Πάμε για φαγητό στη Νέα Μάκρη;

Μια από τις πιο κοντινές παραθαλάσσιες μονοήμερες που μπορείς να οργανώσεις, η Νέα Μάκρη έχει σούπερ ταβερνάκια για τους λάτρεις της στεριάς, της θάλασσας και της… Ασίας.

Πάμε για φαγητό στη Νέα Μάκρη;

Ένα 40λεπτο από το κέντρο της Αθήνας, και δυο βήματα από τον Μαραθώνα, η Νέα Μάκρη είναι ό,τι πρέπει για μια κυριακάτικη –ή σαββατιάτικη, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί– βόλτα στη θάλασσα, και μάλιστα με ιστοριοδιφικό ή φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Επειδή, όμως, κακά τα ψέματα, το κλου κάθε μονοήμερης εξόρμησης είναι το φαγητό, παρακάτω σου συγκεντρώσαμε τα καλύτερα ταβερνάκια της για να πιάσεις τραπέζι μετά τις βόλτες στη θάλασσα ή τους αρχαιολογικούς χώρους γύρω της.

Ο Χοντρός 
Λεωφ. Ποσειδώνος 36, Νέα Μάκρη, τηλ: 2294 093644

Απλώνει τραπεζάκια σε ένα υπερυψωμένο μπαλκόνι με θέα θάλασσα, έχει κι ένα φανταστικό ρουστίκ εσωτερικό για τις μέρες που κάνει ακόμα ψύχρα. Το μενού του πατάει με το ένα πόδι στεριά και με το άλλο θάλασσα, προτείνοντας νοστιμιές σαν το «από την Πόλη έρχομαι» με κιμά σουτζούκι, καπνιστή μελιτζάνα, ντομάτα και γραβιέρα στον φούρνο, τα τραγανά, ψιλοκομμένα κολοκυθάκια με σως γιαουρτιού, τα κεμπαπάκια γιαουρτλού, το κριθαρότο με μανιτάρια και λάδι τρούφας, την προβατίνα προσούτο καπνιστή σε ξύλο Οξιάς και το μοσχαρίσιο καρπάτσιο πασπαλισμένο με παρμεζάνα. Οι λάτρεις των θαλασσινών, θα βρείτε χειροποίητο γαύρο ξυδάτο, κριθαρότο του ψαρά με καλαμάρι, γαρίδες, μύδια, χταποδάκι και μελάνι σουπιάς, και φανταστικά μύδια μουσταρδάτα με φέτα και λεμονοθύμαρο. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα με κρασί θα υπολογίσεις γύρω στα 20€ το άτομο –αν κινηθείς στα θαλασσινά, γύρω στα 25-30€.

Κοράλλι 
Λεωφ. Ποσειδώνος 17-25, τηλ.: 2294091350

Τα γαλάζια τραπεζάκια του βρίσκονται σε σημείο απλώνω-χέρι-πιάνω-θάλασσα, κι αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που κάνουν αυτή την ψαροταβέρνα της Νέας Μάκρης τόσο κοσμαγάπητη. Όπως εύκολα μαντεύεις, τα θαλασσινά έχουν εδώ την τιμητική τους: Μην χάσεις σε καμία περίπτωση τους χταποδοκεφτέδες, την καραβιδόψιχα, το μυδοπίλαφο, και τον χειροποίητο γαύρο μαρινάτο. Εννοείται πως θα βρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι με το κιλό, και όλα τα κλασικά παρελκόμενα –καβουροσαλάτα, τηγανιτά κολοκυθάκια, μυρωδάτη χωριάτικη και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Λογαριασμός με ουζάκι από ικανοποιητική ποικιλία, στα 20€ πάνω-κάτω το άτομο αν μείνεις στα μεζεδάκια, στα 30€ αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Νέα Γαλήνη 
Λεωφ. Ποσειδώνος 10, τηλ.: 2294111411

Έχει μια από τις ωραιότερες αυλές της Νέας Μάκρης, στρωμένη με νησιώτικες πλάκες και σκεπασμένη από κληματαριές. Μας συστήνεται ως «ψαροφαγείο» και τιμά τον τίτλο της με σπεσιαλιτέ όπως το κριθαρώτο με γαρίδες, τα μύδια σαγανάκι, η γαριδομακαρονάδα, αλλά και μαστόρικα τηγανισμένα καλαμαράκια και φρέσκο χταποδάκι στα κάρβουνα. Ωραιότατα είναι και τα μαγειρευτά της, όπως ο μουσακάς και το ιμάμ, αν προτιμάς να κινηθείς σε κάτι πιο στεριανό –έχει και επιλογές κρεατικών, για τους αντιφρονούντες. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ περίπου το άτομο.

Το Πλοκάμι 
Λεωφ. Ποσειδώνος, τηλ.: 2294090057

Στην παραλιακή περαντζάδα της Ποσειδώνος, το Πλοκάμι αγναντεύει από τα τραπέζια του την θάλασσα, και σερβίρει ένα μενού που μοσχοβολά αρμύρα. Ξεχωρίζουν οι γαρίδες στο τηγάνι, που σερβίρονται με ωραία σως, η σπιτική καβουροσαλάτα, τα τηγανιτά καλαμαράκια, η γαριδομακαρονάδα και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αν είσαι φαν. Συνοδεύεις με τα απαραίτητα ουζάκια, φρέσκες τηγανιτές πατάτες, τζατζίκι-κόλαση και χωριάτικη σαλάτα, και πληρώνεις περί τα 20-25€ το άτομο.

Vietnam 
Λεωφ. Μαραθώνος 170, τηλ: 2294 092390

Και πάμε τώρα σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Θρύλος για τους παροικούντες την περιοχή, το Vietnam φυσά ασιατικό αεράκι στη Νέα Μάκρη από το 1987, και στήνει κάθε Τετάρτη από τις 19.30 ως τα μεσάνυχτα και Κυριακή από τη 13.00 ως τις 17.30 έναν λαχταριστό μπουφέ στον οποίο δεν αντιστάθηκε κανείς. Με 19€ τις Τετάρτες και 21€ τις Κυριακές έχεις απεριόριστη κατανάλωση σε sushi, σαλάτες, σούπες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα, ρύζι, noodles, αλλά και ωραιότατα γλυκάκια. Κατά τα λοιπά, στο μενού του φιγουράρουν προτάσεις σαν το Oriental Chicken με κινέζικα μανιτάρια και μπαμπού, την πάπια Πεκίνου με χόισιν σως, το Satay Beef με λαχανικά και σως σατέ, οι γλυκόξινες γαρίδες και τα Chow Mein noodles. Με μερικές ασιατικές μπύρες, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v