Απρόσμενες καλοκαιρινές συνταγές

Καρπούζι, πεπόνι, λούτζα, μπλε τυρί, προσούτο και… άλλοι γίνονται απρόσκλητοι επισκέπτες γεμίζοντας νοστιμιά τα βράδια μας.
Απρόσμενες καλοκαιρινές συνταγές

της Αγάπης Μαργετίδη

Έχετε καρπούζι;  Έχετε πεπόνι; Είστε βασιλιάδες! Έχετε δυόσμο και βασιλικό; Αυτό έλειπε δα! Μπορείτε να πεταχτείτε στα γρήγορα μέχρι το μπακάλικο ή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας; Δεν θα πολυφορτωθείτε, θα πάρετε λίγο μπλε τυρί, μπαλίτσες mozzarella, ένα πακέτο χαλούμι, λίγη λούτζα, λίγο prosciutto κι ένα βαζάκι pesto βασιλικού.  Άντε να σας δω, τσάκα-τσάκα!

Καλά, εσύ τώρα γιατί ρωτάς και τι μας βάζεις να κάνουμε; Τι σε νοιάζει στην τελική, τι έχουμε και τι δεν έχουμε;  Με νοιάζει και με παρανοιάζει γιατί απλούστατα απόψε θα περάσουμε την βραδιά παρέα στο… σπίτι σας! Βλέπετε η βεράντα μας είναι φάτσα στην οδό Πατησίων που ακόμα και τον Αύγουστο ησυχία δεν έχει. Ενώ η δική σας που είναι μέσα στην πρασινάδα μας φωνάζει “ελάτε, ελάτε”. Αφού ξεμείναμε κι εσείς κι εμείς μόνοι κι έρημοι στην σχεδόν άδεια πόλη, ας το διασκεδάσουμε. 

Μην ανησυχείτε, δεν θέλουμε να μαγειρέψετε, ούτε να παραγγείλετε, μόνο δυο-τρία ελαφριά πραγματάκια για το υπέροχο ροζέ κρασί που θα φέρουμε παγωμένο. Εγώ θα τα φτιάξω όλα.  Σε ένα τεταρτάκι από τη στιγμή που θα μπούμε θα είμαστε αραγμένοι στις αναπαυτικές πολυθρόνες και θα ρεμβάζουμε παρέα.

Πεπόνι με μπλε τυρί και prosciutto

Κόβουμε το πεπόνι σε κύβους, το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το περνάμε σε οδοντογλυφίδες με ένα κομμάτι μπλε τυρί, μισή φέτα prosciutto και φρέσκο βασιλικό.

Καρπούζι με χαλούμι

Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες 2 εκ. περίπου και τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στο σχαροτήγανο που έχουμε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις κόβουμε στη μέση. Κόβουμε το καρπούζι σε κύβους αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και το περνάμε σε οδοντογλυφίδες με ένα κομμάτι χαλούμι και κορφές από φρέσκο μυρωδάτο δυόσμο.  Στάζουμε λίγες σταγόνες από λευκό σιρόπι balsamico και σερβίρουμε.

Σουβλάκια με πεπόνι, χαλούμι, λούτζα και μοτσαρέλα

Βγάζουμε μπάλες από πεπόνι και καρπούζι με το ειδικό εργαλείο ή εάν δεν το έχουμε, κόβουμε τα φρούτα σε κύβους. Κόβουμε την κάθε μπαλίτσα του τυριού στα δύο και τις αλείφουμε με pesto βασιλικού.  Φτιάχνουμε τα σουβλάκια περνώντας διαδοχικά τα φρούτα, το τυρί, φέτες από την κυκλαδίτικη λούτζα και φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.  Πασπαλίζουμε με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αυτή είναι μια γενική ιδέα, από κει και πέρα ό,τι θέλετε κάνετε.  Διαλέξτε τα αλλαντικά και τα τυριά που αγαπάτε και παίξτε με τα καταπληκτικά φρούτα που αφθονούν το καλοκαίρι, αν και για κάποια από αυτά έχω μεγαλεπήβολα μελλοντικά σχέδια που θα σας πω σε λίγες μέρες.  Μερικές άλλες ιδέες που μου έρχονται στα γρήγορα είναι από αλλαντικά ο παστουρμάς που φρονιμεύει με το πεπόνι και το κερκυραϊκό νούμπουλο που ανεβάζει και τα δύο φρούτα.  Αν είστε πολύ μερακλήδες, τολμήστε κάποιο λουκάνικο.  Μήπως και η μοσχαρίσια γλώσσα δεν θα ήταν σούπερ; Από τυριά το ταλαγάνι από την Μεσσηνία και το μαστέλο από την Χίο ζωντανεύουν την συντροφιά κι ανεβάζουν τα κέφια.

Μα τι ωραία ιδέα που είχες!  Περάσαμε υπέροχα, ακούσαμε τις μουσικές μας χωρίς να ενοχλούμε κανέναν αφού όλοι γύρω-τριγύρω λείπουν, φάγαμε ελαφριά και εκλεκτά. Λίγο τα παραήπιαμε, μα τι πειράζει, it’s summertime and the livin’ is easy. Να μας ξανάρθετε!   

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v