Οι αναπνοές που καταπολεμούν το στρες

Νοιώθετε πιεσμένοι; Έχετε ένταση και άγχος; Στρεσαριστήκατε υπερβολικά; Δείτε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
Οι αναπνοές που καταπολεμούν το στρες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το στρες είναι παρόν λίγο έως πολύ στην καθημερινότητά μας. Η πίεση της δουλειάς, οι υποχρεώσεις οικογενειακές και μη, η μη καλή ποιότητα ύπνου είναι μερικοί από τους παράγοντες που μας προκαλούν άγχος και ενίοτε νεύρα. Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε;
Η λύση είναι απλή. Αναπνέοντας! Συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής έχουν φανεί αρκετά αποτελεσματικές στην μείωση του στρες και στη χαλάρωση. Δείτε παρακάτω τέσσερις από αυτές.

Διαφραγματική αναπνοή
Ξεκινήστε ξαπλωμένοι για να τη μάθετε σωστά και όταν εξοικειωθείτε δοκιμάστε την σε καρέκλα ή όρθιοι. Βάλτε το ένα σας χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι. Εισπνεύστε από τη μύτη, αφήνοντας το στομάχι σας να φουσκώσει. Προσπαθήστε να μην φουσκώσετε πολύ το στήθος σας, και να μη το σφίγγετε.

Αργά και ελεγχόμενα, εκπνεύστε από τη μύτη σας. Επαναλάβετε σε σταθερό ρυθμό, με στόχο να παίρνετε οκτώ με δώδεκα αναπνοές – εισπνοές και εκπνοές – ανά λεπτό. Ίσως νοιώσετε ότι δεν ανασαίνετε σωστά, αλλά με την εξάσκηση θα εξοικειωθείτε με τον συγκεκριμένο τρόπο αναπνοής. Επαναλάβετε την αναπνοή αυτή τρεις φορές την ημέρα, για 3-5 λεπτά.


Κροκοδείλια αναπνοή
Ξαπλώστε μπρούμυτα και τοποθετήστε το μέτωπό σας στο πίσω μέρος από τις παλάμες σας. Από αυτή τη θέση, δοκιμάστε να εισπνεύσετε από τη μύτη και να εστιάσετε στο να στείλετε τον αέρα στο στομάχι σας. Αν το κάνετε σωστά, θα νοιώσετε το στομάχι σας να πιέζει το πάτωμα και να μεγαλώνει. Εκπνεύστε από το στόμα, με αργό ελεγχόμενο ρυθμό. Δοκιμάστε την συγκεκριμένη αναπνοή κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, για συνολική διάρκεια πέντε λεπτών.


Αναπνοή Nadi Shodhana
Προέρχεται από την γιόγκα και θεωρείται ότι εξισορροπεί τη λειτουργία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, χαρίζοντας σε αυτόν που την εξασκεί ηρεμία και χαλάρωση. Ξεκινήστε χαλαρώνοντας σε όρθια θέση με κλειστά μάτια. Με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού κλείστε ελαφρά το δεξί ρουθούνι και εισπνεύστε βαθιά από το αριστερό. Με τον δείκτη του ίδιου χεριού, κλείστε το αριστερό ρουθούνι και βγάλτε τον αέρα εκπνέοντας από το δεξί. Επαναλάβετε την αναπνοή αυτή για 15 φορές, δύο φορές την ημέρα.


Αναπνοή Sama Vritti
Ακόμα μια αναπνοή που χρησιμοποιείται από δασκάλους της yoga και βασίζεται στην πλήρη ισορροπία σώματος και πνεύματος σε συνδυασμό με χαλάρωση του νου. Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το τέσσερα και εκπνεύστε πάλι μετρώντας μέχρι το τέσσερα, αποκλειστικά από τη μύτη. Όταν εξοικειωθείτε με αυτήν την αναπνοή, περνάτε στο επόμενο επίπεδο στο οποίο εισπνέετε και εκπνέετε μετρώντας μέχρι το έξι. Ο στόχος είναι ίδιος: χαλάρωση του νευρικού συστήματος, συγκέντρωση και μείωση του στρες.
Εξασκείστε την τεχνική αυτή πριν ξαπλώσετε για μερικά λεπτά. Θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε το άγχος και την υπερένταση της ημέρας και να έχετε έναν ήσυχο και βαθύ ύπνο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v