Παιδική παχυσαρκία: Φταίνε τα γονίδια;

Σε ένα κομμάτι που λείπει από το DNA μπορεί να οφείλεται η παιδικη παχυσαρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στη Βρετανία. Έχουμε καλή δικαιολογία για να αναβάλουμε τη δίαιτα μέχρι την άλλη Δευτέρα, τώρα;
Παιδική παχυσαρκία: Φταίνε τα γονίδια;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν βρετανοί επιστήμονες στο Leeds της Αγγλίας, η παχυσαρκία δύο παιδιών που συμμετείχαν στις δραστηριότητες ενός ειδικά διαμορφωμένου camp για παχύσαρκα παιδιά δεν οφειλόταν σε αμέλεια των γονιών ή εκούσια υπερφαγία, αλλά σε ένα κομμάτι που έλειπε από το DNA τους.

Το βάρος των παιδιών ήταν ανάμεσα στο 1 με 2% που συνιστά το μεγαλύτερο της ηλικίας τους. Ένα παιδί οκτώ ετών σε αυτό το ποσοστό θα ζύγιζε τουλάχιστον 70 κιλά, ενώ ένα δεκάχρονο παιδί θα ζύγιζε τουλάχιστον 95 κιλά.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα είπαν στους Times του Λονδίνου ότι παρ’ όλο που η γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την παχυσαρκία είναι πολύ σπάνια, ίσως είναι συνηθισμένη στα παιδιά που είναι τόσο παχύσαρκα ώστε να απασχολούν τις βρετανικές κοινωνικές υπηρεσίες.

«Πέντε παιδιά διαγνώστηκαν με τη γενετική παραμόρφωση» είπε η Sadaf Farooqi, του Πανεπιστημίου του Cambridge. «Η διάγνωση υπήρξε μεγάλη ανακούφιση για τις οικογένειές τους. Η όλη εμπειρία τους είχε στιγματίσει».

Η ανακάλυψη έγινε εν τω μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την παιδική παχυσαρκία, κι ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες της Βρετανίας δέχονταν πιέσεις να παρέμβουν και να προστατεύσουν τα παχύσαρκα παιδιά από τους κινδύνους που εγκυμονεί το βάρος για την υγεία τους.

Η Sadaf Farooqi δήλωσε, επίσης, ότι οι γενετικές ανωμαλίες δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικός παράγοντας στην πανδημία παχυσαρκίας. Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα ανωμαλία βρέθηκε σε μόλις δύο επί συνόλου επτά χιλιάδων ατόμων.

Αν και συνηθισμένες διαφορές στο DND επηρεάζουν την τάση μας να παχαίνουμε, τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας των τελευταίων δεκαετιών οφείλονται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, είναι η πρώτη που συνδέει την παχυσαρκία με μια γενετική ανωμαλία στην οποία κομμάτια του DNA λείπουν ή επαναλαμβάνονται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr Sadaf Farooqi και τον Matt Hurles του Wellcome Trust Sanger Institute συνέκριναν το DNA τριακοσίων παιδιών που εμφάνιζαν σοβαρή παχυσαρκία πριν την ηλικία των δέκα με εκείνο επτά χιλιάδων υγιών εθελοντών. Η πιο κοινή παράλειψη, εκείνη ενός μέρους του χρωμοσώματος 16, βρέθηκε σε πέντε παχύσαρκα παιδιά.

Η συμπληρωματική έρευνα που ακολούθησε βρήκε την ίδια παράλειψη στο DNA των γονιών τους, οι οποίοι ήταν επίσης παχύσαρκοι. Το κομμάτι του DNA που λείπει περιλαμβάνει ένα γονίδιο γνωστό ως SH2B1, το οποίο έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η.Κ.
Πηγή: Timesonline.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v