Ένα κέικ για τον Μάη

Η Αγάπη καλωσορίζει τον Μάη φτιάχνοντας ένα μοσχοβολιστό κέικ με χαμομήλι και μέλι.
Ένα κέικ για τον Μάη

της Αγάπης Μαργετίδη

Πού πιάσατε τον Μάη φέτος; Αν κρίνω από τις άπειρες φωτογραφίες στα σόσιαλ, στεφάνια και μπουκέτα φτιάχτηκαν κάμποσα και οι εξοχές στέναξαν! Ελπίζω να αφήσατε λίγα στολίδια στους αγρούς και να μην τους αποψιλώσατε ανεπανόρθωτα. Εγώ, πάλι, πιστή στο άστυ, το άδειο και το ήρεμο, που θύμιζε λοκντάουν (θου κύριε!), καλωσόρισα τον μήνα στην κουζίνα μου. Καθένας με την τρέλα του… Έτσι, όμως, έφτιαξα το τέλειο κέικ του Μαγιού και σήμερα μπορώ να σας το προσφέρω, έστω και σε μορφή εικονικής πραγματικότητας.  

Το ταπεινό χαμομήλι, όπως υποδεικνύει το όνομά του, μόνο ταπεινό δεν είναι. Έχει ένα άρωμα μοναδικά φίνο, είναι και πεντάμορφο, με έναν τρόπο ήρεμο, καθησυχαστικό, παρηγορητικό. Δεν πρέπει να είναι τυχαίο που είναι ένα από τα πιο καταπραϋντικά φάρμακα της φύσης. Στο σημερινό κέικ το πάντρεψα με ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, το μέλι, και τα δυο τους έφτιαξαν ένα γλυκό-σπονδή στον Μάη τον μυρωδάτο.

 
ΚΕΙΚ ΜΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. τσ. γάλα, ½ φλ. τσ. χαμομήλι και 2 γεμάτες κ.σ. μέλι. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 5’. Δεν απομακρυνόμαστε γιατί το γάλα φουσκώνει και κινδυνεύει να χυθεί, γι’ αυτό το ανακατεύουμε συνεχώς και το κατεβάζουμε από το μάτι κάθε φορά που πάει να χυθεί (φίλοι μου προσοχή, γιατί εγώ την πάτησα και το πλήρωσα πολύ ακριβά!). Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει και να αρωματιστεί από το χαμομήλι και κατόπιν το σουρώνουμε, πιέζοντας το χαμομήλι με κουτάλι μέσα στη σήτα για να βγάλει όλο του το άρωμα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε το μίγμα των στερεών υλικών, κοσκινίζοντας 3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. baking soda, ½ κ.γλ. baking powder και λεπτοτριμμένο ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια.

 
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα 1 φλ. τσ. ζάχαρη (βλ. tips) με 225 γρ. μαλακωμένο βούτυρο, για αρκετή ώρα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το βούτυρο να ασπρίσει και να αφρατέψει. Κατά διαστήματα σπρώχνουμε το μίγμα με σπάτουλα σιλικόνης από τα τοιχώματα του κάδου προς το κέντρο. Προσθέτουμε 4 αυγά ένα ένα, χτυπώντας πάντα με το φτερό (σε αυτό το στάδιο το μίγμα θα δείχνει σαν «κομμένο»). Αρχίζουμε να προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τα στερεά υλικά, εναλλάσσοντας με το αρωματισμένο γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά. Δεν πρέπει να χτυπήσουμε για πολλή ώρα, χρειάζεται ίσα ίσα να ενώνονται τα υλικά κάθε φορά. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά με σπάτουλα σιλικόνης για να σιγουρευτούμε πως δεν έχει μείνει αλεύρι στον πάτο του κάδου. Μεταφέρουμε το μίγμα σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου περίπου 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 45’. 

Όση ώρα ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με 1 φλ. τσ. νερό, 1 φλ. τσ. μέλι, ½ φλ. τσ. χαμομήλι και τον χυμό από 1 λεμόνι.  Σιγοβράζουμε για περίπου 10’-15’, μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρώς (κι εδώ χρειάζεται προσοχή για να μην χυθεί).Το αφήνουμε όπως είναι μέχρι να ψηθεί το κέικ για να αρωματιστεί από το χαμομήλι και κατόπιν το σουρώνουμε, πιέζοντας το χαμομήλι με κουτάλι για να βγάλει όλο του το άρωμα.

 
Μόλις το κέικ είναι έτοιμο (ελέγχουμε με ένα μαχαίρι ότι έχει ψηθεί μέχρι μέσα), το βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ακόμη καυτό, κάνουμε μικρές βαθιές τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Αρχίζουμε να το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι σταδιακά (εάν έχει ήδη κρυώσει, το ζεσταίνουμε ελαφρώς), περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί. Κρατάμε το ¼ περίπου της ποσότητας για αργότερα. Ξεφορμάρουμε (βλ. tips), αναποδογυρίζοντας το κέικ σε πιατέλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια και τα τοιχώματα με το σιρόπι που κρατήσαμε: όσο κρυώνει, θα πήζει περισσότερο και σε αυτό το στάδιο έτσι ακριβώς το θέλουμε, για να μείνει σαν λεπτό γλάσο και να γυαλίσει την επιφάνεια του γλυκού.  Στολίζουμε το κέικ με άνθη χαμομηλιού και λίγη ζάχαρη άχνη και το απολαμβάνουμε. Ιδανικό συνοδευτικό είναι το χαμομήλι ή ένα ελαφρύ τσάι. Νομίζω πως ο καφές δεν ταιριάζει τόσο πολύ.

 
Tips

  • Προσπαθήστε να βρείτε την καλύτερη ποιότητα χαμομηλιού που μπορείτε. Φροντίστε τα αποξηραμένα λουλουδάκια να είναι ολόκληρα και να μην έχουν γίνει σκόνη. Αν είστε στην εξοχή και μαζέψετε φρέσκο χαμομήλι, τόσο το καλύτερο.
  • Σε αυτό το κέικ δεν έβαλα θυμαρίσιο μέλι αλλά ανθέων. Νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα με το χαμομήλι. Θα ταίριαζε πολύ και μέλι πορτοκαλιάς : σε αυτή την περίπτωση θα αντικαθιστούσα το λεμόνι με πορτοκάλι. Αν και αγαπώ πολύ το μέλι λεβάντας, νομίζω πως σε αυτό το κέικ δεν ενδείκνυται γιατί η έντονη λεβάντα θα σκέπαζε το λεπτό άρωμα του χαμομηλιού. 
  • Αν παρατηρήσετε με προσοχή τις φωτογραφίες, θα δείτε πως το εσωτερικό του κέικ είναι λίγο εύθρυπτο κι όχι τέλεια αφράτο, παρόλο που χτύπησα το βούτυρο με τη ζάχαρη για πολλή ώρα, κάπου 20’. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχα caster sugar δηλ. την πιο λεπτή ζάχαρη, μεταξύ της κοινής κρυσταλλικής και της άχνης, η οποία εγγυάται την τέλεια αφράτη υφή. Την βρίσκουμε αρκετά εύκολα σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Παρόλα αυτά, το σιρόπι βοήθησε αρκετά στο να υπάρχει αρκετή υγρασία.
  • Έχω διαβάσει πως στο εξωτερικό υπάρχει και ένα αλεύρι πολύ ψιλό, ειδικό για κέικ, αλλά δεν έχει τύχει να βρω κάτι ανάλογο στην ελληνική αγορά. Πιστεύω πως αυτό θα ήταν ιδανικό. Σε κάθε περίπτωση, το κοσκίνισμα επιβάλλεται για αφράτη υφή.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης είναι όση πρέπει για τα δικά μου γούστα γιατί σε αυτό το κέικ τον πρώτο λόγο έχουν το χαμομήλι και το μέλι, κάνοντάς το πολύ φίνο. Αν το θέλετε πιο γλυκό, αυξήστε την ζάχαρη κατά ¼ φλ. τσ. το πολύ. 
  • Η κατάλληλη στιγμή ξεφορμαρίσματος εξαρτάται από τον τύπο της φόρμας που έχουμε χρησιμοποιήσει : Εάν είναι μεταλλική, το ξεφορμάρουμε αρκετά γρήγορα, πριν κρυώσει εντελώς και, βεβαίως, έχουμε φροντίσει να βουτυρώσουμε και να αλευρώσουμε την φόρμα. Μόλις την βουτυρώσουμε γενναιόδωρα, βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για να παγώσει το βούτυρο κι έτσι να μην απορροφήσει πολύ αλεύρι : θέλουμε μια πολύ λεπτή προστατευτική στρώση, γι’ αυτό και τινάζουμε καλά την φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι. Μόλις το ξεφορμάρουμε, το αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. Αντιθέτως, εάν έχουμε φόρμα σιλικόνης, το βουτύρωμα και το αλεύρωμα είναι περιττά, πρέπει όμως να περιμένουμε να κρυώσει το κέικ εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε, γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v