2 γεμάτες κ.σ. μέλι της αρεσκείας μας (ταιριάζει περισσότερο το μέλι πορτοκαλιάς ή ανθέων)
3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το αλεύρωμα της φόρμας
½ κ.γλ.αλάτι
1 κ.γλ. baking soda
½ κ.γλ. baking powder
Λεπτοτριμμένο ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια
1 φλ. τσ. ζάχαρη (κρυσταλλική ή, προτιμότερο, την πιο λεπτή caster)
225 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για το βουτύρωμα της φόρμας
4 αυγά
Άνθη χαμομηλιού για το ντεκόρ
Ζάχαρη άχνη για το ντεκόρ
Σιρόπι:
1 φλ. τσ. νερό
1 φλ. τσ. μέλι
½ φλ. τσ. χαμομήλι
Χυμός από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το χαμομήλι και το μέλι. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 5΄. Δεν απομακρυνόμαστε γιατί το γάλα φουσκώνει και κινδυνεύει να χυθεί, γι’ αυτό το ανακατεύουμε συνεχώς και το κατεβάζουμε από το μάτι κάθε φορά που πάει να χυθεί.
Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει και να αρωματιστεί από το χαμομήλι και κατόπιν το σουρώνουμε, πιέζοντας το χαμομήλι με κουτάλι μέσα στη σήτα για να βγάλει όλο του το άρωμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου περίπου 26 εκ. και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το μίγμα των στερεών υλικών, κοσκινίζοντας το αλεύρι με το αλάτι, τη baking soda, το baking powder και το ξύσμα.
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα τη ζάχαρη με το μαλακωμένο βούτυρο για αρκετή ώρα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το βούτυρο να ασπρίσει και να αφρατέψει. Κατά διαστήματα σπρώχνουμε το μίγμα με σπάτουλα σιλικόνης από τα τοιχώματα του κάδου προς το κέντρο.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας πάντα με το φτερό (σε αυτό το στάδιο το μίγμα θα δείχνει σαν «κομμένο»).
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τα στερεά υλικά, εναλλάσσοντας με το αρωματισμένο γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά. Δεν πρέπει να χτυπήσουμε για πολλή ώρα, χρειάζεται ίσα ίσα να ενώνονται τα υλικά κάθε φορά. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά με σπάτουλα σιλικόνης για να σιγουρευτούμε πως δεν έχει μείνει αλεύρι στον πάτο του κάδου.
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, κουνάμε για να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα και τη γυρίζουμε ανάποδα για να απομακρύνουμε το περίσσειο αλεύρι.
Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45΄.
Όση ώρα ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι σιγοβράζοντας τα υλικά για περίπου 10΄-15΄, μέχρι να πήξει ελαφρώς. Το αφήνουμε όπως είναι μέχρι να ψηθεί το κέικ για να αρωματιστεί από το χαμομήλι και κατόπιν το σουρώνουμε, πιέζοντας το χαμομήλι με κουτάλι για να βγάλει όλο του το άρωμα.
Μόλις το κέικ είναι έτοιμο (ελέγχουμε με ένα μαχαίρι ότι έχει ψηθεί μέχρι μέσα), το βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ακόμη καυτό, κάνουμε μικρές βαθιές τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Αρχίζουμε να το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι σταδιακά (εάν έχει ήδη κρυώσει, το ζεσταίνουμε ελαφρώς), περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί η προηγούμενη δόση. Κρατάμε το ¼ περίπου της ποσότητας για αργότερα.
Όταν το κέικ χλιάνει το ξεφορμάρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια και τα τοιχώματα με το σιρόπι που κρατήσαμε: όσο κρυώνει θα πήζει περισσότερο και σε αυτό το στάδιο έτσι ακριβώς το θέλουμε, για να μείνει σαν λεπτό γλάσο και να γυαλίσει την επιφάνεια του γλυκού.
Στολίζουμε το κέικ με άνθη χαμομηλιού και λίγη ζάχαρη άχνη και το απολαμβάνουμε.