2-3 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών (εάν δεν έχουμε σπιτικό αντικαθιστούμε με νερό, όχι κύβο του εμπορίου)
1 μοσχολέμονο (lime)
Στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
2 χούφτες ηλιόσποροι, ελαφρώς καβουρδισμένοι για το σερβίρισμα
Φρέσκος κόλιανδρος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Το βοηθάμε να μαλακώσει και να αχνιστεί, χωρίς να καεί, με ελάχιστο νερό και αλάτι.
Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν.
Προσθέτουμε τα. καρότα και την κολοκύθα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να πάνε τα μπαχαρικά παντού και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τις φακές, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με 2 λίτρα από τον ζωμό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά. Επειδή οι φακές φουσκώνουν όσο μαγειρεύονται, θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο ακόμη υγρό (το κάνουμε σταδιακά, ούτως ώστε τα υλικά να είναι πάντα καλυμμένα).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα είτε με το ραβδομπλέντερ απευθείας μέσα στην κατσαρόλα είτε στο μεγάλο blender.
Προσθέτουμε τον χυμό από το lime και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε, εάν χρειάζεται, τη γεύση.
Μοιράζουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με το γιαούρτι, τους ηλιόσπορους και τον φρέσκο κόλιανδρο.