Το Φαράγγι της Οινόης είναι η τέλεια ανοιξιάτικη βόλτα στην Αττική

Ποιος είπε ότι πρέπει να φύγεις ΣΚ για να περπατήσεις στη φύση; Το Φαράγγι της Οινόης στον Μαραθώνα είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές.

Το Φαράγγι της Οινόης είναι η τέλεια ανοιξιάτικη βόλτα στην Αττική

Νερά που κελαρύζουν, βατραχάκια που κοάζουν, πλατάνια που φτάνουν ως τον ουρανό. Το Φαράγγι της Οινόης στον Μαραθώνα είναι μια από τις ωραιότερες ανοιξιάτικες πεζοπορίες, και όχι μόνο εντός Αττικής: Μια από τις ωραιότερες πεζοπορίες που έχεις κάνει γενικώς. Το πώς κατάφερνε τόσα χρόνια να παραμένει εν πολλοίς άγνωστο είναι ένα μυστήριο, το οποίο όπως όλα τα μυστήρια απλώς ενισχύει την γοητεία του.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Το μονοπάτι ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης (στον χάρτη εδώ) τον οποίο έχτισαν οι Φράγκοι γύρω στο 1250, όταν ο Γκυ ντε Λα Ρος ήταν Άρχοντας των Αθηνών, και η πόλη γνωστή ως Δουκάτο, πάλι των Αθηνών. Περί τα 100 μέτρα από τον Πύργο, θα δεις την πινακίδα με τον χάρτη του μονοπατιού, που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Μαραθώνα. Δίπλα της, ξεκινούν δύο μονοπάτια, ένα ανηφορικό στα αριστερά και ένα επίπεδο μεν, πιο δύσβατο δε στα δεξιά. Και τα δύο καταλήγουν στο φαράγγι, όπως μπορείς να δεις στον χάρτη ωστόσο για τους αρχάριους και όσους φοβούνται τα φίδια αυτή την εποχή συνιστάται το πρώτο, το ανηφορικό.

Δεν θα είναι συνέχεια ανηφορικό, μην τρομάζεις: Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ώσπου να συνηθίσεις την φαντασμαγορική θέα στα λουλουδιασμένα τοπία τριγύρω, η διαδρομή θα γίνει ευθεία και μετά θα κατηφορίσει μέχρι να φτάσει σε μια πηγή με νερά που αναβλύζουν. Εδώ είναι που ξεκινά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, η διαδρομή μέσα στο φαράγγι, η οποία κινείται διαρκώς πλάι στο ρυάκι που μισοκρύβουν οι καλαμιές. Το κελάρυσμα του νερού και τα κοάσματα των βατραχιών του παρέχουν το μόνιμο soundtrack, το δε μονοπάτι είναι χωμάτινο, σούπερ βατό ακόμα και για πιτσιρίκια, με άφθονη σκιά από πλατάνια και πεύκα. Καταλήγει στο φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα, από μια οπτική γωνία που δεν το έχεις ξαναδεί. Συνολικά, η διαδρομή έχει μήκος 8,2 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει πως θα υπολογίσεις περί τις τρεις ώρες για να την διασχίσεις και να γυρίσεις πίσω.

@irokounadi #marathonas #athens #greecetraveltips ♬ Passe à ton voisin - Ridan

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Η περιοχή συνδυάζει ως γνωστόν φύση και Ιστορία: Ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο από τον Πύργο της Οινόης θα βρεις τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου είναι θαμμένοι οι 192 Αθηναίοι που σκοτώθηκαν στην πρώτη μάχη με τους Πέρσες, το 490 π.Χ. (επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης μέχρι τις 16.00, με εισιτήριο στα 6€) ενώ ένα εικοσάλεπτο μακριά βρίσκεται το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, που έφτιαξε το 160 μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός ίδιο με το Ιερό του Σαράπιδος στο Δέλτα του Νείλου (επισκέψιμο τις ίδιες ώρες, και με το ίδιο εισιτήριο).

Αν πάλι αισθάνεσαι τολμηρός/η για ένα πρώτο πλατσούρισμα ή είσαι απλά σε mood για θάλασσα, η αγαπημένη μας αττική παραλία, τα Πευκάκια του Σχινιά απέχει από τον Πύργο της Οινόης ακριβώς 18 λεπτά οδήγησης, και έχει την τέλεια αμμουδιά για να αράξεις στον ήλιο, και τα τέλεια νερά για να τσαλαβουτήξεις κουρασμένα από την πεζοπορία πόδια.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά 

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε

Ή και γι’ αυτό να μην ήρθατε, τόσο περπάτημα αναμφίβολα θα σας ανοίξει την όρεξη. Αν είστε για κρέας, πάρε τηλέφωνο 2-3 ώρες πριν στην Argentina στο Καλέντζι να αρχίσουν να ετοιμάζουν την καλύτερη ίσως μπριζόλα που έφαγες ποτέ (αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ) ενώ για θαλασσινά και ουζομεζέδες σε τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα, γραμμή για τον Βράχο, στον Τύμβο του Μαραθώνα. Και τα δύο απέχουν 13-15 λεπτά οδήγησης από τον Πύργο της Οινόης, όσο για τις τιμές, θα υπολογίσεις περί τα 30€ στην Argentina, και γύρω στα 25€ στον Βράχο, κρασιών και ουζακίων αντιστοίχως περιλαμβανομένων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v