Smartphone: Όσα μπορεί να κάνει ένας αρχάριος

Κάμερα, GPS, φακός, πυξίδα, δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι, αλφάδι. Όλα όσα μπορεί να κάνει το smartphone σας, σε έναν μίνι οδηγό για αρχαρίους.
Smartphone: Όσα μπορεί να κάνει ένας αρχάριος
του Χρήστου Τζώρτζη 

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το smartphone ίσως είναι η μοναδική σύγχρονη συσκευή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο "ελβετικός σουγιάς" της τεχνολογίας. Όπως ακριβώς το εργαλείο αυτό, το smartphone είναι μικρό σε μέγεθος, και φορητό. Επιπλέον, χάρη στα χαρακτηριστικά που ενσωματώνει, μπορεί να αντικαταστήσει πολλές από τις λειτουργίες άλλων συσκευών, αλλά και να προσφέρει επιπλέον εργαλεία στα χέρια του κατόχου του.

Ενώ το smartphone προσφέρει, καταρχάς, τη βασική δυνατότητα σύνδεσης στο Internet, υποκαθιστώντας ένα desktop ή laptop υπολογιστή, οι δυνατότητές του προχωρούν πέραν αυτού - κατά πάσα πιθανότητα η συσκευή σας διαθέτει φακό ή και GPS, για να δώσουμε ένα παράδειγμα. Εκτός όμως από τα εργοστασιακά, ενσωματωμένα χαρακτηριστικά του smartphone σας, με τις κατάλληλες εφαρμογές που διατίθενται στο Internet, η συσκευή σας μπορεί να αγγίξει… δυσθεώρητα ύψη: να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ σας, να ξεκινήσει το αυτοκίνητό σας από μακριά, να παίξει το ρόλο του τηλεκοντρόλ κ.ο.κ.

Και αν τα προηγούμενα σας φαίνονται κάπως υπερβολικά και άχρηστα, σκεφτείτε τις απλές και πάντα χρήσιμες εφαρμογές, όπως η πενθήμερη πρόβλεψη καιρού που εμφανίζεται real time στην οθόνη του κινητού σας σε όποια πόλη του κόσμου και εάν βρίσκεστε. Ακόμα, αναλογιστείτε τη δυνατότητα υποκατάστασης μιας φωτογραφικής μηχανής ή βιντεοκάμερας, χάρη στις εξελιγμένες δυνατότητες του smartphone σας.

Πίσω όμως από αυτές τις πρακτικές βελτιστοποιήσεις κρύβεται μια καινοτομία: αυτή της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας αισθητήρων. Η εμπορική επιτυχία των smartphones οδήγησε τις εταιρείες στην ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση αισθητήρων που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον καταναλωτή, ενώ παράλληλα το κόστος της τεχνολογίας αυτής συνεχίζει να μειώνεται.

Επομένως, ακόμα και δίχως τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, το smartphone προσφέρει πληθώρα εφαρμογών και εργαλείων –πολλά από τα οποία είναι εγγενή στις συσκευές- τα οποία το καθιστούν τη σύγχρονη τεχνολογική εκδοχή ενός παλιού, καλού ελβετικού σουγιά. Παραθέτουμε ακόλουθα κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα.



Κάμερα - Βίντεο
Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως για κάποιους χρήστες, το smartphone αποτελεί πλέον το μοναδικό υποκατάστατο της φωτογραφικής μηχανής ή/ και της βιντεοκάμερας. Ιδίως στις περιπτώσεις των πλέον σύγχρονων και ακριβών μοντέλων smartphones, με τα πληθωρικά Megapixels και τους ποιοτικούς αισθητήρες, αλλά και την απαράμιλλη φορητότητά τους, η 3-σε-1 συσκευή αποτελεί μονόδρομο. Εάν λοιπόν ανήκετε απλά στην κατηγορία των ερασιτεχνών που θέλετε να "συλλάβετε" τη στιγμή, το smartphone σας αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Η δυνατότητα λήψης HD βίντεο (ακόμα και σε 1080p) ολοκληρώνει την εικόνα.


GPS
Το γνωστό GPS, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά ως ξεχωριστή συσκευή, ενσωματώνεται πλέον σε συσκευές smartphones. Το GPS επιτρέπει καταρχήν την εύρεση θέσης και κατόπιν τον καθορισμό μιας πορείας με τη μορφή μιας γραμμής στην οθόνη του κινητού μας. Ο δέκτης GPS του κινητού μας, λαμβάνει τα στοιχεία των δορυφόρων, και κάνοντας χρήση του τριγωνισμού υπολογίζει τη θέση του χρήστη. Τα μοντέλα iPhone της Apple, για παράδειγμα, κάνουν χρήση του A-GPS (Assisted GPS), το οποίο σημαίνει πως προσφέρουν πρόσβαση σε έναν ενδιάμεσο server, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η άμεση σύνδεση σε έναν δορυφόρο, και ο server αυτός ακόλουθα συνδέεται με τον κοντινότερο δορυφόρο.

Επιταχυνσιόμετρο (Accelerometer)
Το επιταχυνσιόμετρο επιτρέπει στο smartphone να ανιχνεύει την κατεύθυνση της συσκευής και να αναπροσαρμόζει το περιεχόμενο που εμφανίζει, ώστε να αντιστοιχεί σε αυτή. Για παράδειγμα, όταν στρέφετε τη συσκευή πλάγια, ο Web browser αυτόματα αλλάζει σε λειτουργία landscape, ώστε να μπορείτε να δείτε καλύτερα το περιεχόμενο. Παρομοίως, η κάμερα του κινητού σας βασίζεται στο επιταχυνσιόμετρο ώστε να "καταλάβει" κατά πόσον κάνετε λήψη φωτογραφιών ή βίντεο σε portrait ή landscape. Επιπλέον, τα browsing φωτογραφιών, sites, και μουσικής υποστηρίζουν δυνατότητες διαφορετικού orientation. Εκτός αυτών, ως πρακτική χρήση, το επιταχυνσιόμετρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο τρίτων εφαρμογών, συνήθως παιχνιδιών. Το iPhone 4, επιπρόσθετα, διαθέτει και αισθητήρα γυροσκοπίου, βελτιώνοντας περαιτέρω την "αντίληψη" της κίνησής του.

Σημειωματάριο (Notepad)
Είτε πρόκειται να καταγράψετε τις σκέψεις σας είτε απλά τη λίστα για τα ψώνια σας, οι εφαρμογές τύπου Notepad, προσφέρουν την απόλυτη εναλλακτική λύση στο να κουβαλάτε μαζί σας χαρτί και μολύβι. Ιδίως για συσκευές Android προσφέρεται πληθώρα τέτοιων apps, με ποικιλία χαρακτηριστικών για να επιλέξετε.



Voice Recorder
Την εποχή που το λεγόμενο "δημοσιογραφικό" κασετόφωνο με τη μικρο-κασέτα κυκλοφόρησε, υπήρξε ενός είδους θαύμα λόγω του μεγέθους και της ευκολίας καταγραφής που προσέφερε. Τώρα πλέον, η συσκευή αυτή θεωρείται απηρχαιωμένη, μιας και οι δυνατότητες φωνητικής εγγραφής του κινητού σας προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα.

Αλφάδι (Level)
Μπορεί να μην είναι τόσο ακριβές όσο ένα πραγματικό αλφάδι, ώστε να στηρίξετε την αρχιτεκτονική του… σπιτιού σας σε αυτό, αλλά εφόσον απλά θέλετε να δείτε κατά πόσον ένας πίνακας είναι σωστά τοποθετημένος, το εργαλείο λειτουργεί άψογα.


Φακός (Flashlight)
Αν και δεν είναι το πιο δυνατό φως, σε περίπτωση που είστε σε απόλυτο σκοτάδι, ο φακός του κινητού σας αποδεικνύεται υπεραρκετός και ίσως σωτήριος. Το εργαλείο αυτό συνήθως ενσωματώνεται στα κινητά ως προεπιλογή, αλλά προσφέρεται και ως έξτρα εφαρμογή. Ένα χρήσιμο tip, στην περίπτωση που δεν διαθέτετε για κάποιο λόγο φακό, είναι να ανοίξετε απλά τον browser σας σε μια λευκή σελίδα και θα έχετε μια ελάχιστη έστω πηγή φωτός.

Music Player
Ίσως οι παλιότεροι να θυμάστε τις εποχές που όταν πηγαίναμε στο σπίτι ενός φίλου για να ακούσουμε μουσική, έπρεπε να κουβαλάμε και τους προσεκτικά επιλεγμένους δίσκους (ή και CD) σε ειδικές θήκες/ τσάντες, λόγω του βάρους τους. Η πραγματικότητα είναι πως κατά πάσα πιθανότητα ολόκληρη η μουσική συλλογή σας να μπορεί να αποθηκευτεί –και να αναπαραχθεί με τη βοήθεια ηχείων- από την ίδια αυτή συσκευή που χρησιμοποιείτε για να τηλεφωνήσετε στο σπίτι ή στη δουλειά σας. Ίσως δεν ακούγεται και πολύ θελκτικό στους μουσικόφιλους, αλλά για την πλειονότητα των κατόχων κινητών, αποτελεί σίγουρα μια διευκόλυνση.

Πυξίδα (Compass)
Το μαγνητόμετρο, το οποίο συνήθως ενσωματώνουν οι φορητές συσκευές όπως τα smartphones, αποκαλείται συνήθως πυξίδα, μιας και αυτό που κάνει είναι να μετράει την ισχύ του μαγνητικού πεδίου σε τρεις διαστάσεις. Πρόκειται για μια χρήσιμη και σωτήρια λειτουργία, ιδίως αν ανήκετε στην κατηγορία των περιπατητών, φυσιοδιφών. Το μόνο που απαιτείται για την λειτουργία του είναι μια καλά φορτισμένη μπαταρία. Τέλος, να τονίσουμε πως εάν όντως ανήκετε στις κατηγορίες που προαναφέραμε, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και μια κανονική μαγνητική πυξίδα, καθότι οι μαγνητικές παρεμβολές μπορεί να κάνουν τη συσκευή σας να φέρεται απρόβλεπτα. Εντούτοις, κάποιες Android apps για πυξίδα, προσφέρουν και δυνατότητα calibration, το οποίο μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην ακρίβεια.

Ξυπνητήρι (Alarm Clock)
Δεν είναι πλέον απαραίτητο να έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας το κλασικό ξυπνητήρι, με το κουμπί για ενεργοποίηση του alarm, το snooze και τον παραδοσιακά εκνευριστικό ήχο ξυπνητηριού ή ραδιοφώνου. Το κινητό σας είναι σαφώς πιο ευέλικτο στις ρυθμίσεις ως ξυπνητήρι, ενώ μπορείτε να επιλέξετε την αγαπημένη σας μελωδία, ακόμα και ήχους που εσείς θεωρείτε δόκιμους για ένα ήρεμο ξύπνημα.

Ημερολόγιο (Calendar)
Ξεχάστε τα εορταστικά ημερολόγια, τα επιτραπέζια ημερολόγια, τα επιτοίχια ημερολόγια κ.ο.κ. Οι δυνατότητες παραμετροποίησης που προσφέρει το ψηφιακό ημερολόγιο του smartphone σας, είναι μακράν πιο ολοκληρωμένες και λειτουργικές.

Calculator
Κάποτε τα κλασικά "κομπιουτεράκια" γέμιζαν τις τσέπες και τις τσάντες μας. Πλέον, οι δυνατότητες που προσφέρουν τα calculators των smartphones είναι σαφώς ανώτερες. Είτε με τη μορφή ενσωματωμένου χαρακτηριστικού είτε ως εφαρμογή με εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποίησης που μπορείτε να κατεβάσετε από το Internet, το κινητό σας αποτελεί το απόλυτο calculator.

Ο αριθμός των λειτουργιών που βρίσκει ένα smartphone στην καθημερινότητα μας διαρκώς αυξάνεται. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο τα χαρακτηριστικά (π.χ. αισθητήρες), όσο και οι εφαρμογές (applications). Για παράδειγμα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, το smartphone θα μπορεί να υποκαταστήσει την πιστωτική μας κάρτα ή ακόμη και τα μετρητά χρήματα που κουβαλάμε μαζί μας και, όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, ουδείς μπορεί να προβλέψει το πώς πειραματικές τεχνολογίες θα εισέλθουν στην καθημερινή μας ζωή, μέσω της συσκευής που σχεδόν δεν αποχωριζόμαστε ποτέ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v