Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο για το ψήσιμο του αχλαδιού
2 φέτες ταλαγάνι πάχους περίπου 1 εκ. (ή μαστέλο ή χαλούμι)
Dressing:
½ ασκαλώνιο (shallot) ή ¼ κοινό μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικροσκοπικούς κύβους
1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κ.γλ. καλής ποιότητας ξίδι από κόκκινο ή λευκό κρασί ή ισπανικό Jerez
Χυμός από ½ μικρό λεμόνι
1 κοφτό κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
Αλατοπίπερο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις φακές, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι ή το δενδρολίβανο.
Τις σκεπάζουμε με νερό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Δεν τις αφήνουμε να χυλώσουν: τις θέλουμε σπυρωτές, σαν ρύζι.
Τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι, τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις κρατάμε στην άκρη.
Όση ώρα βράζουν οι φακές ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας τα υλικά με το σύρμα.
Στο μπολ με τις φακές προσθέτουμε τα σαλατικά, περιχύνουμε με το dressing, ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε στο σκεύος σερβιρίσματος.
Πλένουμε και κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες πάχους περίπου 2 εκ. το αχλάδι, αξεφλούδιστο για μένα, αλλά εάν προτιμάτε, ξεφλουδίστε το.
Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο, προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα αχλάδια μέχρι να αποκτήσουν τις χαρακτηριστικές χαρακιές από τις ραβδώσεις του τηγανιού, να μαλακώσουν, να τρυπιούνται αλλά να μην λιώσουν.
Τα αφαιρούμε από το σκεύος, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε πάνω από τα φύλλα της σαλάτας με τις φακές.
Στη θέση τους στο σχαροτήγανο βάζουμε τις φέτες του τυριού και τις ψήνουμε μέχρι να κάνουν εξωτερική κρούστα και να ζεσταθούν μέχρι μέσα.
Τις τοποθετούμε ανάμεσα από τα αχλάδια και σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, πριν να κρυώσει το τυρί.