(Και) Αυτό το καλοκαίρι, λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΜΑ!

Δεν βοηθάει ούτε ο ήλιος, ούτε η θάλασσα. Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Ας μάθουμε, όμως, τι σημαίνει χύμα κρασί, τι σημαίνει για εμάς και για τη χώρα μας, για να ξέρουμε γιατί πρέπει να το βγάλουμε μια για πάντα από το τραπέζι και από τη ζωή μας.
(Και) Αυτό το καλοκαίρι, λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΜΑ!
Θέλω λίγο την προσοχή σας. Τώρα στις διακοπές, στις παραλίες, στα νησιά, στα ταβερνάκια, παραμονεύει ένας κίνδυνος τον οποίο θέλω να σας ζητήσω να αποφύγετε: το χύμα κρασί.

"Γιατί κίνδυνος;", θα μου πείτε. "Είναι παλιακό, είναι όμορφο, είναι οικείο. Πάει με τα καλαμαράκια, τα χόρτα, τη χωριάτικη. Μου θυμίζει τον παππού, τον θείο, τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό". Σε όλα αυτά θα έχετε δίκιο και δεν θα μπορώ να σας πω τίποτα. Ούτε θα σας πω ότι το χύμα κρασί δεν μπορεί να έχει τη γεύση ή τη φρεσκάδα του εμφιαλωμένου - η αισθητική και το γούστο του καθενός δεν είναι δικό μου θέμα.

Θα σας πω όμως ότι είναι ένα κρασί που δεν ξέρετε από που έχει έρθει. Αν είναι από την Ελλάδα, έχει προέλθει από τις τελευταίες, κακές πιέσεις σταφυλιών τελευταίας διαλογής. Είναι όμως πολύ πιθανό να έχει προέλθει και απέξω από τα σύνορά μας, με συνήθη ύποπτο τα Σκόπια.
 
Θα σας πω επίσης ότι, όχι απλά δεν είναι αγνό και "χωρίς χημικά", αλλά ενδέχεται να έχει περισσότερα θειώδη από οποιοδήποτε εμφιαλωμένο, είτε για να διατηρηθεί "με νύχια και με δόντια" σε μία υποτυπωδώς ανεκτή κατάσταση, είτε λόγω άγνοιας, επειδή είναι απίθανο να οινοποιήθηκε υπό το καθεστώς ελέγχου ποιότητας που υπάρχει στα οργανωμένα Ελληνικά οινοποιεία. Ε, και αν δεν έχει καθόλου, θα έχει οξειδωθεί. Με λίγα λόγια, θα πιείτε ξύδι.
 
Θα σας πω ακόμα ότι αυτό που στο τραπέζι σας στην ταβέρνα φτάνει στην τιμή των (τουλάχιστον) €9 το κιλό (τι ωραία...), έχει τιμή αγοράς γύρω στα 70 λεπτά. Όσο η απόλυτη τιμή φαίνεται οικονομική, στην πραγματικότητα η αισχροκέρδεια δεν έχει προηγούμενο.
 
Θα σας πω, τέλος, ότι ο οινικός μας κλάδος, ο οποίος μόνο τη χρονιά αυτή που διανύουμε υπέστη καταστροφικές πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και έναν επώδυνο φόρο-χαράτσι ειδικής κατανάλωσης, ο οποίος όμως προπληρώνεται ανεξάρτητα από την πώληση και - προφανώς - την κατανάλωση, αξίζει την υποστήριξή μας, ειδικά όταν ετοιμάζεται, σε πείσμα όλων αυτών των ζητημάτων, για τον φετινό τρύγο.
 
Έτσι, την ώρα της παραγγελίας, όσο κι αν βλέπετε παγωμένες καράφες και κατρούτσα στα γύρω τραπέζια, σας ζητώ να μην κάνετε αυτό το λάθος. Ζητήστε/στηρίξτε επώνυμο εμφιαλωμένο Ελληνικό κρασί. Αν το κατάστημα δεν διαθέτει, εξετάστε την εναλλακτική του τσίπουρου ή του ούζου - να είναι και αυτά εμφιαλωμένα όμως, τα χύμα αποστάγματα είναι αποδεδειγμένα δηλητήρια. Κι αν ούτε αυτό παίζει, γιατί όχι μια ωραιότατη μπύρα, ή ακόμα και ένα αναψυκτικό ή νερό. Πιστέψτε με, σε σχέση με το χύμα κρασί, η εμπειρία του "ταιριάσματος" ίσως να είναι και καλύτερη. Το σίγουρο είναι ότι όσο λιγότερο χύμα κρασί πωλείται, τόσο περισσότερα λιθαράκια μπαίνουν στον άνισο αυτό αγώνα που όλοι πρέπει να κάνουμε εναντίον του.
 
Το καλοκαιρί του 2016, λοιπόν, ας πούμε όλοι ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΜΑ ΚΡΑΣΙ και ας στηρίξουμε το ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΚΡΑΣΙ. Σε μια κοινωνία που έφτασε ως εδώ επειδή είναι τόσο χύμα, το συγκεκριμένο χύμα μόνο κακό κάνει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v