Πού να πάμε για φαγητό στον Μαραθώνα;

Πεινάσατε μετά τις βουτιές σε Σχοινιά, Πευκάκια, Δικαστικά και πέριξ; Έχουμε πέντε σούπερ (ψαρο)ταβερνάκια και εστιατόρια στον Μαραθώνα.
 

Πού να πάμε για φαγητό στον Μαραθώνα;

Στον Πανορμίτη
Λεωφόρος Ποσειδώνος 2, Άγιος Παντελεήμονας, τηλ. 697 323 4195

Ταβερνάκι βγαλμένο από τα παιδικά σου χρόνια στο νησί, λιτό κι απέριττο, αλλά με καταπληκτικά, πρωτότυπα θαλασσομεζεδάκια που δεν θα τα βρεις αλλού: Το τζιμένι, ας πούμε, που είναι παστουρμάς από ψάρι, από παστό μπακαλιάρο συγκεκριμένα, μέσα στο λάδι του, και το… «κτήνος», ένα ολόκληρο χταπόδι που σιγοβράζεται για ώρες σε ξύδι, κόκκινο κρασί και ρίγανη, είναι πραγματικά στα «οπωσδήποτε».



Κατά τα λοιπά, ωραιότατα είναι και τα τηγανιτά καλαμαράκια, το μπαρμπουνάκι/ κουτσομουράκι ή ό,τι άλλο πετύχετε σε φρέσκο ψάρι ημέρας, και οι γαρίδες σαγανάκι. Ειδική μνεία αξίζουν οι φανταστικές πατάτες στο τηγάνι –και ουχί στη φριτέζα. Λογαριασμός στο τέλος, με φρέσκο ψάρι και τα απαραίτητα ουζάκια, στα 20-25€ το άτομο.

Στον Βράχο
Χρυσής Ακτής 14, παραλία Μαραθώνα, τηλ.: 22940 55297



Δυο βήματα από τον τύμβο του Μαραθώνα, και… ένα από το κύμα, ο Βράχος απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από τα δέντρα, απολαμβάνει θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα και σερβίρει όλα εκείνα τα θαλασσινά μεζεδάκια που λαχταράς μετά το μπάνιο-που-ανοίγει-την-όρεξη, που λέγαν’ κι οι παλιοί: Τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ολόσωστα ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας. Συνοδεύουμε με μυρωδάτη χωριάτικη, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, και ικανοποιητική ποικιλία ούζου, και πληρώνουμε γύρω στα 17€ το άτομο, αν μείνουμε στα θαλασσινά και τα μικρά ψάρια, ή περί τα 25€ με μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Στον Φάρο
Περικλέους 22, Παραλία Μαραθώνα, τηλ: 22940 56164



Διεκδικεί τις δάφνες της παλαιότερης ψαροταβέρνας του Μαραθώνα, και απλώνει τα τραπεζάκια της, πέρα από τη μεγάλη ξύλινη βεράντα, και επάνω στην αμμουδιά. Κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα, λοιπόν, δοκιμάζουμε κλασικά μεζεδάκια, σαν την χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, την ταραμοσαλάτα, τις γαρίδες σαγανάκι, το συμιακό γαριδάκι, τον μαρινάτο γαύρο, και τη φρέσκια συναγρίδα. Με το ουζάκι που ταιριάζει γάντι τόσο στις θαλασσινές γεύσεις όσο και στο όλο περιβάλλον, ο λογαριασμός στο τέλος «βγαίνει» γύρω στα 20-25€ το άτομο.

Στην Ισιδώρα
Παραλία Μαραθώνα, τηλ.: 2294 056467



Απλώνει κι αυτή τα τραπεζάκια της, τα ντυμένα με λευκά τραπεζομάντηλα, σε ένα ξύλινο ντεκ δυο βήματα στην κυριολεξία από την ακροθαλασσιά, και σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, όπως γαύρο μαρινάτο, χταπόδι «καλογερίστικο» κοκκινιστό, καλαμαράκια τραγανά και ζουμερά συνάμα και εξαιρετική καβουροσαλάτα. Πολύ καλή και η ταραμοσαλάτα της, όπως επίσης και η ομώνυμη σαλάτα του μαγαζιού. Το φρέσκο ψάρι ξεκινά από τα 50€ το κιλό, ενώ για ένα πλήρες γεύμα με ουζάκι, αν δεν πάρετε μεγάλο ψάρι, θα υπολογίσετε περί τα 17-20€ το άτομο.

Στην Argentina
Μπιτάκου 3, Καλέντζι, τηλ.: 22940 66476



Και μετά απ’ όλη αυτή την ψαροφαγία, άνθρωπος είσαι, και μπορεί να λαχτάρισες λίγο αγνό, καθαρό κρέας. Αν δεν ξέρεις πού θα το βρεις, μάλλον δεν έχεις κινηθεί την τελευταία δεκαετία και πολύ στα πέριξ του Μαραθώνα. Άφησέ μας να σε διαφωτίσουμε: Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη λίμνη, στην περιοχή που λέγεται Καλέντζι, η ξακουστή και κοσμαγάπητη Argentina διεκδικεί επάξια το βραβείο για τις καλύτερες μπριζόλες Αθηνών και περιχώρων. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης νόστιμα. Καλή ιδέα είναι να κάνεις ένα τηλεφώνημα ξεκινώντας, αν νιώθεις πεινασμένος στην τοποθεσία παραλία, καθότι το ψήσιμο το μαστόρικο απαιτεί περί τη μία ώρα. Λογαριασμός στο τέλος, με ωραίο κρασάκι, στα 20-25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v