Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Γιορτάζουμε την γιορτή της… Αγάπης με ένα λαχταριστό κέικ φρέσκων σύκων με δενδρολίβανο.
Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης
της Αγάπης Μαργετίδη

Δεν ξέρω αν το οφείλω στο όνομά μου και βλέπω την σημερινή γιορτή με μια δόση ρομαντικής διάθεσης. Λίγο η ιστορία με τη μαμά και τις τρεις κόρες και ο συμβολισμός, λίγο η μελαγχολία του Σεπτέμβρη, μου δημιουργούν ένα ροζ συννεφάκι γλύκας και βγαίνει προς τα έξω ένα συναίσθημα που δεν δείχνω συχνά στους άλλους. 

Σήμερα όμως, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2017, όλα είναι διαφορετικά και καθόλου ρομαντικά. Ενώ βαδίζουμε ολοταχώς προς τον Οκτώβριο, νομίζεις πως είναι Αύγουστος. Ζέστη φοβερή και υγρασία. Ανάποδα πράγματα. Κι ενώ μια βουτιά στη θάλασσα θα ήταν σωτήρια, μαζί με το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τον μέχρι πρότινος ολοζώντανο βυθό του, μαζί με τα ψάρια και τα ψαροπούλια, μαζί με τη χρυσή άμμο και τα βραχάκια, έχει μαυρίσει και η καρδιά μας. 

Η καταστροφή ανυπολόγιστη, ο θυμός και η λύπη στα ύψη. Κι ας έχω τη γιορτή μου σήμερα, κέφι μηδέν. Είχα ετοιμάσει για να σας κεράσω, με πολλή χαρά και όρεξη, ένα υπέροχο αφράτο cake με φρέσκα βασιλικά σύκα και τα μεθυστικά αρώματα του μελιού και του δενδρολίβανου. Αφού βέβαια το έφτιαξα, θα το κόψω, θα το δοκιμάσω και θα σας το προσφέρω, χωρίς πολλά παραπάνω λόγια.

Ανάποδο κέικ με φρέσκα σύκα και δενδρολίβανο

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας με ελατήριο, διαμέτρου 23-26 εκ.  Πλένουμε και κόβουμε στα δύο, περίπου 12 σύκα και τα τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω (η ποσότητα των σύκων είναι ανάλογη με το μέγεθός τους και το μέγεθος της φόρμας : πρέπει να καλύπτουν όλο τον πάτο χωρίς κενά). Περιχύνουμε με λίγο μέλι.  Χτυπάμε στο mixer σε δυνατή σχετικά ταχύτητα με το φτερό, 190 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 1 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.  Προσθέτουμε ένα-ένα 3 αυγά και ανακατεύουμε κάθε φορά μέχρι να απορροφηθούν εντελώς (το μίγμα σ’αυτό το στάδιο θα δείχνει “κομμένο”).  Κοσκινίζουμε 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 ½ κ.γλ. baking powder, ½ κ.γλ. baking soda και 1 καλή πρέζα αλάτι. Στη χαμηλότερη ταχύτητα του mixer, προσθέτουμε το 1/3 των στερεών υλικών και μόλις ενσωματωθούν, ½ κεσέ γιαούρτι.  Συνεχίζουμε με άλλο 1/3 των στερεών υλικών, επαναλαμβάνουμε με τον υπόλοιπο ½ κεσέ γιαούρτι και τελειώνουμε με το τελευταίο τρίτο των στερεών υλικών.  Δεν πρέπει να το παρακάνουμε στο χτύπημα, θέλουμε ίσα-ίσα να ομογενοποιείται το μίγμα μετά από κάθε προσθήκη. Στο multi σπάμε, χωρίς να τα κονιορτοποιήσουμε εντελώς, ½ φλ. τσ. αναποφλοίωτα αμύγδαλα, με απότομες διακεκομμένες κινήσεις. Ψιλοκόβουμε 1-2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο (η ποσότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 γεμάτες κ.σ. για να ανιχνεύεται στη γεύση) και το προσθέτουμε στα αμύγδαλα.  Με την σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώνουμε τα αμύγδαλα και το αρωματικό. Η ζύμη στο τέλος θα είναι αρκετά σφιχτή. Την απλώνουμε πάνω από τα σύκα, την ισιώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C, για περίπου 1 ώρα.  Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε.  Εάν το cake έχει φουσκώσει πολύ στη μέση, κόβουμε το μέρος που εξέχει για να “καθίσει” ίσιο πάνω στην πιατέλα. Το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα και τακτοποιούμε όσα σύκα έχουν ενδεχομένως ξεφύγει από τη θέση τους. 

 

Tips

•             Λόγω της καστανής, πιο χοντρής ζάχαρης, το χτύπημα με το βούτυρο θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον 10΄.  Επίσης θα πρέπει κατά διαστήματα να σταματάτε το μηχάνημα και με μια σπάτουλα να σπρώχνετε το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο. 

•             Όταν τελειώσουν τα φρέσκα σύκα, χρησιμοποιούμε ξερά, που τα μαλακώνουμε για λίγη ώρα σε χλιαρό νερό ή για μια διαφορετική νότα, σε γλυκό κρασί.  Άλλη ιδέα με διαφορετικό άρωμα, μας δίνει το κονιάκ.

•             Αντί για δενδρολίβανο, μπορούμε να αρωματίσουμε με θυμάρι, που αγαπά κι αυτό τρελά τα σύκα.  Αν δεν βάλετε κανένα από τα δύο, προσθέστε το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι. 

•             Πάντα προτιμώ να χρησιμοποιώ ολόκληρα αναποφλοίωτα αμύγδαλα κι όχι την έτοιμη σκόνη αμυγδάλου που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ.  Έτσι, πρώτον ελέγχω την ποιότητα και δεύτερον, επιλέγοντας να μην τα κάνω τελείως σκόνη, το cake αποκτά πιο ενδιαφέρουσα υφή.

•             Αντί για αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε φιστίκια Αιγίνης.  Είναι δε ακριβώς στην εποχή τους.

•             Μια μπάλα παγωτού βανίλια ή λίγη χτυπημένη κρέμα, μετατρέπει το cake του πρωινού σε επιδόρπιο.

Δεν μένει παρά να ευχηθώ ώστε η μαμά μου η Σοφία να μας βάλει λίγο μυαλό, η μεγαλύτερη αδελφή μου Πίστη να αφήσει έστω και ένα ψήγμα πίστης προς το ανθρώπινο γένος, η μεσαία μου αδελφή Ελπίδα να μας ξαναδείξει τον δρόμο που χάσαμε και η Αγάπη να βάλει το χεράκι της για καλύτερες μέρες. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v