Όχι άλλο bullying στα λαχανάκια Βρυξελλών!

Η Αγάπη μάς παροτρύνει να δώσουμε μια ευκαιρία στα απίθανα αυτά λαχανικά που πολλοί αγαπούν να μισούν
Όχι άλλο bullying στα λαχανάκια Βρυξελλών!
Της Αγάπης Μαργετίδη
 
Με το που ανέβασα την φωτογραφία με τα πανέμορφα καραμελωμένα λαχανάκια μου, έγινε χαμός και σε κάποιες περιπτώσεις οδυρμός!  Αυτά τα τοσοδούλικα λαχανικά που δεν τα πιάνει το μάτι σου, έχουν μεγάλη δύναμη για να προκαλούν τέτοιες αντιδράσεις.  Δεν τα αγαπάμε οι Έλληνες καθόλου κι όσους έχουμε αυτό το κουσούρι, μας κοροϊδεύουν και μας λοιδορούν αλύπητα.  Ακούστε, δεν φταίμε εμείς αν σας τα έχουν σερβίρει γλιτσιασμένα, παραβρασμένα και γκρι από την κακοποίηση.  Ακόμη περισσότερο δεν φταίνε αυτά, να τα’ χει γεννήσει η μάνα τους όμορφα, κουκλάκια ζωγραφιστά και να τα καταντούν ένα μάτσο νιανιά. 
 
 
Αλήθεια σας λέω, πιστέψτε με, δώστε τους μιαν ευκαιρία, τι ψυχή θα παραδώσετε;  Αν τα ψήσετε αντί να τα βράσετε, θα γίνουν κριτσανιστά απ’ έξω και μέσα θα κρατήσουν όλο το σφρίγος της νιότης τους.  Το χρώμα τους θα είναι σαν το δάσος το φθινόπωρο, πράσινο και καφετί, σκέτη ομορφιά.  Η μυρωδιά τους δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή του βραστού λάχανου, ούτε καν το παράθυρο θα χρειαστεί να ανοίξετε.  Η πολύπλοκη γεύση τους θα γεμίσει το στόμα σας, ανεπαίσθητα πικρή και συγχρόνως γλυκιά. Τι άλλο πια να σας πω;  Επαφίεμαι στην ευσπλαχνία σας, καλοί μου άνθρωποι!
 
 
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο.  
 
Πρώτα ετοιμάζουμε τα λαχανάκια.  Κατ’ αρχάς τα διαλέγουμε να είναι μικρά και σφιχτά. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος από 1 κιλό λαχανάκια, τα πλένουμε και τα σουρώνουμε.  Τα αραδιάζουμε σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, χωρίς να παραλείψουμε να βάλουμε και όσα φυλλαράκια έχουν αποκολληθεί από το κυρίως μέρος των λαχανικών γιατί αυτά θα γίνουν κριτσανιστά σαν τσιπς.  Τα αλείφουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί ή πετιμέζι ή balsamico (βλ. tips). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 190ο C για περίπου 25΄ - 30΄, μέχρι να αρπάξουν εξωτερικά και να καραμελώσουν, να μείνουν όμως τραγανά στο εσωτερικό. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρνάμε μια δυο φορές απαλά.  Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
 
Δεύτερον καβουρδίζουμε ελαφρώς 2 χούφτες ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (φουντούκια, καρύδια, κουκουναρόσπορους, κ.λπ.) και τους αφήνουμε να κρυώσουν.  Εάν επιλέξουμε φουντούκια ή καρύδια, τα χοντροκόβουμε.
 
Φτιάχνουμε μια vinaigrette με 1 κ.σ. μουστάρδα, αλατοπίπερο, 1 κ.σ. από το ίδιο ξύδι που βάλαμε στα λαχανάκια, 1 κ.σ. ταχίνι και 5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Τη χτυπάμε είτε σε ένα βαζάκι είτε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. 
 
Πλένουμε, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε 8 χούφτες φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας μας (σπανάκι, βαλεριάνα, ρόκα, γαλλική σαλάτα, μαρούλι, αντίδια, λόλα, κ.λπ.).  Κόβουμε 2 τραγανά και ξινούτσικα μήλα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες και τις τρίβουμε με μία λεμονόκουπα για να μην μαυρίσουν. 
 
Ανακατεύουμε καλά τα φύλλα της σαλάτας με την περισσότερη ποσότητα της vinaigrette, κρατώντας λίγη για να ραντίσουμε όλη τη σαλάτα στο τέλος.  Προτιμάμε να το κάνουμε με τα δάχτυλά μας για να είμαστε σίγουροι πως η sauce θα πάει παντού.  Βάζουμε τα φύλλα σε μπολ, πιατέλα ή ατομικά πιάτα, προσθέτουμε τα λαχανάκια και το ζουμί που άφησαν στη λαδόκολλα, τις φέτες του μήλου, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και 100 γρ. ροκφόρ που σπάμε με τα δάχτυλά μας.  Ραντίζουμε με την υπόλοιπη vinaigrette και τρίβουμε λίγο ακόμη πιπέρι.  Σερβίρουμε αμέσως για να μην πανιάσουν οι πρασινάδες.
 
Tips
 
  • Το ξύδι που θα διαλέξουμε θα δώσει και την αντίστοιχη γεύση στη σαλάτα, γλυκίζουσα ή μη.  Προσωπικά τσινίζω έντονα με τις υπερβολικά γλυκές σαλάτες που σερβίρουν στα εστιατόρια.  Συν τοις άλλοις, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν από μόνα τους φυσικά σάκχαρα που εντείνονται με το ψήσιμο, επομένως θεωρώ ότι ένα καλής ποιότητας ξύδι από κόκκινο κρασί είναι το καλύτερο.
  • Το επιμελές στέγνωμα του οποιουδήποτε φυλλώδους λαχανικού έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της σαλάτας γιατί το νερό θα γλιτσιάσει τα φύλλα και θα αραιώσει την vinaigrette.  Θα χρησιμοποιήσετε είτε το ειδικό στεγνωτήρι (spinner) είτε απορροφητικό χαρτί. 
  • Αν δεν αγαπάτε το ροκφόρ, αντικαταστήστε το με φλοίδες ώριμης γραβιέρας ή παρμεζάνας.
Τώρα εγώ την έχω δει τη δουλειά.  Θα φτιάξετε τη σαλάτα χωρίς τα λαχανάκια.  Ας είναι, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, σας θερμοπαρακαλώ όμως, τουλάχιστον σταματήστε το bullying!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v