Τι να φτιάξω για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Στρώνουμε γιορτινό τραπέζι και ετοιμάζουμε υπέροχες συνταγές για ορεκτικά, κυρίως, σαλάτες και το απαραίτητο γλυκάκι.
Τι να φτιάξω για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;
Οι φετινές γιορτές θα είναι αυστηρά για λίγους και εκλεκτούς, όμως αυτό δε σημαίνει πώς δε θα ετοιμάσουμε ένα πλουσιοπάροχο λουκούλειο τραπέζι που θα αφήσει αυτούς τους λίγους με το στόμα ανοιχτό.

Και μετά κλειστό.

Και ξανά ανοιχτό.

Και κλειστό. Όπως μασάει ο καθένας.

Δεν μασάμε λοιπόν και προτείνουμε τις ιδανικές συνταγές για το χριστούγεννιάτικο τραπέζι του 2020.

Η σαλάτα: Λιβανέζικη σαλάτα με κους κους, σπανάκι, κουκουνάρι και φέτα

Υλικά: 1 κούπα κουσκούς, 1, 5 κούπα ζωμός λαχανικών, 1 ματσάκι σπανάκι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μισή κούπα αποξηραμένες ντομάτες ψιλοκομμένες, μισή κούπα σταφίδες, μισή κούπα κουκουνάρι, 1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κ.γλ. ρίγανη, 1 κ.γλ. θυμάρι, 1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι, αλάτι-πάπρικα, φέτα θρυμματισμένη

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κουσκούς. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε ζεστό. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις ντομάτες και τις σταφίδες. Αναμειγνύουμε το σπανάκι και το κουκουνάρι. Αναμειγνύουμε το σπανάκι με το κουσκούς. Προσθέτουμε το ξύσμα και τη φέτα και σερβίρουμε.

Συνταγή miam.gr

Η σούπα: Καροτόσουπα

Υλικά: 3 καρότα, σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 150 γρ. κάστανα βρασμένα, φύλλα φρέσκου φασκόμηλου, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 φλιτζανάκι λευκό κρασί, 800 γρ. ζωμός λαχανικών, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το φασκόμηλο για λίγο. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά και προς το τέλος προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε από το μούλτι τα υλικά να πολτοποιηθούν. Κατόπιν επαναφέρουμε τον πουρέ αυτόν στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση με τον εναπομείναντα ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή από nostimia.blogspot.gr

Το ορεκτικό: Κολοκύθα και μήλα γεμιστά

Υλικά: 1 κολοκύθα μακρόστενη περίπου 1½ κιλό ή 2 μικρές, 3 μεγάλα μήλ, 1 σκελίδα σκόρδο, 3 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 250 γραμ. ροκφόρ ή κατσικίσιο τυρί, 50 γραμ. ροκφόρ σε τρίμματα και λίγα καρύδια για γαρνιτούρα, 2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι, 1 κ.γλ. μέλι

Εκτέλεση: Πλένουμε την κολοκύθα καλά από έξω, την κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τις ίνες και τους σπόρους της. Τη βάζουμε σε ταψί.

Στη συνέχεια πλένουμε τα μήλα, τα κόβουμε κι αυτά στη μέση κι αφαιρούμε με προσοχή τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με την κολοκύθα. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την ψίχα τους με λίγο ελαιόλαδο και ισομοιράζουμε πάνω τους το σκόρδο τρίβοντάς το.

Ακουμπάμε μέσα στην κοιλότητά τους από 1 κομμάτι βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε καλά, τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40΄.

Αφού ψηθούν, με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά την ψίχα τους και τους χυμούς τους σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην κολοκύθα και στα μήλα τόση σάρκα ώστε να μη χάσουν το σχήμα τους (όπως κάνουμε και με τις μελιτζάνες στα παπουτσάκια).

Λιώνουμε καλά τη σάρκα με πιρούνι και προσθέτουμε το τυρί λιωμένο (με το πιρούνι μας), τα καρύδια, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε ξανά τις κοιλότητες κολοκύθας-μήλων. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα τρίμματα ροκφόρ και τα υπόλοιπα καρύδια. Περιχύνουμε με λίγες σταγόνες μέλι και ψήνουμε για 10΄ μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια όσο είναι ζεστό και συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

Συνταγή από την Αργυρώ

Το κυρίως: Γαλοπούλα ή χοιρινό ψαρονέφρι με μήλα και μουστάρδα;

Ιδού η απορία. Η γαλοπούλα είναι αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής του εορταστικού τραπεζιού. Δείτε σε προηγούμενο άρθρο όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την τέλεια γαλοπούλα. 

Για φέτος, λέμε να πρωτοτυπήσουμε και να ετοιμάσουμε ένα ωραιότατο ψαρονέφρι ή χοιρινό μπούτι με μήλα και μουστάρδα δια χειρός της Αγάπης Μαργετίδη.

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Ανακατεύουμε 2 κ.σ. μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο, 2 κ.σ. καυτερή μουστάρδα Dijon, 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί, 500 ml χυμό μήλου και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε τη μαρινάδα σε μία σακούλα τροφίμων και προσθέτουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα, 2 ψωμωμένα ψαρονέφρια και 2 κλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου.

Κλείνουμε καλά τη σακούλα και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον (βλ. tips εδώ). Την βγάζουμε από το ψυγείο για να φέρουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου, 30΄ πριν το μαγείρεμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.

Ρίχνουμε τη μαρινάδα στο ταψί στο οποίο θα ψήσουμε το φαγητό και σκουπίζουμε επιμελώς το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει έντονο χρώμα εξωτερικά. Σβήνουμε με λίγη μαρινάδα και ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού με ξύλινη κουτάλα για να πάρουμε όλο το νόστιμο υγρό.

Τοποθετούμε το κρέας μέσα στο ταψί και προσθέτουμε και το υγρό από το τηγάνι. Κόβουμε 4 μήλα με την φλούδα τους σε 8 κυδωνάτες φέτες το καθένα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε στο ταψί. Ανακατεύουμε για να βραχούν και τα μήλα από τη μαρινάδα και φουρνίζουμε για περίπου 30΄- 40΄, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να ψηθεί το κρέας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, φροντίζουμε να περιχύσουμε το κρέας και τα μήλα με το ζουμί τουλάχιστον 2 φορές. Αφαιρούμε τα ψαρονέφρια και τα αφήνουμε στην ξύλινη τάβλα για λίγη ώρα, μέχρι να πήξουμε τη σάλτσα. Αφαιρούμε επίσης τα μήλα και τα κρεμμύδια και τα κρατάμε ζεστά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και την βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πήξει και να καραμελώσει. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και το διορθώνουμε εάν χρειάζεται. Κόβουμε το κρέας σε χοντρουλές φέτες πάχους περίπου 2-2,5 εκ. Σερβίρουμε το κρέας με τα μήλα και τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Το επιδόρπιο: Κορμός με σοκολάτα και φουντούκια

Υλικά: 175 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, 4 τεμ. κρόκοι αυγών, 4 τεμ. ασπράδια αυγών, 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 40 γρ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα: 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 170 γρ. φουντούκια ανάλατα, αλεσμένα σε σκόνη + μερικά ακόμα για το γαρνίρισμα, 50 γρ. κονιάκ, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση: Για τη βάση, τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το κορν φλάουρ και χτυπάμε λίγο ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο μπολ και αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά τον κάδο χτυπάμε σε αυτόν τα ασπράδια σε μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.

Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε επάνω το μείγμα πέρα-πέρα έτσι ώστε να έχει λεπτό πάχος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά. Δεν πρέπει να ξεραθεί, ώστε να λιώνει στο στόμα. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για ένα μισάωρο, την αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω στην οποία την ψήσαμε.

Για την κρέμα, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, τη σκόνη φουντουκιού και το κονιάκ μέχρι να σχηματιστεί σαντιγί.

Για τη συναρμολόγηση: Κόβουμε τη βάση σε τρεις μακρόστενες λωρίδες. Βάζουμε τη μία σε μια πιατέλα και απλώνουμε επάνω της λίγη σαντιγί. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη λωρίδα, συνεχίζουμε με σαντιγί και βάζουμε και την τρίτη λωρίδα από τη βάση. Στο τέλος απλώνουμε στην επιφάνεια και τα πλαϊνά την υπόλοιπη σαντιγί δίνοντάς της όσο το δυνατόν πιο πομπέ σχήμα. Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη και λίγα τριμμένα φουντούκια.

Συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v