Ελληνικά apps: 15 εφαρμoγές που... λύνουν χέρια

Επιλέγουμε τις καλύτερες και πιο χρηστικές ελληνικές εφαρμογές για android, για iphone και για windows smartphones.
Ελληνικά apps: 15 εφαρμoγές που... λύνουν χέρια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όταν πριν από περίπου πέντε χρόνια τα smartphones έκαναν τα πρώτα δειλά τους βήματα στην Ελλάδα, οι ελληνικές εφαρμογές μετρούνταν εύκολα στα δάχτυλα του ενός χεριού – άντε των δύο. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι developers μπαίνουν στο παιχνίδι, εξελίσσονται και αναπτύσσουν εφαρμογές χρήσιμες, ψυχαγωγικές, με έντονο το δημιουργικό και το καινοτόμο στοιχείο.

Κάπως έτσι τα… δάχτυλα που προαναφέραμε πολλαπλασιάστηκαν, ακούμπησαν ολοένα και περισσότερες touch οθόνες και μια ευρεία γκάμα ελληνικών εφαρμογών για smartphones έκανε την εμφάνισή της.

«Πλέον είναι πιο εύκολο να αναπτύξεις μια εφαρμογή για smartphone, καθώς διοργανώνονται πολλά events στα οποία μπορείς να μάθεις πληροφορίες πάνω στον προγραμματισμό. Όποιος ενδιαφέρεται, έχει πολύ περισσότερες επιλογές για να βρει τρόπους να μάθει, να προγραμματίσει και να αναπτύξει μια εφαρμογή», εξηγεί ο 22χρονος Βαγγέλης Διατσίγκος, φοιτητής του Πολυτεχνίου της Πάτρας και δημιουργός του πρώτου ελληνικού… IMDB με τίτλο Film Closet, το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στον ελληνικό διαγωνισμό «Windows Phone Hackathon 2013, CODEDAMMIT».

Με γνώμονα λοιπόν την πρωτοτυπία, την χρηστικότητα, αλλά και την ψυχαγωγία, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε δεκαπέντε ελληνικές εφαρμογές διαφόρων κατηγοριών οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από το κινητό σας. 

Farmakeia
(iPhone, iPad – 0,89€)

«Αχρείαστη να’ ναι» θα πει κάποιος. Όμως, η αλήθεια είναι πως μια εφαρμογή που βγάζει στον χάρτη τα πλησιέστερα εφημερεύοντα φαρμακεία με επιλογές τηλεφωνικής κλήσεις και ακριβές ωράριο είναι τουλάχιστον απαραίτητη για τον καθένα. Πέρα από την εμφάνιση των πλησιέστερων εφημερευόντων φαρμακείων, τo Farmakeia διαθέτει λίστα με όλες τις τρέχουσες προσφορές σε είδη όπως αντηλιακά, κρέμες σώματος και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα. Εξίσου χρηστική εφαρμογή για όσους έχουν συσκευή Android είναι το Φαρμακεία Εφημερεύοντα Greek

Tsibato 
(iPhone, iPad, Windows 8- δωρεάν)

Τα deal sites παραμένουν επίκαιρα εν μέσω κρίσης και μια από τις λίγες ιστοσελίδες η οποία συγκεντρώνει και κατηγοριοποιεί τις προσφορές ανά είδος και περιοχή είναι σίγουρα άκρως χρηστική. Πόσο μάλλον όταν έχει και αντίστοιχο app, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε και για Windows 8.

Shareloc
(Android, δωρεάν)

«Όπου και αν βρίσκεσαι, υπάρχει κάτι περισσότερο να ανακαλύψεις». Με αυτό το μότο, η GeoIntelligence λανσάρει το «διαμαντάκι» που ακούει στο όνομα Shareloc. Τι είναι αυτό; Ένας πρωτότυπος ηλεκτρονικός οδηγός πόλης ο οποίος εμφανίζει τα κοντινότερα σημεία ενδιαφέροντος. Σε χάρτη; Ναι, αλλά και στην… κάμερα του κινητού μας. Η διαδικασία είναι απλή. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε βενζίνη, τσιγάρα, τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο; Σημαδεύεις με την κάμερά του κινητού την γύρω περιοχή και ανακαλύπτεις αμέσως το κοντινότερο βενζινάδικο- ψιλικατζίδικο- σούπερ μάρκετ, με αναλυτικές πληροφορίες πλοήγησης προς αυτά.

Thelosouvlaki
(iPhone, iPad – δωρεάν) 
Πεινάς. Πεινάς πολύ. Πού χρόνος για να κοιτάς για προσπέκτους; Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ανοίγεις την εφαρμογή στο smartphone σου, επιλέγεις την περιοχή σου και βλέπεις αναλυτικά όλα τα ψητοπωλεία που κάνουν delivery κοντά σου. Ακολουθώντας πιστά τις… προσταγές του ομώνυμου site, η εφαρμογή του TheloSouvlaki είναι το ίδιο εύχρηστη και αποτελεσματική, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα online παραγγελίας στα ψητοπωλεία που αυτό είναι εφικτό.

Mind the Buzz
(iPhone, iPad - 1, 79€ ή δωρεάν για την Lite έκδοση)

Χιλιάδες ερωτήσεις ταξινομημένες ανά κατηγορία – Αθλητικά, Επιστήμη, Κινηματογράφος, Μουσική κ.α. – όμορφο και εύχρηστο interface, πίνακας high score για να ξέρεις που βρίσκεσαι σε σχέση με τον… ανταγωνισμό και δυνατότητα σύνδεσης με το Facebook για «φιλικές» μονομαχίες γνώσης. Το Mind the Buzz είναι ένα άκρως εθιστικό, ελληνικό παιχνίδι γνώσεων για όλους. 

Pinnatta
(iPhone, iPad, Android – δωρεάν)

Τέλος στα απρόσωπα μηνύματα τύπου «Γεια! Τι κάνεις;» και «Χρόνια πολλά» δίνει η ομάδα πίσω από την πρωτότυπη ιδέα του Gipht.me, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε Pinnatta. Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή, μέσω της οποίας μπορείς να στείλεις διαδραστικά μηνύματα σε φίλους σου, τα οποία μπορείς εσύ ο ίδιος να εξατομικεύσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος φίλος έχει γενέθλια, η εφαρμογή σου δίνει τη δυνατότητα να του στείλεις μια τούρτα με όσα κεράκια θέλεις, ενώ εκείνος όταν την παραλάβει μπορεί να τα… σβήσει φυσώντας την οθόνη του smartphone! Η εφαρμογή για Windows phone είναι στα σκαριά, ενώ σε επόμενο update ο χρήστης θα μπορει να προσθέσει στο διαδραστικό μήνυμα δικές του φωτογραφίες. 

Fleksy
(iPhone – δωρεάν)

Mια άκρως χρηστική εφαρμογή η οποία βρίσκει αμέσως τι πάει να γράψει ο χρήστης του smartphone, ακόμα και αν δεν πληκτρολογήσει ούτε ένα γράμμα σωστά ή ακόμα και αν πατάει έξω από την περιοχή του πληκτρολογίου. Ανοίγετε την εφαρμογή, πληκτρολογείτε την λέξη που θέλετε χωρίς να πατάτε τα γράμματα με απόλυτη ακρίβεια και κάνετε swipe προς τα δεξιά για να δείτε και να επιλέξετε τις προβλέψεις της εφαρμογής. Αν θέλετε να αλλάξετε την πρόβλεψη, κάνετε swipe προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την σωστή, αλλιώς με swipe αριστερά διαγράφετε ολόκληρη τη λέξη. Σύντομα, θα κυκλοφορήσει και για windows phone.  

Ε-food
(iPhone – δωρεάν)

Εφαρμογή για… καλοφαγάδες, η οποία μεταφέρει στο iPhone όλη την database του ομώνυμου site έτσι ώστε να βρείτε το delivery της αρεσκείας σας ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε, να τσεκάρετε το μενού και να παραγγείλετε μέσω της εφαρμογής χωρίς καμία έξτρα χρέωση. Παράλληλα, μπορείτε να δείτε και τις προσφορές που «τρέχουν» ανά πάσα στιγμή σε συγκεκριμένα delivery και να τις κλείσετε αμέσως. Μέχρι στιγμής το app βρίσκει εστιατόρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όμως λίαν συντόμως θα συμπεριληφθούν και άλλες πόλεις. 

myΑΒ
(iPhone, Android- δωρεάν)

Του πουλιού το γάλα στο… smartphone σας, μέσα από την φρέσκια αυτή εφαρμογή της γνωστής αλυσίδας, η οποία εκτός από το να σας ενημερώνει άμεσα για τις τελευταίες προσφορές της αλυσίδας, το πλησιέστερο κατάστημα και τα τελευταία νέα έχει και δύο ακόμα εξαιρετικά χρήσιμα χαρακτηριστικά. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τις δικές σας λίστες με προϊόντα τα οποία θέλετε να αγοράσετε, αλλά και να πλοηγηθείτε σε δεκάδες συνταγές για κάθε γούστο . 

Ergo - Finance Manager
(Android – δωρεάν)

Νοιώθετε ότι τα μηνιαία έξοδά σας ξεφεύγουν; Η εφαρμογή Ergo σας βοηθά να βάλετε σε μια τάξη τα οικονομικά σας και να έχετε μια συνολική εικόνα τους, μέσα από την διαχείριση των καθημερινών εσόδων και εξόδων. Παράλληλα, μπορείτε να ορίσετε λογαριασμούς για μηνιαίο προϋπολογισμό και να ορίστε χαρτοφυλάκια για μετοχές, ETF κτλ. οι τιμές των οποίων ενημερώνονται αυτόματα.

Taxiplon
(iPhone, Android – δωρεάν)

Μια ολόκληρη πιάτσα στο κινητό σας. Στα χνάρια του δημοφιλούς Taxibeat, το πιο πρόσφατο Taxiplon σας επιτρέπει να βρείτε στον χάρτη και να κάνετε άμεση κλήση στον πλησιέστερο οδηγό ταξί για να έρθει να σας παραλάβει από το σημείο που βρίσκεστε, ενώ διαθέτει και μερικά ακόμα έξτρα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι πολύ χρηστικά. Παρέχει στους επαγγελματίες οδηγούς πληροφορίες για τα πλησιέστερα αεροδρόμια εμφανίζοντας όλες τις αφίξεις για τις επόμενες τρεις ώρες και δίνει την δυνατότητα στους επιβάτες να κλείσουν ραντεβού. 

Qrator
(iPhone – δωρεάν)

Ένα αρκετά πρωτότυπο και σχετικά πρόσφατο startup, το Qrator αποτελεί ένα mobile social network στο οποίο οι χρήστες μοιράζονται εμπειρίες από την ζωή τους: φωτογραφίες, μουσική, σκέψεις από οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ξεχωριστό moodboard για τον κάθε χρήστη, το οποίο όμως δεν είναι στατικό, αλλά πλήρως διαδραστικό. Μπορείτε για παράδειγμα να ακούσετε την μουσική που ακούν οι φίλοι σας ή να βάλετε την εφαρμογή να αναγνωρίσει και να «μοιράσει» αυτό που ακούτε εσείς, να δείτε τις φωτογραφίες τους μέσα από ένα πανέμορφο interface και να δημιουργήσετε τις δικές σας θεματικές συλλογές (π.χ. μια επίσκεψη σε εστιατόριο ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό). Μελλοντικά θα κυκλοφορήσει και για Android. 

Film Closet
(Windows Phone, Windows 8 – δωρεάν) 

Μια ολόκληρη ταινιοθήκη κυριολεκτικά στο τσεπάκι σας. Η δημιουργία ενός τελειόφοιτου από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πάτρας, χρησιμοποιεί την database του TheMovieDB για να φέρει παραπάνω από εξήντα χιλιάδες ταινίες στο windows phone. Στα αναλυτικά στοιχεία κάθε ταινίας θα βρείτε πληροφορίες για το cast των ηθοποιών, όλα τα trailers και παρόμοιες θεματολογικά ταινίες, ενώ μπορείτε να προσθέσετε τις ταινίες που επιθυμείτε σε watchlist για πιο γρήγορη πρόσβαση.

Greek Keyboard
(Αndroid- δωρεάν)

Εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όσους έχουν συσκευές που «τρέχουν» το λογισμικό Android και προτιμούν να γράφουν στα ελληνικά. To Greek Keyboard ενσωματώνει ένα ειδικό πληκτρολόγιο 7bit για ελληνικά SMS μέχρι 160 χαρακτήρες, σε αντίθεση με το ενσωματωμένο των Android Phones το οποίο περιορίζεται μόλις στους εβδομήντα. Σύντομα, θα κυκλοφορήσει update το οποίο θα υποστηρίζει και γλωσσικό έλεγχο/πρόβλεψη λέξεων.

Adespoto
(Android – δωρεάν)

Η ομάδα της γνωστής φιλοζωικής ιστοσελίδας, δημιούργησε μια εφαρμογή πλήρως εναρμονισμένη με την φιλοσοφία της. Μέσα από το app του Adespoto, την πρώτη ελληνική εφαρμογή για αδέσποτα, μπορείτε να βρείτε άμεσα ζωάκια κοντά στην περιοχή σας για υιοθεσία ή να δημοσιεύεστε την δική σας αγγελία με φωτογραφία, οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να πλοηγηθείτε μέσα από την εφαρμογή μέσα από δεκάδες άρθρα με συμβουλές για την υγεία, την εκπαίδευση την ψυχολογία και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τους μικρούς μας φίλους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v