500 γρ. κεράσια της αρεσκείας μας (μαύρα τραγανά Έδεσσας ή πετροκέρασα)
240 ml γάλα πλήρες
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δεν χρειάζεται κοσκίνισμα)
100-120 γρ. ζάχαρη (αναλόγως του πόσο γλυκά είναι τα κεράσια)
1 κ.γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι kirsch ή μπράντι ή ρούμι (προαιρετικά)
80 γρ. αγελαδινό βούτυρο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Πλένουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας με το σύρμα το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη το baking powder και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε το σφηνάκι με το αλκοόλ, εφόσον έχουμε επιλέξει να το βάλουμε και ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα θα είναι αραιό σαν χυλός για pancakes. Το βάζουμε σε κανάτα με στόμιο.
Όση ώρα ετοιμάζουμε τη ζύμη τοποθετούμε στον φούρνο ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 25-27 εκ. (όχι μικρότερο), στο οποίο έχουμε βάλει το βούτυρο για να λιώσει (προσέχουμε να μην καεί).
Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, αραδιάζουμε τα κεράσια και από πάνω ρίχνουμε τη ζύμη η οποία, επειδή είναι αραιή, θα απλωθεί ανάμεσα από τα φρούτα.
Ψήνουμε για περίπου 50΄- 60΄, μέχρι να ψηθεί, να φουσκώσει και να χρυσίσει η ζύμη και τα κεράσια να καραμελώσουν. Το μαχαίρι που βάζουμε συνήθως για να ελέγξουμε το ψήσιμο της ζύμης θα πρέπει να βγει στεγνό μεν, αλλά τα ψίχουλα θα πρέπει να είναι ορατά.
Απολαμβάνουμε το γλυκό χλιαρό και το συνοδεύουμε, εάν θέλουμε, με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Εάν περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε ελαφρώς σε ήπιο φούρνο.