Πόσο μακριά θα φτάνατε για να γευθείτε αληθινό φαγητό;

Μάθετε τα πάντα για μια νέα βιωματική εμπειρία σχεδιασμένη και υλοποιημένη από την Ισαβέλλα Ζαμπετάκη και την εταιρία της Herbs in her pockets.

Πόσο μακριά θα φτάνατε για να γευθείτε αληθινό φαγητό;

Μέχρι πού θα φτάνατε για να γευθείτε αληθινό φαγητό; Αυτή είναι η ερώτηση που μας έκανε η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη στο τραπέζι γύρω από το οποίο είχαμε καθίσει, μια παρέα δημοσιογράφων, στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του Open Farm Agora πριν από λίγες μέρες. Για την Ισαβέλλα σας είχα μιλήσει πέρυσι, περίπου τέτοιον καιρό, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της «Χειροποίητη Κρήτη» (διαβάστε το άρθρο εδώ). Το βιβλίο αυτό ήταν η αφορμή για την αλλαγή στην επαγγελματική της ζωή, έχοντας πρόσφατα δημιουργήσει την εταιρία Herbs in her pockets, με σκοπό να λανσάρει μια βιωματική εμπειρία φαγητού με έμφαση στην αφήγηση.

Η απάντηση στην ερώτηση περνάει μέσα από τις ιστορίες που αφηγείται η Ισαβέλλα όταν, στην περιπλάνησή της στα βουνά, τους ελαιώνες και τα μιτάτα της Κρήτης αναζήτησε και βρήκε την αλήθεια των ανθρώπων του νησιού την οποία μετουσιώνουν στους θησαυρούς που φτιάχνουν με τα χέρια τους. Έτσι, ενόσω η Ισαβέλλα έβγαζε τα τρία βότανα από τα πανέμορφα κεντητά χειροποίητα πουγκιά, τα έβαζε στην γυάλινη τσαγέρα την οποία γέμισε με ζεστό νερό και για όση ώρα τα παρατηρούσαμε να στροβιλίζονται και το χρώμα του νερού να αλλάζει, ακούσαμε την ιστορία για το πώς συλλέγεται ο αλάδανος στα βουνά της Κρήτης. Στο τέλος, γευόμενοι το αρωματικό αφέψημα, ήταν σαν να ήμασταν εκεί. Το ίδιο συνέβη και με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με τα τυριά και τις ελιές, με το χαρούπι και τον ανθό αλατιού.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιδέα πίσω από την Herbs in her pockets. Ακούσαμε τις ιστορίες πίσω από κάθε τι που είδαμε, οσφρανθήκαμε και γευθήκαμε, θαυμάσαμε τα υφαντά και τα κεραμικά και μας δόθηκε η ευκαιρία να σκεφτούμε τι είναι τελικά αυτό που θεωρούμε ξεχωριστό κι αληθινό φαγητό.

Λέει η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη: ««Μετά από 23 χρόνια δημοσιογραφικής πορείας με θέμα τη γαστρονομία και το ταξίδι, ήθελα να σχεδιάσω μία εμπειρία που να δίνει στον ταξιδιώτη την ευκαιρία όχι απλά να απολαύσει νόστιμες γεύσεις, αλλά και να μάθει περισσότερα για την κουλτούρα που τις περιβάλλει. Αξιοποιώντας υλικό από τα ρεπορτάζ μου, δημιούργησα ένα αφήγημα που περιέχει ουσιώδη πληροφορία και ταυτόχρονα αγγίζει τους συμμετέχοντες σε συναισθηματικό επίπεδο. Πιστεύω ότι το storytelling είναι ένας δυνατός τρόπος για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούν διεθνείς τάσεις, όπως η στροφή στη βιωσιμότητα και στα plant-forward γεύματα, και να προσεγγίσουμε ένα ποιοτικό κοινό. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δημιούργησα την εταιρεία Herbs in her pockets».

Η εμπειρία “How far would you go for real food?” θα παρέχεται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Αττικής, ενώ η ίδια θεματική παρουσιάζεται με τη μορφή ομιλίας σε συνέδρια σχετικά με τη γαστρονομία, τη βιωσιμότητα και την ευεξία. Τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί στο πενθήμερο συνέδριο Chef Culinary Conference το οποίο θα παρακολουθήσουν στη Μασαχουσέτη περισσότεροι από 500 Αμερικανοί σεφ, διαιτολόγοι και δημοσιογράφοι. Αντίστοιχη παρουσίαση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση για πανεπιστημιακούς και ομογενείς στο Maliotis Cultural Center στη Βοστώνη αλλά και για δημοσιογράφους σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης.

Η Herbs in her pockets μας συστήνεται επίσης μέσα από ένα καινοτόμο προϊόν, το σαπούνι «A Fragrant Story». Πρόκειται για μια συνέργεια με την Helleo, εταιρεία που παράγει χειροποίητο σαπούνι από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οινοποιείο Λυραράκης και τον αγγειοπλάστη Γιώργη Δαλαμβέλα. Το σαπούνι αυτό περιέχει Κοτσιφάλι, δίκταμο και κόκκινη άργιλο από την Κρήτη και συνοδεύεται από ένα podcast με τις ιστορίες των τριών παραγωγών που συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί.

Για να ακούσετε το podcast και για να διαβάσετε μικρές ιστορίες για ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα herbsinherpockets.com.

Αφού ευχαριστήσω την Ισαβέλλα για το μοίρασμα της εμπειρίας της και αφού της ευχηθώ από καρδιάς να έχει την επιτυχία που της αξίζει, για να κλείσω αυτό το αφιέρωμα επιστρέφω στην αρχή και στην ερώτηση του πόσο μακριά θα φτάνατε για να γευθείτε αληθινό φαγητό και απαντώ «πολύ μακριά». Εσείς;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v