Ζητείται επειγόντως δροσιά!

Μια δροσερή σαλάτα με κολοκυθάκια, κουκουναρόσπορο και παρμεζάνα χαρίζει δροσιά και απόλαυση τις ζεστές αυτές ημέρες.
Ζητείται επειγόντως δροσιά!
της Αγάπης Μαργετίδη

Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ πού οφείλονται οι σατανικές συμπτώσεις και τα πράγματα χαλάνε τις πιο ακατάλληλες στιγμές; Δεν μπορεί, κάποιο μεγάλο κακό θα χω κάνει σ’αυτή τη ζωή κι ο κλιματισμός τά’ φτυσε Παρασκευή απόγευμα με καύσωνα, μέσα στον Αύγουστο.  Χάθηκε ο κόσμος να γινόταν αυτό με νορμάλ θερμοκρασίες, ας πούμε μια Δευτέρα του Ιουνίου; Τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω!

Ευτυχώς τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, τρέχω να αγοράσω έναν ανεμιστήρα για να την βγάλω καθαρή. Και ω του θαύματος, βρήκα τον τεχνικό ο οποίος δεν έχει φύγει διακοπές ακόμα και μου υποσχέθηκε πως Δευτέρα πρωί-πρωί θα έρθει, το καλό που του θέλω... 

Μ’ αυτή την ελπίδα ζω και εννοείται πως για μαγείρεμα ούτε λόγος. Της αγίας ωμοφαγίας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν! 

Δροσερή σαλάτα με κολοκυθάκια, κουκουναρόσπορους και παρμεζάνα

Διαλέγουμε τα μικρότερα κολοκυθάκια που θα βρούμε στην αγορά. Όσο πιο μικρά, τόσο μικρότερη η φύρα. Τα πλένουμε σχολαστικά και τα στεγνώνουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε λίγους κουκουναρόσπορους μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.  Αφήνουμε να κρυώσουν. Φτιάχνουμε κορδέλες από τα κολοκυθάκια με το peeler, αποφεύγοντας το κέντρο που είναι πιο μαλακό και ενδέχεται να έχει πολλά σπόρια, κυρίως αν τα λαχανικά μας είναι μεγαλούτσικα. Ετοιμάζουμε ένα απλό λαδολέμονο σύμφωνα με τα γούστα μας.  Η συνήθης αναλογία είναι 3 ελαιόλαδο προς 1 χυμό λεμόνι και φυσικά αλατοπίπερο.  Στο μπολ που θα σερβίρουμε τη σαλάτα, βάζουμε τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε το κουκουνάρι και μπόλικα φύλλα φρέσκου βασιλικού και ανακατεύουμε καλά με το λαδολέμονο. Από πάνω βάζουμε φλοίδες από παρμεζάνα που βγάζουμε επίσης με την βοήθεια του peeler. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο κοκκινοπίπερο και απολαμβάνουμε τη σαλάτα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πριν προλάβουν τα κολοκυθάκια να απορροφήσουν το λαδολέμονο κι έτσι να πανιάσουν και να χάσουν το τραγανό τους δάγκωμα. 

Tips

•             Αν διαθέτετε το τελευταίας μόδας εργαλείο που ονομάζεται spiralizer, η δουλειά θα γίνει ακόμη πιο εύκολη και τα κολοκυθάκια θα γίνουν σαν spaghetti.  Σ’αυτή την περίπτωση, επειδή θα έχουν κοπεί σε πολύ λεπτές λωρίδες, θα αφήσουν πολύ νερό, επομένως πρέπει να τα στεγνώσετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.  Το spiralizer θα είναι η επόμενη επένδυση στα εργαλεία της κουζίνας μου γιατί είναι χρήσιμο για ένα σωρό λαχανικά, αφού φτιάχνει πανέμορφα και υγιεινά πιάτα.

•             Καλό είναι να έχουμε δροσίσει τα κολοκυθάκια για λίγη ώρα στο ψυγείο πριν φτιάξουμε τη σαλάτα, για να μας δώσει τη δροσιά και την φρεσκάδα της.  

•             Μην πετάξετε τα κεντρικά κομμάτια των κολοκυθιών που δεν θα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα, εκτός κι αν έχουν πολλά σπόρια. Κόψτε τα σε μικρούς κύβους και προσθέστε τα σε ντοματένιες σάλτσες, σε ομελέτες και στη γέμιση για τα επόμενα γεμιστά που θα φτιάξετε.

Επίλογος

Το περιστατικό είναι αληθέστατο, συνέβη όμως στον προηγούμενο καύσωνα του Ιουλίου, τότε με τους 46 βαθμούς, όπου έμεινα χωρίς κλιματιστικό 7 ολόκληρες μέρες λόγω τεχνικών δυσκολιών που ούτε θέλω να τις θυμάμαι. Αντιλαμβάνεστε τι πέρασα; Έλιωσα στην κυριολεξία. Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις του τεχνικού και 350 ευρώ μείον στο τέλος, η βαρετή, πλην όμως δροσερή και πολυπόθητη κανονικότητα, επανήλθε στη ζωή μου.  Και εις άλλα με υγεία!  Ωχ, τώρα τελευταία ακούω κάτι περίεργους θορύβους από το ψυγείο…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v