200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, κατά προτίμηση με 5% λιπαρά το λιγότερο
150 ml γάλα, πλήρες
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
Τα φυλλαράκια από 5-6 κλαριά φρέσκου θυμαριού
100 γρ. ροκφόρ, θρυμματισμένο με τα δάχτυλά μας + λίγο ακόμη για την επιφάνεια
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα + λίγη ακόμη για την επιφάνεια
1 μικρή σελινόριζα
1 μεγάλη πατάτα
1 μεγάλο σκληρό μήλο της αρεσκείας μας π.χ. ξινόμηλο, pink lady, starking
Αγελαδινό βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους + 3-4 μικρούς κύβους για την επιφάνεια
1 χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στη λειτουργία του αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με φειδώ λόγω των τυριών που θα ακολουθήσουν) και προσθέτουμε το θυμάρι και τα τυριά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την πατάτα. Κόβουμε το κάθε λαχανικό στη μέση και το κάθε μισό σε λεπτές φέτες, μέγιστου πάχους 0,5 εκ. (όσο πιο λεπτές οι φέτες, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί το φαγητό) και τις μεταφέρουμε στο μπολ με το μίγμα του γιαουρτιού και των τυριών.
Καθαρίζουμε το μήλο, το κόβουμε σε τεταρτημόρια και το κάθε κομμάτι σε κυδωνάτες φέτες πάχους περίπου 1 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά για να βραχούν όλα τα υλικά και αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί διαστάσεων περίπου 25 x 20 εκ.
Στρώνουμε τα λαχανικά ούτως ώστε η επάνω στρώση να είναι ίσια. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια, λίγο ακόμη ροκφόρ και λίγη ακόμη τριμμένη παρμεζάνα.
Σκορπίζουμε τους κύβους του βουτύρου.
Σκεπάζουμε σφιχτά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50΄.
Ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε με μαχαίρι για να διαπιστώσουμε ότι τα λαχανικά και κυρίως η σκληρότερη σελινόριζα έχει μαλακώσει μέχρι μέσα (εάν όχι ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10΄-15΄, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε το γκρατέν πολύ ζεστό. Τρώγεται ως συνοδευτικό για οποιοδήποτε ψητό κρέας, πουλερικό ή ψάρι, αλλά και ως κύριο πιάτο με συνοδεία πράσινης σαλάτας.