Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το ψήσιμο των λαχανικών
Λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί ή πετιμέζι για το ψήσιμο των λαχανικών
Αλατοπίπερο για το ψήσιμο των λαχανικών
2 χούφτες κουκουναρόσποροι ή άλλοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (π.χ. φουντούκια, καρύδια)
8 χούφτες φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας μας (π.χ. σπανάκι, βαλεριάνα, ρόκα, λόλα)
100 γρ. ροκφόρ (ή γραβιέρα ή παρμεζάνα)
2 τραγανά μήλα της αρεσκείας μας
1 λεμονόκουπα
Dressing:
1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί ή πετιμέζι
1 κ.σ. ταχίνι
5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στη λειτουργία του αέρα.
Με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος από τα λαχανάκια, τα πλένουμε και τα σουρώνουμε.
Τα αραδιάζουμε σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, χωρίς να παραλείψουμε να βάλουμε και όσα φυλλαράκια έχουν ενδεχομένως αποκολληθεί από το κυρίως μέρος των λαχανικών γιατί αυτά θα γίνουν κριτσανιστά σαν τσιπς.
Τα αλείφουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί ή πετιμέζι.
Τα ψήνουμε για περίπου 25΄ - 30΄, μέχρι να αρπάξουν εξωτερικά και να καραμελώσουν, να μείνουν όμως τραγανά στο εσωτερικό. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρνάμε μια-δυο φορές απαλά.
Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Καβουρδίζουμε ελαφρώς τους ξηρούς καρπούς και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Εάν επιλέξουμε φουντούκια ή καρύδια, τα χοντροκόβουμε.
Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας με το σύρμα τα υλικά.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε επιμελώς τα σαλατικά.
Σπάμε το τυρί με τα δάχτυλά μας.
Πλένουμε τα μήλα, τα κόβουμε με τη φλούδα τους σε λεπτές κυδωνάτες φέτες και τις τρίβουμε με μία λεμονόκουπα για να μην μαυρίσουν.
Ανακατεύουμε καλά τα φύλλα της σαλάτας με την περισσότερη ποσότητα του dressing, κρατώντας λίγο για να ραντίσουμε όλη τη σαλάτα στο τέλος. Προτιμάμε να το κάνουμε με τα δάχτυλά μας για να είμαστε σίγουροι πως η sauce θα πάει παντού.
Βάζουμε τα φύλλα σε μπολ, πιατέλα ή ατομικά πιάτα, προσθέτουμε τα λαχανάκια και το ζουμί που άφησαν στη λαδόκολλα, τις φέτες του μήλου, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και το ροκφόρ. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο dressing και τρίβουμε λίγο ακόμη πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως για να μην πανιάσουν οι πρασινάδες.