Μάκρη; 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v