Ερευνα: Τι τρώμε και τι θα έπρεπε να τρώμε!

Σημαντικές ”παραβάσεις” των κανόνων για το σωστό σωματικό βάρος καταγράφει έρευνα της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ιδρύματος ”Αριστείδης Δασκαλόπουλος”. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 40% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι! Μάλιστα, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης.

Στο ”κόκκινο” βγάζει η ”εθνική ζυγαριά” τέσσερις στους δέκα Έλληνες.

Διαπιστώνεται ότι το 40% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι!

Μάλιστα, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης. Είναι αξιοσημείωτα έως απαράδεκτα μικρό το ποσοστό των ατόμων που ενημερώνονται από τους ειδικούς επιστήμονες, καθώς ανέρχεται μόλις στο 12,5%!

Το 64,6% των Ελλήνων ενημερώνεται για θέματα διατροφής κυρίως από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο) και μόλις το 12,5% από γιατρούς, διατροφολόγους.

Όπως προκύπτει, ”η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι θέμα σωστής πληροφόρησης και αυτοσυγκράτησης”!

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η πανελλήνια έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών MRB HELLAS για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος ”Αριστείδης Δασκαλόπουλος”.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.300 ατόμων ηλικίας άνω των 15 χρόνων και αποτελεί την πρώτη αντιπροσωπευτική έρευνα στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, καθώς διενεργήθηκε σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, αστικά, ημιαστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές.

Η έρευνα ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ίδρυμα ”Αριστείδης Δασκαλόπουλος” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.

Καταγράφει με σαφήνεια τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, τον τρόπο επιλογής της τροφής τους, το βαθμό εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των τροφίμων, τη σωματική τους δραστηριότητα, καθώς και τις προσδοκίες τους από τα θεσμικά όργανα και τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες καταναλώνουν κατά μέσο όρο την εβδομάδα 4,4 φορές περισσότερο κόκκινο κρέας από το ενδεδειγμένο, ενώ φαίνεται ότι αγνοούν τη θρεπτική αξία που έχουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αμυλούχα προϊόντα, καθώς η μέση εβδομαδιαία κατανάλωσή τους δεν ξεπερνά το ήμισυ της προτεινόμενης ποσότητας με βάση τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

 

Επιπλέον, οι μισοί Έλληνες -εάν εξαιρέσουμε τα άτομα που πίνουν μόνο έναν καφέ ή ένα ποτήρι γάλα για πρωινό- φεύγουν από το σπίτι το πρωί με άδειο στομάχι!

Βασικές αιτίες του φαινομένου της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ερωτώμενους, είναι η κατανάλωση παχυντικών τροφών σε μεγάλες ποσότητες σε ποσοστό 54,2%, ενώ ακολουθεί με 24,4% η έλλειψη σωματικής άσκησης και σε ποσοστό 20,2% ο μη προγραμματισμός στη λήψη τροφής.

Ο κόσμος έχει σαφή αντίληψη για το τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να ενεργήσει για να μειώσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς το 95% εκτιμά ότι η σωματική άσκηση αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ενώ το 84% θεωρεί εξίσου σημαντική τη μείωση της προσλαμβανόμενης ημερήσιας ποσότητας φαγητού.

Όσον αφορά στη σωματική άσκηση, παρά το γεγονός ότι η αξία της για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αναγνωρίζεται σχεδόν από το σύνολο της κοινωνίας (εννέα στους δέκα), εντούτοις το 25% δηλώνει ότι ούτε μία φορά το δεκαπενθήμερο δεν ασκείται!

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το 84,7% των ερωτώμενων θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο για το πρόβλημα της παχυσαρκίας τον εαυτό του, ωστόσο, ένας στους τέσσερις που δήλωσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι δεν σκοπεύουν να προβούν σε καμία ενέργεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

Ωστόσο, πιστεύουν ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας μπορεί να επιλυθεί με την παρέμβαση των επαγγελματιών υγείας σε ποσοστό 68%, ενεργοποίηση του υπουργείου Υγείας ζητά το 67%, του σχολείου το 66%, του ΕΦΕΤ το 59%, ενώ το 51% ζητά μεγαλύτερη δραστηριοποίηση από τα ιδρύματα που σχετίζονται με τη διατροφή και τις οργανώσεις καταναλωτών.

Τέλος, το 49% πιστεύει ότι στη μάχη κατά της παχυσαρκίας πρέπει να εμπλακούν ενεργά και οι βιομηχανίες τροφίμων.

Η σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με την αντίληψη των ερωτωμένων, απέχει παρασάγγας από την ιδεώδη που προαναφέρθηκε. Ειδικότερα, το 29% πιστεύει ότι οι επαγγελματίες υγείας δρουν κατά του φαινομένου στον επιθυμητό βαθμό, τα ΜΜΕ μόλις κατά 12%, ενώ το υπουργείο Υγείας, ο ΕΦΕΤ, οι οργανώσεις καταναλωτών και τα σχολεία κινούνται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Διαπιστώνεται ότι το 40% των Ελλήνων χαρακτηρίζει τη διατροφή του από μέτρια έως κακή, ενώ μόλις το 14% τη θεωρεί πολύ καλή!

* Διαβάστε στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” τα αποτελέσματα της έρευνας της MRB.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v