Crash test στα top λειτουργικά για smartphones

iOS, Android ή Windows phone; Επιχειρούμε ένα crash test στα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα της αγοράς για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Crash test στα top λειτουργικά για smartphones
του Χρήστου Τζώρτζη

Αν και οι κατασκευαστές smartphones προσπαθούν συνεχώς να εξελίξουν τα μοντέλα τους από πλευράς hardware, στην πραγματικότητα το software –το λειτουργικό τους- είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στην καθημερινή χρήση. Επιχειρούμε, λοιπόν, μια σύγκριση τόσο των "κραταιών" OS, όσο και των πολλά υποσχόμενων, νεοεμφανιζόμενων λειτουργικών.

Να διευκρινίσουμε πως όταν αναφερόμαστε σε λειτουργικό σύστημα, δεν εννοούμε απλά το interface του - τα χαρακτηριστικά του είναι αυτά που έχουν σημασία, καθώς και το εύρος των apps που προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών mobile OS, καθώς και κάποιων νεοεμφανιζόμενων "αντιπάλων" τους που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Apple iOS

Είναι αλήθεια πως η πολύ πρόσφατη 7η έκδοση του λειτουργικού της Apple διαφοροποιείται αισθητά από όσες προηγήθηκαν, οπότε θα πρέπει να σταθούμε λίγο στα χαρακτηριστικά της. Ξεχάστε τον "σκευομορφικό" σχεδιασμό και τα 3D εφέ, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από έναν πιο επίπεδο σχεδιασμό. Η παρουσία ενός εφέ διαφάνειας στις περισσότερες οθόνες επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει τι βρίσκεται πίσω από τα εικονίδια, απλά κουνώντας τη συσκευή με το χέρι του, ενώ το OS ανιχνεύει την κίνηση. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να βλέπετε τη homescreen, η οποία μέχρι πρότινος κρυβόταν από τις εφαρμογές.

Το Control Center είναι ένα νέο χαρακτηριστικό (με τη μορφή pull-up tray) μέσω του οποίου μπορείτε να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα, την ένταση, αλλά και ρυθμίσεις όπως Wifi, Airplane mode, rotation lock ή Bluetooth. Η διαδικασία του Multitasking ανάμεσα σε όλες τις third party εφαρμογές έχει ανανεωθεί, χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον η μπαταρία. Όσον αφορά τις default εφαρμογές της Apple (Calendar, Weather, Mail, Messages κλπ), έχουν σαφώς αναβαθμιστεί, προκειμένου να ανταγωνιστούν τα apps που έχουν δημιουργηθεί ως εναλλακτικές.

Η δημοφιλής Camera app έχει και αυτή αναβαθμιστεί, προσφέροντας καλύτερη οργάνωση των φωτογραφιών σας. Σε αυτό βοηθάει και το νέο χαρακτηριστικό Air Drop, το οποίο αποτελεί έναν νέο τρόπο διαμοιρασμού των δημιουργιών σας με άλλους iPhone χρήστες. Το Siri διαθέτει αντρική και γυναικεία φωνή, ενώ μπορεί να "μιλάει" πλέον και στα Γερμανικά και στα Γαλλικά.

Να τονίσουμε πως το App Store μπορεί να αναζητά εφαρμογές βασιζόμενο στην τοποθεσία που βρίσκεστε, αλλά και να ενημερώνει τα apps σας στο παρασκήνιο.

Σημαντικό πλεονέκτημα του iOS, σε σχέση με την ασφάλεια, αποτελεί το γεγονός πως η Apple έχει τον απόλυτο έλεγχο των apps που θα κατεβάσετε στη συσκευή σας, κάτι που δεν ισχύει για παράδειγμα στις Android συσκευές. Ένα βασικό βέβαια πρόβλημα -που έχει ήδη εντοπιστεί- είναι το γεγονός πως δεν υποστηρίζουν όλες οι Apple συσκευές το νέο OS, αλλά και αφότου αυτό εγκατασταθεί, δεν είναι δεδομένο πως υποστηρίζονται όλα τα νέα χαρακτηριστικά.

Google Android

Ενώ λοιπόν το iOS "επιτηρείται" αυστηρά από την Apple, το Google Android είναι ένα εξαιρετικά "ανοικτό" λειτουργικό, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί και μειονέκτημα από πλευράς ασφάλειας. Από τη στιγμή φυσικά που εγκαθιστάτε εφαρμογές από το Google Play Store και έμπιστες πηγές, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Το περιβάλλον εργασίας στην τελευταία έκδοση 4.2, Jelly Bean, προσφέρει καλύτερα χαρακτηριστικά κάμερας, χρήσης των widgets, πληκτρολόγησης μηνυμάτων, ενώ η συνολική αισθητική και λειτουργικότητα είναι αναβαθμισμένη. Ανάμεσα στις χιλιάδες ενδιαφέρουσες apps, ξεχωρίζει η Google Maps app: προβολή 3D και δορυφορική, συνοδευόμενη από voice control και navigation "στροφή με στροφή". Επιπρόσθετα, το Android προσφέρει υποστήριξη NFC, ενσωματωμένη φωνητική αναζήτηση και contactless διαμοιρασμό περιεχομένου.

Η επιλογή των apps υπερβαίνει τις 600.000, με οτιδήποτε έχετε αγοράσει ή κατεβάσει σε μια Android συσκευή να είναι αυτόματα διαθέσιμο σε όποια άλλη αποκτήσετε, καθώς τα πάντα συνδέονται στον Google λογαριασμό σας. Η δυνατότητα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις ξεχωριστές λίστες apps για iPhone και iPad της Apple. Οι λίστες των βιβλίων και των ταινιών είναι εξίσου ή και περισσότερο πλήρεις περιεχομένου από αυτές της Apple.
Από την άλλη, κάποιοι χρήστες θεωρούν ως μειονέκτημα το γεγονός πως η Google γνωρίζει τα πάντα για την παρουσία μας στο Web, τους email λογαριασμούς και τα προσωπικά στοιχεία, μιας και σε τελική ανάλυση ο Google λογαριασμός χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των apps και άλλων αγορών.

Windows Phone 8

Το λειτουργικό της Microsoft έχει δημιουργηθεί για να εκμεταλλεύεται πλήρως τις μεγάλες οθόνες των handsets. Τα… χλιδάτα, μεγάλου μεγέθους tiles προσφέρουν πρόσβαση στα People, Calls, Music & Videos, Xbox games, apps, Calendar, Camera και Photo gallery. Εφόσον θελήσετε να οδηγήσετε σε μια τοποθεσία, το OS θα εντοπίσει τον κατάλληλο χάρτη από το Marketplace app store του ή θα εκκινήσει την εφαρμογή που έχετε ήδη εγκαταστήσει.

Για να διαχειριστείτε το λογαριασμό σας, απαιτείται μια Microsoft ID (λογαριασμοί σε Hotmail, Live, Xbox ή Outlook.com κ.ο.κ). Ακόλουθα, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση για απεριόριστο streaming στο Xbox Music Pass, ενώ η ενοικίαση ταινιών μπορεί να γίνει μέσω του Xbox portal. Ο συγχρονισμός μηνυμάτων, φωτογραφιών, και emails γίνεται αυτόματα, ενώ οι φωτογραφίες σας μπορούν να ανέβουν στο SkyDrive (7GB δωρεάν χώρος).

Η "αποθήκη" του Windows Phone 8 προσφέρει περί τις 120.000 apps για να επιλέξετε. Εάν έχετε ενεργοποιημένο το Find My Phone, μπορείτε να ερευνήσετε το Marketplace στο laptop σας και να εγκαταστήσετε αυτόματα –μέσω Wi-Fi- τις εφαρμογές που επιθυμείτε.

Επιπλέον, το OS υποστηρίζει NFC και διαμοιρασμό φωτογραφιών και μηνυμάτων, οπότε μπορείτε να μοιράζεστε περιεχόμενο με τους φίλους σας που διαθέτουν Android συσκευές.

Αν και θα βρείτε στην αγορά κάποια εξαιρετικά smartphones που "τρέχουν" το Windows Phone 8, η αλήθεια είναι πως η αναλογικά μικρότερη επιλογή στο App Store, περιορίζει την εμβέλεια του λειτουργικού. Πολλές χρήσιμες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στους χρήστες Android ή iOS, συνεχίζουν να λείπουν από το λειτουργικό της Microsoft.

Firefox OS

Το λειτουργικό της Mozilla είχε ήδη "αναστατώσει" τους απανταχού χρήστες πριν καν κυκλοφορήσει – παρουσιάστηκε ως λειτουργικό σύστημα που θα "τρέχει" σε smartphones κάτω από $100 και θα απευθύνεται πρωτίστως σε αναπτυσσόμενες αγορές. Όπως έχει ανακοινώσει η Mozilla, τα Firefox OS smartphones διακρίνονται για τα "open web standards", με χαρακτηριστικά βασισμένα στο HTML5.

Επιπροσθέτως των κλασικών σε όλα τα σύγχρονα smartphones χαρακτηριστικών, όπως το texting, οι χάρτες, ο web browser κλπ, οι Firefox OS συσκευές διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό "do not track" – χάρη σε αυτό, ο χρήστης δεν θα μπορεί να ανιχνευθεί και οι προτιμήσεις του να καταγραφούν από sites ή όποιες άλλες επαφές έχει. Η Mozilla ισχυρίζεται πως για τα νέα κινητά θα διατίθενται χιλιάδες apps, ενώ μιας και το Firefox OS δεν συνδέεται με συγκεκριμένη e-commerce εταιρεία, οι χρήστες δεν θα περιορίζονται στις επιλογές τους (όπως στην περίπτωση των iPhone app store και Google Play).

Ubuntu OS (for Smartphones)

Αν και δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί από πλευράς δημοτικότητας τα "μεγαθήρια" OS, το λειτουργικό αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν κουραστεί από τις έτοιμες λύσεις και επιθυμούν κάτι πιο… διαισθητικό και πρωτότυπο. Το interface του Ubuntu είναι ευφυώς σχεδιασμένο, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια. Μιας και έχει δημιουργηθεί για να προσαρμόζεται στις ψηφιακές ανάγκες του χρήστη του, η οθόνη έναρξης είναι άδεια και έτοιμη να παραμετροποιηθεί.

Το Ubuntu μπορεί να τρέξει τόσο web apps όσο και native apps ταυτόχρονα και δίχως πρόβλημα, ενώ είναι ιδιαίτερο ως προς το ότι δεν χρησιμοποιεί κουμπιά. Το κλασικό tap δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να περιηγηθείτε στο smartphone σας και έχει αντικατασταθεί κυρίως από το Edge Control (gestures και drags).

Τα κατά πόσον το Ubuntu OS θα δημιουργήσει "ρήγμα" στα δημοφιλή OS θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι το πώς θα λειτουργήσει στα tablets, αν και το γεγονός πως επικεντρώνεται περισσότερο στο περιεχόμενο και λιγότερο στον έλεγχο, υποδηλώνει πως είναι ένα OS σχεδιασμένο για τη μαζική αγορά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v