"Χειροποίητη Κρήτη": Ένα off-road οδοιπορικό στις αιωνόβιες τέχνες του νησιού

Η "Χειροποίητη Κρήτη" είναι ένα βιβλίο-θησαυρός που μας οδηγεί στο νησί και μας γνωρίζει τους ανθρώπους του μέσα από απάτητες, συγκλονιστικές διαδρομές.
Χειροποίητη Κρήτη: Ένα off-road οδοιπορικό στις αιωνόβιες τέχνες του νησιού

της Αγάπης Μαργετίδη

Έχοντας γνωρίσει και συνεργαστεί με την ταξιδιωτική δημοσιογράφο Ισαβέλλα Ζαμπετάκη σε διάφορα projects, είχα ήδη διαπιστώσει τον επαγγελματισμό που τη διακρίνει. Επαγγελματισμό που πηγάζει από την αγάπη για το αντικείμενό της, τροφοδοτώντας την με την απαραίτητη ενέργεια και υπομονή για να φέρνει εις πέρας ό,τι αναλαμβάνει. Γι’ αυτό δεν εξεπλάγην όταν είδα το όνομά της ως δημιουργού ενός υπέροχου βιβλίου, του «Χειροποίητη Κρήτη» (‘Handcrafted Crete’).Η «Χειροποίητη Κρήτη» είναι ένα concept book που πραγματεύεται την έννοια του αυθεντικού μέσα από κείμενα και συγκλονιστικές εικόνες του Γιώργου Αναστασάκη. Ο δίγλωσσος περιηγητικός τόμος παρουσιάζει 26 τέχνες, καθώς και τέσσερις διαδρομές σε σημεία του νησιού όπου μπορεί κανείς να διακρίνει το στοιχείο του χειροποίητου στο σήμερα και στο χθες: από τους αμπελώνες και τα λαξευτά πατητήρια του Ηρακλείου, μέχρι τα οροπέδια και τους ανεμόμυλους του Λασιθίου. Και από τους καλλιτέχνες και τους βοσκούς των Ανωγείων, μέχρι τις φάμπρικες ελαιολάδου και τα ενετικά υπέρθυρα των χωριών του Αποκόρωνα. Οι τέχνες και οι τόποι που παρουσιάζονται σε αυτήν την περιηγητική έκδοση έχουν στόχο να εμπνεύσουν τον αναγνώστη να αναζητήσει τους πολλούς χειροποίητους θησαυρούς του νησιού. 

Το βιβλίο που ξεκίνησε από την ιδέα και την επί έναν χρόνο έρευνα της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη και του συνοδοιπόρου της Γιώργου Αναστασάκη, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων και η πρώτη έκδοση απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού, με στόχο να ενισχύσει την στροφή προς τις βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες στην -εν πολλοίς- άγνωστη ενδοχώρα του νησιού.Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο μοναδικό, κατά τη γνώμη μου; Είναι η πηγαία συγκίνηση που ξεχειλίζει από τις σελίδες για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ανθρώπους του χτες, του σήμερα αλλά και του αύριο. Τους επίμονους ανθρώπους που, σε πείσμα των καιρών και σε αντίξοες, συχνά, συνθήκες, μαθαίνουν από τους παλιούς και δημιουργούν το νέο. Έτσι και η «Χειροποίητη Κρήτη», δείχνει την παράδοση μέσα από ένα απολύτως σύγχρονο εικαστικά βιβλίο, δίχως ίχνος φολκλόρ.Η «Χειροποίητη Κρήτη» δεν πωλείται προς το παρόν στα βιβλιοπωλεία, όμως θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που όχι μόνο πρέπει όλοι να έχουμε στις βιβλιοθήκες μας, αλλά είναι και το ιδανικό δώρο για τους συγγενείς και τους φίλους μας του εξωτερικού, Έλληνες ή ξένους. Αναμένοντας, λοιπόν, κάντε ό,τι έκανα κι εγώ: επισκεφτείτε τη σελίδα Incredible Crete στο Facebook και το Instagram και πληκτρολογήστε #handcraftedcrete για να ανακαλύψετε τα «μυστικά» της «Χειροποίητης Κρήτης».

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v