Πρακτικές συμβουλές για να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία

Εδώ δε θα βρεις φιλοσοφικές φανφάρες. Δες τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίζεις τη ψυχολογική πτώση που επιφέρει η πανδημία.
Πρακτικές συμβουλές για να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία
Θα έχεις παρατηρήσει πως το είναι σου πάσχει αυτούς τους μήνες. Είναι λογικό να μην νιώθεις καλά. Είναι επίσης λογικό και να νιώθεις σκ***α κάποιες μέρες. Άλλες μπορεί να είναι καλύτερες. Αυτός ο κυκεώνας αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να μειωθεί και, καλά το κατάλαβες, εσύ θα πρέπει να αναλάβεις δράση από σήμερα κιόλας.

Αν η κατάστασή σου τελευταία είναι κάθομαι κλεισμένος στο σπίτι κοιτάζοντας τον τοίχο με τις ώρες, τότε κάτι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό. Αν δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές είναι ό,τι χρειάζεσαι.

Προγραμμάτισε τις πρακτικές σου ανάγκες

Αν δεν μπορείς να πας στα μαγαζιά να ψωνίσεις, εκμεταλλεύσου τις υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης ή ζήτα βοήθεια από φίλους ή γείτονες. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν φάρμακα τα οποία παίρνεις για τη για τυχόν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Ιεραρχώντας τις ανάγκες σου θα αποκτήσεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να μπορέσεις να σταθείς και στα κοντινά σου πρόσωπα, χωρίς να θυσιάσεις την προσωπική σου ευτυχία.

Ενδεχομένως να σε ζορίσει το να μην ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πότε, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και να τα παρατήσεις ή να μην κάνεις τίποτα. Επανεκτίμησε λοιπόν τις ανάγκες σου, έτσι ώστε να αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο και να νιώθεις ασφαλής και καλά.

Αν πάλι αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι ακόμα και έτσι, ζήτα βοήθεια από έναν φίλο ή επικοινώνησε με τον γιατρό σου για να δεις τι επιλογές έχεις.

Κράτα επαφές με τον κόσμο γύρω σου

Οι φιλίες και οι πράξεις που τις συνοδεύουν μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο χαλαροί και να έχουμε περισσότερη θετική σκέψη κυρίως λόγω της έκκρισης οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με τους κοινωνικούς δεσμούς. Το να κρατάς επαφές με τους γύρω σου δεν γεμίζει απλά τον χρόνο σου όταν δεν έχεις να κάνεις τίποτα και μιζεριάζεις εκείνα τα δύσκολα βραδιά.

Έχει άμεσα οφέλη στη ψυχολογία σου. Ακόμα και αν βαριέσαι και μόνο στη σκέψη μιας βιντεοκλήσης ή μιας βόλτας έξω με έναν φίλο/η, σκέψου ότι και η ελάχιστη επικοινωνία έστω και μέσω μηνυμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον και ευδοκιμεί όταν έρχεται σε επαφή με άλλους. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι το αντίδοτο για να νιώθουν ασφαλείς και αγαπητοί.

Μίλα για αυτά που σε ανησυχούν

Αν νιώθεις αβοήθητος και ανήσυχος, σκέψου ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας και μιλώντας για ό,τι σε ταλανίζει θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις ή ακόμα και να συνειδητοποιήσεις πώς μέσα σε όλον αυτό των κυκεώνα αρνητικών συναισθημάτων δεν είσαι μόνος σου.

Δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας το να παραδεχτείς ότι δεν νιώθεις καλά. Το να ζητήσεις για παράδειγμα συμβουλές από έναν φίλο για το πώς την παλεύει με τη φάση μπορεί να οδηγήσει σε μια ειλικρινή και αρκετά παρηγορητική κουβέντα που θα σε κάνει να πάρεις τα πάνω σου.

Μη σκέφτεσαι «έλα μωρέ, δεν γίνεται να τους ζαλίζω όλους με τα προβλήματά μου». Υπάρχει κόσμος που νοιάζεται για σένα και είναι έτοιμος να σε ακούσει ή/και να σε βοηθήσει να τα λύσεις. Αν πάλι δεν θεωρείς ότι έχεις τέτοιους ανθρώπους κοντά σου, τότε μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού για δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων – δες εδώ.

Πρόσεξε το σώμα σου

Θα το έχεις χιλιοδιαβάσει το συγκεκριμένο αλλά ισχύει διάολε. Μπορεί να είναι δύσκολο σε περιόδους κατάθλιψης ή άγχους ή μελαγχολίας να προσέξεις τι τρως και τι πίνεις, όμως το αλκοόλ ας πούμε το μόνο που θα κάνει είναι να σου δίνει μια πρόσκαιρη χαρά σε ένα συναισθηματικό πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα όμως, θα σε βυθίσει περισσότερο στον βούρκο.

Και μπορεί τον χειμώνα να είχες δικαιολογία για να μη βγεις έξω για ένα περπάτημα, τώρα όμως όλα συνηγορούν στο να το κάνεις: ο ήλιος, οι μυρωδιές των ανθισμένων λουλουδιών, το άνοιγμα των μετακινήσεων. Σκέψου και το άλλο: όσο περισσότερο σωματικά υγιής είσαι, τόσο πιο θωρακισμένος γίνεσαι απέναντι στον κορωνοϊό.

Έλεγξε τα αρνητικά συναισθήματα

Το άγχος για την πανδημία είναι φυσικό, αλλά εάν οι ανησυχίες σου έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή σου ζωή και νιώθεις ότι δεν μπορείς να τις διαχειριστείς ζήτα βοήθεια. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για το πώς αισθάνεσαι και προσπάθησε να σημειώσεις (γραπτά, ακόμα κι αν σου φαίνεται περίεργο) τι σε κάνει να νιώθεις χειρότερα ή καλύτερα. Αναγνωρίζοντας τι σε κάνει τρίγκερ αλλά και τι σε ευχαριστεί θα σε βοηθήσει σημαντικά να διαχειριστείς την ψυχική σου υγεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θυμήσου πως μπορείς να ελέγξεις το πώς νιώθεις, απλά θα πρέπει να αναγνωρίσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και πώς αυτά σε επηρεάζουν.

Ενημερώσου σωστά

Ο όγκος των νέων που περνούν μπροστά από τα μάτια σου είναι τεράστιος και όχι πάντα έγκυρος. Καθημερινά βομβαρδίζεσαι από δεκάδες ειδήσεις που σπάνια θα είναι θετικές. Ο αντίκτυπος στην ψυχολογία σου από όλο αυτό το συνονθύλευμα μόνο καλός δεν είναι, επομένως θα πρέπει να σιγουρευτείς πώς ό,τι διαβάζεις είναι έγκυρο και όχι τσαρλατανιλίκι των Μέσων. Αν δεις μια είδηση που είναι αμφιλεγόμενη, τσέκαρε ότι όντως ισχύει πριν την καταναλώσεις. Δες εδώ μερικές έγκυρες πηγές για την ενημέρωσή σου, πλην του In2life φυσικά.

Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώματα

Εάν οι επαγγελματικές σου συνθήκες έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τότε είναι λογικό να ανησυχείς για το εργασιακό σου μέλλον, το εισόδημα και ενδεχομένως μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν την οικονομική σου κατάσταση. Φρόντισε λοιπόν να μάθεις για τα εργασιακά σου δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και να ενημερώνεσαι για τυχόν αλλαγές από σελίδες όπως αυτή του ΚΕΠΕΑ ή Σωματεία Εργαζομένων του τομέα σου.

Κάνε πράγματα που γουστάρεις

Το λοκντάουν μπορεί να σε δυσκολεύει να ασχοληθείς με κάποιο χόμπι που είχες προ πανδημίας, αλλά το να προσπαθήσεις να δοκιμάσεις κάτι νέο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχική σου υγεία, οπότε δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις και βλέπεις. Ζωγραφική, διάβασμα, ένα μουσικό όργανο, ή ακόμα και ένα watch party με φίλους με συγκεκριμένη θεματική (όπως η παρακολούθηση ταινιών με ένα συγκεκριμένο θέμα ή από έναν γ***το σκηνοθέτη ή ηθοποιό) μπορεί να σου δώσει το ψυχολογικό μπουστ που τόσο χρειάζεσαι. Δοκίμασέ το.

Κοιμήσου καλά

Κλείνουμε με το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για την ψυχική σου υγεία: έναν καλό ύπνο. Ναι, είναι δύσκολο να τα καταφέρεις αν η ψυχολογία σου είναι στα τάρταρα, αξίζει όμως να το προσπαθήσεις ακολουθώντας είτε κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές, είτε παίρνοντας φυτικά συμπληρώματα που μειώνουν το άγχος, σε χαλαρώνουν και σε βοηθούν να έχεις όνειρα γλυκά. Δες εδώ και εδώ.   

Πάμε γερά, το’ χεις!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v