200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κομμένο σε κύβους μεγέθους περίπου 5 εκ.
200 γρ. κουβερτούρα με 60-72 % περιεκτικότητα σε κακάο, κομμένη σε κύβους περίπου 5 εκ. + 200 γρ. κομμένη σε μικρότερους κύβους μεγέθους περίπου 2 εκ.
1 φλ. τσ. μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Τα σποράκια από ½ λοβό βανίλιας ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας καλής ποιότητας
½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δεν χρειάζεται κοσκίνισμα)
¼ φλ. τσ. κακάο χωρίς ζάχαρη (δεν χρειάζεται κοσκίνισμα)
2 πρέζες ψιλό θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στη λειτουργία του αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο θα πρέπει στο τέλος να χωρέσει όλα τα υλικά, λιώνουμε το βούτυρο και τα πρώτα 200 γρ. κουβερτούρας είτε σε bain-marie (αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος) είτε στον φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας να μην καεί η σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Όσο το μίγμα είναι ακόμη ζεστό προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε, πάντα με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί στην εντέλεια.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 200 γρ. ψιλοκομμένα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε, με σπάτουλα σιλικόνης αυτή τη φορά.
Στρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 35 x 25 εκ. περίπου (δεν πρέπει να ξεφύγουμε πολύ από αυτές τις διαστάσεις για να έχει το γλυκό το ιδανικό πάχος) με λαδόκολλα η οποία θα πρέπει να εξέχει αρκετά στις 4 πλευρές για να είναι αργότερα εύκολη η μεταφορά του γλυκού.
Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψί, φροντίζοντας να ισομοιραστεί σε όλη την επιφάνεια, δίνοντας προσοχή στις γωνίες. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 28΄. Αρχίζουμε να ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο μέσον του γλυκού από τα 26΄ και μετά. Αν θέλουμε να είναι τα brownies ελαφρώς υγρά και μαστιχωτά (όπως άλλωστε ενδείκνυται γιατί τα brownies δεν είναι κέικ), η οδοντογλυφίδα θα πρέπει να βγει στεγνή μεν, αλλά να έχει λίγα ψίχουλα κολλημένα επάνω της. Αν τα θέλουμε πιο στεγνά συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη, ελέγχοντας ανά δίλεπτο, συνυπολογίζοντας πως το γλυκό θα συνεχίσει να ψήνεται όσο κρυώνει.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το αφήνουμε να χλιάνει μέσα στο ταψί για περίπου 15΄. Κατόπιν το μεταφέρουμε με προσοχή σε σχάρα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και το απολαμβάνουμε, συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. Ταιριάζει, επίσης, και το παγωτό φιστίκι.
Τα brownies διατηρούνται σε ερμητικά κλειστό σκεύος για περίπου 4 ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, εκτός κι αν έχει πολλή ζέστη, οπότε τα βάζουμε στο ψυγείο. Τα ζεσταίνουμε ελαφρώς για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσουν. Καταψύχονται, επίσης, τέλεια. Αφού τα αφήσουμε να αποψυχθούν, τα ζεσταίνουμε με τον ίδιο τρόπο.