Θες καλή ψυχική υγεία; Βάλε φυτά στο σπίτι στο λοκντάουν

Μεγάλη παγκόσμια έρευνα δείχνει ότι τα φυτά είναι πολύτιμος σύμμαχος για την ψυχική μας υγεία όσο είμαστε κλεισμένοι μέσα.
Θες καλή ψυχική υγεία; Βάλε φυτά στο σπίτι στο λοκντάουν
Νέα μεγάλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες ερευνητές, διαπίστωσε πως τα φυτά στο σπίτι επιδρούν θετικά στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια των λοκντάουν.

Η έρευνα, αποτέλεσμα συνεργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, του Πανεπιστημίου της Γένοβας και του Ομοσπονδιακού Επαρχιακού Πανεπιστημίου Περναμπούκο στη Βραζιλία, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Urban Forestry and Urban Greening». Στο δείγμα της έρευνας συμπεριλήφθηκαν 4.205 άνθρωποι από 46 χώρες του κόσμου. Οι Έλληνες επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν η Μαρία Καλτσίδη από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, και οι Παναγιώτης Νεκτάριος και Γιώργος Μαρκάκης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 74% πως τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, όσο ήταν περιορισμένοι στο σπίτι και δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Το 56% ανέφεραν πως θα ήθελαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο περισσότερα φυτά γύρω τους, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας ήταν πως όσοι δεν είχαν καθόλου φυτά στο σπίτι, ήταν πιθανότερο να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, με την σύνδεση να ανεβαίνει κατακόρυφα για όσους ζούσαν σε μικρά και όχι ιδιαίτερα φωτεινά σπίτια.

Επίσης, παραπάνω από τους μισούς ερωτηθέντες –το 52% συγκεκριμένα– ανέφεραν πως αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των φυτών τους κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, με το 63% αυτών να δηλώνει πως θα συνεχίσει να το κάνει και μετά το τέλος της πανδημίας. Τέλος, το 40% δήλωσε ότι προτίθεται να αποκτήσει περισσότερα φυτά στο σπίτι στο μέλλον.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v