Ποιος θυμάται το filofax;

To filofax κατάφερε να οργανώσει τις ζωές πολλών από εμάς. Μια εικοσαετία μετά, το ιστορικό organizer μοιάζει... μακρινό παρελθόν και έχει κληροδοτήσει τη θέση του σε καινά δαιμόνια με πολύπλοκα ονόματα. Ο Peter Howarth των FT θυμάται και ”οργανώνει” τις αγορές σας στον σύγχρονο κόσμο των ηλεκτρονικών personal assistant.
Ποιος θυμάται το filofax;

πηγή: FT.com

του Peter Howarth

Εάν ρωτήσετε οποιαδήποτε γυναίκα, θα σας πει οι άντρες λατρεύουν τα παιχνίδια τους. Κάπως έτσι είμαι και εγώ. Εάν υπάρχει ένα ρολόι που μπορεί να ψήσει γεύμα με μικροκύματα, ενδιαφέρομαι.

Έτσι, όταν έπιασα την πρώτη μου δουλειά, η φιλενάδα μου εκείνο τον καιρό, μου είχε κάνει δώρο για τα Χριστούγεννα, ένα filofax. Ήταν το πρώτο μου gadget για ενήλικους, όμως, αν και δεν της το ανέφερα ποτέ, είχε τρία στραβά:

Πρώτον, ήταν καφέ. Βρισκόμασταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και, όπως θα επιβεβαίωνε οποιοσδήποτε γιάπης εκείνης της εποχής, το χρώμα της δεκαετίας ήταν το μαύρο.

Δεύτερον, μόλις το άνοιγε κανείς, διέκρινε αποτυπωμένο σε χρυσό ανάγλυφο, το όνομα του καταστήματος από το οποίο το είχε αγοράσει: WH Smith. Όντας αναγνώστης περιοδικών αντρικού στυλ, γνώριζα ότι ένας άλλος Smith, ο Paul, είχε εφεύρει εκ νέου το ταπεινό filofax και το είχε εξυψώσει σε status. Όμως το δικό μου, καθώς προερχόταν από λάθος Smith, θα μπορούσε κάλλιστα να με κάνει να ντραπώ στα meetings με ισχυρά στελέχη, στα οποία φανταζόμουν ότι θα το χρησιμοποιούσα.

Τρίτον, απλά δεν έκανε τη δουλειά του.

Δεν είναι ότι σκορπίστηκαν οι σελίδες του ή κόλλησε το σπιράλ. Αναφέρομαι στην αντίληψη που είχε εκφραστεί και από τη φίλη μου όταν μου το έδινε, ότι αυτός ο δερμάτινος φάκελος θα οργάνωνε με κάποιο τρόπο τη ζωή μου. Τα filofax ονομάζονταν ”προσωπικοί οργανωτές” (personal organizers) και, αντιμετωπίζοντας διαρκώς προβλήματα διαχείρισης χρόνου, θεωρούσα ότι κάτι τέτοιο είναι ιδανικό.

Όμως, όπως λένε, ένα εργαλείο είναι τόσο καλό όσο ο εργάτης που το χρησιμοποιεί, και αν και προσπάθησα επιμελώς να συμπληρώσω τις διευθύνσεις μου, το ημερολόγιό μου, τις δαπάνες μου, σύντομα αυτό το αντικείμενο μετατράπηκε σε μια φανταχτερή έκδοση του χαοτικού βιβλίου διευθύνσεων που αντικατέστησε.

Μετά από χρόνια, έκανα το ίδιο λάθος, αλλά αυτή τη φορά, καθώς η ψηφιακή εποχή ήταν ήδη γεγονός, ενέδωσα σε ένα PalmPilot. Αυτό το μικρό μωρό ήταν από χρώμιο με μια μεγάλη οθόνη και δεν ήταν τίποτε λιγότερο από έναν μικροσκοπικό υπολογιστή. Έπρεπε να μάθω όλα τα παράξενα σύμβολα, σαν ιερογλυφικά, της οθόνης, για να μπορέσω να εισάγω τις πληροφορίες με το ”στυλό” που γλιστρούσε από το πλευρό του, και σύντομα βρέθηκα να προσπαθώ να το ενημερώσω από το PC μου και να ξαναγράφω τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα της προηγούμενης ατζέντας μου.

Αν και σε σχέση με αυτήν, το νέο μου Palm ήταν σίγουρα επιτυχία, σύντομα προέκυψαν νέα προβλήματα. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς σημαίνει PDA, αλλά για εμένα, μπορεί σίγουρα να μεταφραστεί σε Προσωπικός Ψηφιακός Εθισμός (Personal Digital Addiction).

Πολύ σύντομα, δεν μπορούσα να λειτουργήσω χωρίς πρώτα να τσεκάρω τα διάφορα ημερολόγια, τα memos, και τους καταλόγους ”to do”. Άλλωστε, υπήρχαν και προβλήματα logistics στη χρήση του. Οδηγώ σκούτερ, οπότε φανταστείτε τη σκηνή: Κράνος στο ένα χέρι, το Palm-Pilot στο άλλο, η τσάντα του laptop -πού; Για να μην αναφερθώ στις χορευτικές φιγούρες που έκανα προσπαθώντας να δω ένα νούμερο στο ένα μου gadget για να το πληκτρολογήσω στο άλλο, ενώ ταυτόχρονα ισορροπούσα το κράνος, την τσάντα του laptop, τον καφέ κτλ.

Η βοήθεια ήρθε υπό τη μορφή του Handspring Treo 600, ενός κινητού τηλεφώνου που ενσωματώνει ένα Palm-Pilot (σ.τ.μ. ήδη κυκλοφορεί το νέο Treo 650). Όποιο λαμπρό μυαλό το ονειρεύτηκε θα έπρεπε να τιμηθεί και να παρασημοφορηθεί. Κρατάς τα στοιχεία των επαφών σου, τηλέφωνα και ημερολόγια σε ένα ”μαραφέτι” και εάν θέλεις να μιλήσεις στο τηλέφωνο, κάνεις μια αναζήτηση και πατάς απλώς το κουμπί.

Αργότερα, μια φίλη μου σύστησε το SpinVox (http://www.spinvox.com/). Αυτή η υπηρεσία μετατρέπει τα φωνητικά μηνύματα στο ταχυδρομείο σας, σε γραπτά μηνύματα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να καλέσετε ποτέ τον τηλεφωνητή σας. Ακούγεται απίστευτο, αλλά λειτουργεί. Όντας από τη φύση μου κυνικός, ζήτησα από κάποιους φίλους μου να μου αφήσουν σύνθετες οδηγίες στον τηλεφωνητή, για να δω πως θα το αντιμετώπιζε το SpinVox.

Αν και οι δημιουργοί ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο λογισμικό φωνητικής αναγνώρισης, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι κάπου, πιθανότατα στην Ινδία, υπάρχει μια στρατιά τηλεφωνητών που καταγράφουν σε κείμενο τα μηνύματα των φίλων μου. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι σε καλά αγγλικά και με σωστή ορθογραφία. Μόνο όταν μια φίλη μου, μου έγραψε για τον Τουταγχαμών, το SpinVox αποφάσισε ότι μιλούσε για Tooting Common.

---Στην Ελλάδα... τι κάνουμε;

Στην ελληνική αγορά, οι ανάγκες του (πρώην;) λάτρη των filofax μπορούν να εξυπηρετηθούν από συσκευές όπως smart phones. To Sony P990 (που προς το παρόν έχει περιορισμένη διανομή στη χώρα μας), αλλά και τα blackberry που προσφέρουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αν και όχι αμιγώς ηλεκτρονικές ατζέντες (αφού ενσωματώνουν και υπηρεσίες τηλεφώνου και palm top), θα ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες σας. Το ίδιο ισχύει για το business κινητό E70 της Nokia.

Εξάλλου, διαθέσιμα στην Ελλάδα είναι και αρκετά μοντέλα PDA (ή ελληνιστί) ”υπολογιστές παλάμης”. Ως τέτοιοι λειτουργούν τα μοντέλα HX και RX της σειράς ipack της Hewlett Packard. Στην ευρύτερη κατηγορία του e-organiser άλλωστε υπάρχει και η λύση του N35 GPS της ACER. Για να μην υποβαθμίσουμε τα PDA στην κατηγορία της ατζέντας, θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα περισσότερα από αυτά παρέχουν δυνατότητα λειτουργίας ως κινητά τηλέφωνα, καθώς και χρήσης GPS.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v