60 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για την φόρμα
125 ml αγελαδινό γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ¼ κ.γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γλ. ελαιόλαδο
½ λοβό βανίλιας (ή ½ κ.γλ. καλής ποιότητας εκχύλισμα)
Σαντιγί:
100 γρ. τυρί μασκαρπόνε, κατευθείαν από το ψυγείο
200 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά, κατευθείαν από το ψυγείο
5 κοφτές κ.σ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Μαρμελάδα:
250 γρ. φράουλες
2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη
Λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
Κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
Στρώνουμε τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας ή ταψιού διαμέτρου 20-23 εκ. (όχι μεγαλύτερου για να έχει το κέικ το σωστό ύψος) με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε τα τοιχώματα με λίγο βούτυρο. Αν επιλέξουμε φόρμα με αποσπώμενο πάτο που κάνει την επιχείρηση του ξεφορμαρίσματος πιο εύκολη, πρέπει να είναι τέλεια στεγανή, γιατί το μίγμα είναι αραιό. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα έχουμε διαρροή κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τυλίγουμε το κάτω μέρος της φόρμας σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Επιμένουμε και δεν βιαζόμαστε γιατί αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά σημεία για την επιτυχία της συνταγής.
Όση ώρα χτυπιούνται τα αυγά ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με το βούτυρο (60 γρ.) και τη βανίλια (τα σποράκια και το εξωτερικό περίβλημα), μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δεν αφήνουμε να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να χλιάνει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Μόλις το μίγμα αυγών/ζάχαρης πάρει τον όγκο που θέλουμε προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά σε τρεις δόσεις. Μετά από κάθε δόση χτυπάμε ελαφρά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, προσέχοντας να μην παραχτυπηθεί το μίγμα.
Μόλις τελειώσουμε με τα στερεά υλικά προσθέτουμε, πάλι σταδιακά σε τρεις δόσεις, το μίγμα γάλακτος/βουτύρου/ελαιολάδου (αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό περίβλημα της βανίλιας), αυτή τη φορά σε χαμηλή ταχύτητα για να μην χαθεί ο όγκος. Το τελικό μίγμα θα είναι αρκετά αραιό.
Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης για να βεβαιωθούμε ότι το μίγμα είναι απολύτως ομοιογενές και το ρίχνουμε στην φόρμα. Την χτυπάμε ελαφρά επάνω στον πάγκο εργασίας για να αφαιρέσουμε τις όποιες φουσκάλες.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30΄, μέχρι να στερεοποιηθεί το κέικ. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από αυτό το διάστημα. Κάνουμε το γνωστό τεστ με το μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό. Αν βγει υγρό συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο, προσέχοντας να μην παραψηθεί για να μείνει το κέικ αφράτο.
Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 15΄, το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Σαντιγί:
Έχουμε φροντίσει να βάλουμε στο ψυγείο το μπολ του μίξερ και το σύρμα.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε και το αφρατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα σαν αραιό γιαούρτι. Μόνο τότε ανεβάζουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή (όχι στο μάξιμουμ) και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά, σαν βροχή, την κοσκινισμένη άχνη.
Χτυπάμε μέχρι η σαντιγί να πήξει σαν γιαούρτι σακούλας και να στέκεται πάνω στο σύρμα. Προσέχουμε να μην την παραχτυπήσουμε γιατί κινδυνεύει να κόψει.
Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Μαρμελάδα:
Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια.
Πασπαλίζουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15΄ περίπου (δεν θέλουμε πηχτή μαρμελάδα). Προς το τέλος προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Λιώνουμε τη μαρμελάδα ελαφρά με πιρούνι και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Σημ. 1: Άλλη επιλογή είναι να μην βράσουμε καθόλου τις φράουλες, παρά να τις πολτοποιήσουμε στο multi ωμές, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού (αυτό ονομάζεται κουλί-coulis).
Σημ. 2: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φράουλες με άλλο φρούτο της επιλογής μας, ανάλογα και με την εποχή π.χ. σμέουρα, μούρα, μύρτιλα, βερίκοκο, ροδάκινο, εσπεριδοειδή, κ.λπ.
Συναρμολόγηση:
Απλώνουμε τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια του κέικ, σχηματίζοντας «βουναλάκια» με την πλάτη ενός κουταλιού.
Με ένα μικρό κουτάλι μοιράζουμε ανά διαστήματα κουκίδες μαρμελάδας και με μία οδοντογλυφίδα την απλώνουμε φτιάχνοντας κυματιστά σχέδια.
Το γλυκό, λόγω της κρέμας, διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Το βγάζουμε λίγη ώρα πριν να το φάμε για να μην είναι εντελώς κρύο.