Windows 8.1: Preview για το δυνατό χαρτί της Microsoft

Μετά την απογοήτευση των Windows 8, η Microsoft κυκλοφορεί τη νέα ρετουσαρισμένη τους εκδοχή, ελπίζοντας αυτή τη φορά να κερδίσει το στοίχημα.
Windows 8.1: Preview για το δυνατό χαρτί της Microsoft
του Χρήστου Τζώρτζη

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης και της κυκλοφορίας τους τα Windows 8 έφεραν μεγάλες αλλαγές στην όψη και τον τρόπο χρήσης των Windows. Η Microsoft επιθυμούσε –και επιθυμεί– τα Windows 8 να είναι το σημείο σύγκλισης των σταθερών και φορητών PCs με τα tablet. Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου λειτουργικού συστήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αφού το μέσο εισόδου εντολών είναι διαφορετικό. Πληκτρολόγιο και ποντίκι για τα PCs και οθόνη αφής (άρα χρήση δαχτύλων) στα tablets.



Τα Windows 8

Τα Windows 8 ήταν από τις πιο ριζικές εξελίξεις των Windows. Για να ασχοληθούμε και λίγο με την (προ)ιστορία, ακόμη και η μετάβαση από τα περιβόητα Windows 3.11 στα Windows 95 δεν συζητήθηκε τόσο εκτενώς όσο η μετάβαση από τα Windows 7 στα Windows 8 –τηρουμένων πάντα των αναλογιών απήχησης των Windows το 1995 και τώρα.

Το μεγάλο θέμα ήταν το Start button (το κουμπί Έναρξης) που από τα Windows 95 και μετά είναι το σήμα κατατεθέν των Windows. Η αλήθεια είναι ότι, όταν το κουμπί που μέχρι πρότινος πάταγες εκατοντάδες φορές τη μέρα εξαφανιστεί, τότε το λιγότερο που μπορεί να πάθεις είναι να αποσυντονιστείς μέχρι να εξοικειωθείς στα νέα δεδομένα. Το περισσότερο που μπορείς να πάθεις είναι να κάνεις συνέχεια κλικ στην κάτω αριστερά περιοχή της οθόνης, ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει, αγγίζοντας έτσι τα όρια του… συνδρόμου στέρησης.

Η πορεία των Windows 8

Τα Windows 8 απαιτούν νέα νοοτροπία χρήσης και αυτό για πολλούς χρήστες ήταν… αποκαρδιωτικό. Οι "καμπάνες" για τα Windows 8 ήχησαν νωρίς, με διάφορες μορφές. Η μια μορφή ήταν το λανσάρισμα από πολλούς κατασκευαστές της δυνατότητας downgrade υπολογιστών, από Windows 8 σε Windows 7. Βάσει αυτής της –ιδιαίτερα προβεβλημένης σε κάποιες περιπτώσεις– δυνατότητας, το λειτουργικό σύστημα σε ένα καινούριο PC είναι τα Windows 8 (προ-εγκατεστημένα) ωστόσο ο κάτοχος του υπολογιστή, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία έχει τη δυνατότητα να "υποβαθμίσει" δωρεάν, τα Windows 8, σε Windows 7.

Ένα ακόμη "πλήγμα" στα Windows 8 ήταν κάποιες αναλύσεις ειδικών, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούσαν ότι ένας από του βασικούς υπαίτιους της πτώσης πωλήσεων των PCs, είναι τα Windows 8 και η "δυσφορία" των χρηστών απέναντι στα νέα Windows.

Ενδεικτικό του ότι οι χρήστες αναζητούσαν διακαώς το Start Button στα Windows 8, είναι και η κυκλοφορία προγραμμάτων για Windows, τα οποία αναλάμβαναν να δημιουργήσουν ένα Start Button στην Επιφάνεια Εργασίας. Δωρεάν προγράμματα που υπόσχονται την επαναφορά του Start Button στα Windows 8 είναι το Start Menu 8 της IObit, το Vistart 8, το Start8 και άλλα.



Η ανακοίνωση των Windows 8.1 (preview)

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, η Microsoft ξέρει να ακούει και έχει και την εμπειρία σε παρόμοιες περιπτώσεις ότι πρέπει να δράσει άμεσα και αποφασιστικά. Έτσι έχουμε την αναβάθμιση των Windows, με την έκδοση 8.1 του δημοφιλούς λειτουργικού. Η νέα έκδοση των Windows θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στους κατόχους των Windows 8, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν τα Windows 8.1 είτε στο online κατάστημα εφαρμογών της Microsoft, το Windows Store, είτε να το κατεβάσουν από αυτό εδώ το link.

Η πλήρης μορφή των Windows 8.1 θα είναι διαμορφωμένη κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ωστόσο σύμφωνα με την preview έκδοση η ολοκληρωμένη έκδοση μάλλον δεν "απέχει" και πολύ.



Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η "πέτρα του σκανδάλου" το κουμπί τη Έναρξης, επανέρχεται στα Windows και μάλιστα ελαφρώς αναβαθμισμένο. Στα Windows 8.1 ο χρήστης θα μπορεί να καθορίσει και να οργανώσει το μενού της Έναρξης όπως τον εξυπηρετεί, και σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο χρήστης θα μπορεί επίσης να μεταβαίνει πιο εύκολα από την "metro" όψη των Windows στην γνωστή desktop μορφή, ενώ θα μπορεί να επιλέξει να εκκινεί τον υπολογιστή του στην desktop μορφή.



Μια ακόμη σημαντική αλλαγή προσθήκη των Windows 8.1 είναι η αναβαθμισμένη δυνατότητα multitasking. Η πολυεπεξεργασία δεν είναι κάτι καινούριο για τα Windows, ωστόσο στα Windows 8.1 θα μπορείτε να καρφιτσώσετε δυο εφαρμογές ταυτόχρονα στην οθόνη, να τις παρακολουθείτε ταυτόχρονα και να εργάζεστε μια στην μια και μια στην άλλη ακόμη πιο εύκολα.

Επιπλέον, η Microsoft στα Windows 8.1 επιχειρεί να προβάλλει τη δικής της μηχανή αναζήτησης Bing, ενσωματώνοντάς την στα Windows 8.1. Η μηχανή αναζήτησης Bing θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αναζητήσεις στο Internet, όσο και για αναζητήσεις σε αρχεία του υπολογιστή.



Σε αυτή την αναβάθμιση των Windows δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναβάθμιση του Internet Explorer. Η 11η έκδοση του Internet Explorer "συνοδεύει" τα νέα Windows με σημαντικότερη οπτική αλλαγή την μεταφορά των καρτελών (tabs) και της γραμμής διεύθυνσης από την κορυφή του user interface στο κάτω μέρος. Ο Internet Explorer 11 θα μπορεί επίσης να συντονιστεί με φορητές συσκευές (smartphone ή tablet) που έχουν Windows λειτουργικό.



Αναπόσπαστο μέρος των Windows είναι πλέον και το Skype δίνοντας σας τη δυνατότητα να κάνετε ακόμη πιο εύκολα τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του υπολογιστή σας. Μάλιστα στον Internet Explorer 11 οι τηλεφωνικοί αριθμοί που εμφανίζονται σε διάφορα web sites αναγνωρίζονται ως τηλεφωνικοί αριθμοί, οπότε και σας δίνεται η δυνατότητα της άμεσης τηλεφωνικής κλήσης, μέσω φυσικά του Skype. Παράλληλα, σημαντική αναβάθμιση έχει γίνει και το πρόγραμμα αλληλογραφίας των Windows (Windows Mail), καθώς το πρόγραμμα είναι σημαντικά πιο λειτουργικό και πιο εύχρηστο.



Μαζί με τα Windows, η Microsoft αναβαθμίζει επίσης το Windows Store, το online κατάστημα όπου διατίθενται εφαρμογές για Windows 8. Πλέον οι χρήστες αποκτούν ευκολότερη και πιο εύστοχη πρόσβαση σε εφαρμογές. Η παρουσίαση των εφαρμογών έχει βελτιωθεί με σκοπό να πληροφορήσει τον επισκέπτη και να τον βοηθήσει αν χρειάζεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση της εφαρμογής.



Με το βλέμμα στα tablets

Αυτό που γίνεται αντιληπτό από την ανακοίνωση της preview έκδοσης των Windows 8.1, είναι ότι η Microsoft πάντα προσπαθεί να βελτιώνει το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, ωστόσο αυτό που είναι επίσης αντιληπτό είναι ότι η εταιρεία στοχεύει στην αγορά των tablets μέσω των αναβαθμίσεων και βελτιώσεων των Windows. Αυτό ήταν άλλωστε και από την πρώτη στιγμή το στοίχημα για τα Windows 8, να αποτελέσουν το λειτουργικό σύστημα – σημείο σύγκλισης στις δυο κατηγορίες συσκευών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v