125 γρ. αγελαδινό βούτυρο + λίγο ακόμη για το βουτύρωμα της φόρμας, λιωμένο ¾ φλ. τσ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 ¾ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το αλεύρωμα της φόρμας
1 κ.γλ. baking powder
½ κ.γλ. baking soda
½ κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση:
Πορτοκάλια γλασέ:
Πλένουμε τα πορτοκάλια και με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι τα κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ.: δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λεπτές για να μη διαλυθούν ούτε πολύ χοντρές για να είναι όμορφες, ενώ εάν τα πορτοκάλια είναι μεγάλα, κόβουμε τις φέτες στα δύο. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και με μυτερό μαχαιράκι αφαιρούμε όσο πιο πολύ μπορούμε από το λευκό τμήμα που υπάρχει στη μέση, προσέχοντας να μην κόψουμε τη σάρκα.
Σε μία κατσαρόλα που θα πρέπει να χωράει άνετα όλες τις φέτες φέρνουμε σε βρασμό νερό και τις ζεματάμε για 2΄. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βαπτίζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στην τρίτη σκάλα για κουζίνες με 9 σκάλες) και προσθέτουμε τις φέτες των πορτοκαλιών.
Σιγοβράζουμε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνουν διάφανες: η διαδικασία θα κρατήσει περίπου μία ώρα, ενώ κατά διαστήματα και με πολύ απαλές κινήσεις, αναποδογυρίζουμε τις φέτες για να πάρουν σιρόπι και από τις δύο πλευρές.
Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου, τη στρώνουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε τις φέτες των πορτοκαλιών με τρυπητή κουτάλα για να μην έχουν επάνω τους πολύ σιρόπι.
Τις αφήνουμε να στεγνώσουν για πολλές ώρες (αναλόγως με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ολόκληρο εικοσιτετράωρο), ενώ στο μεσοδιάστημα τις γυρίζουμε ανάποδα για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές.
Τις ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα με προσοχή με φαρδιά σπάτουλα και τις φυλάμε σε ερμητικά κλειστό δοχείο. Σημ.: οι φέτες θα στεγνώσουν αρκετά πιο γρήγορα εάν τις τοποθετήσουμε κατευθείαν πάνω στη σχάρα, σκεπάζοντας τη λαμαρίνα με λαδόκολλα για να μην λερωθεί από το σιρόπι που θα τρέχει. Για να μην κολλήσουν όμως πάνω στο μέταλλο, θα χρειαστεί να περάσουμε τη σχάρα με λίγο λάδι.
Το σιρόπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοκτέιλ ή για να σιροπιάσει γλυκά ταψιού ή κάποιο άλλο κέικ ή παντεσπάνι για τούρτα. Μπορούμε, επίσης, να το βράσουμε για λίγη ώρα ακόμη με κάποιο μπαχαρικό, όπως κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, βανίλια, κ.λπ.
Κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στη λειτουργία του αέρα.
Αλείφουμε γενναιόδωρα με βούτυρο τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας διαμέτρου περίπου 20 εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα. Την βάζουμε στο ψυγείο και όταν στερεοποιηθεί το βούτυρο την αλευρώνουμε προσέχοντας ώστε το αλεύρι να καλύψει καλά το βούτυρο παντού. Κατόπιν την τινάζουμε καλά για να απομακρύνουμε όλο το περισσευούμενο αλεύρι.
Πλένουμε το πορτοκάλι, κόβουμε τις δύο άκρες και το υπόλοιπο σε κομμάτια και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια. Βάζουμε τα κομμάτια στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο που έχουμε λιώσει και αφήσει να κρυώσει, τα αυγά και τη ζάχαρη. Δουλεύουμε το μηχάνημα για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πάνω από ένα μπολ κοσκινίζουμε στην ψιλή σήτα το αλεύρι, το baking powder, τη baking soda και το αλάτι.
Προσθέτουμε τον πολτό και ανακατεύουμε επιμελώς με σπάτουλα σιλικόνης.
Ρίχνουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄.
Κάνουμε το γνωστό τεστ με το μαχαίρι και, εφόσον βγει στεγνό, ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για ένα δεκάλεπτο περίπου, κατόπιν το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε πάνω στη σχάρα του φούρνου μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το διακοσμούμε με τις φέτες των γλασαρισμένων πορτοκαλιών.