Ποια ψάρια είναι για κάρβουνα: Οι top επιλογές
Άσε κάτω το παϊδάκι κι έλα να μάθεις μαζί μας όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βάλεις τα πρώτα ψαράκια στα κάρβουνα.

Άσε κάτω το παϊδάκι κι έλα να μάθεις μαζί μας όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βάλεις τα πρώτα ψαράκια στα κάρβουνα.
Βράδυ καλοκαιριού, αναμμένα κάρβουνα, θαλασσινή αύρα και ένα ψάρι που τσιτσιρίζει πάνω στη σχάρα. Αν αυτή η εικόνα σε κάνει να χαμογελάς (και να πεινάς), τότε έχεις ήδη καταλάβει τη μαγεία του ψησίματος στα κάρβουνα. Δεν είναι μόνο τρόπος μαγειρικής· είναι τελετουργία, είναι ιεροτελεστία, είναι καλοκαίρι σε κάθε εποχή.
Αλλά – γιατί πάντα υπάρχει ένα «αλλά» – δεν είναι όλα τα ψάρια φτιαγμένα για τη σχάρα. Αν θέλεις το αποτέλεσμα να είναι ζουμερό, με τραγανή πέτσα και γεμάτο άρωμα θάλασσας, πρέπει να διαλέξεις σωστά. Εδώ θα βρεις τις top επιλογές για ψήσιμο στα κάρβουνα, με οδηγίες και μικρές πινελιές που θα απογειώσουν την εμπειρία σου.
Αν η σχάρα ήταν πασαρέλα, το λαβράκι θα περπατούσε πρώτο. Με σφιχτή, λευκή σάρκα και φίνο άρωμα, ψήνεται υπέροχα ολόκληρο. Δεν χρειάζεται πολλά – λίγο λάδι, λεμόνι, αλάτι και δυο φυλλαράκια δεντρολίβανο στην κοιλιά, και είναι έτοιμο να σε στείλει απευθείας σε ένα λιμανάκι της Μάνης.
Μυστικό: Χάραξε ελαφρά την πέτσα του για να ψηθεί ομοιόμορφα και να ρουφήξει τα αρώματα.
Η all-time classic επιλογή. Η σάρκα της είναι λιπαρή όσο πρέπει για να μείνει ζουμερή, και η γεύση της είναι ευχάριστα ιωδιούχα χωρίς να γίνεται «ψαρίλα». Όπως και το λαβράκι, θέλει προσοχή στη θερμοκρασία και λίγο μασάζ με ελαιόλαδο πριν μπει στη φωτιά.
Συνόδευσέ τη με χοντροκομμένη σαλάτα και παγωμένο λευκό κρασί. Είσαι ήδη σε νησί, ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο μπαλκόνι σου.
Δεν είναι τόσο «διάσημος» όσο η τσιπούρα ή το λαβράκι, αλλά αν σου πέσει στα χέρια φρέσκος σαργός, μην τον αφήσεις. Έχει πλούσια γεύση, σφιχτή σάρκα και μια αυθεντική θαλασσινή ένταση που σε γυρίζει στις γεύσεις της παιδικής σου ηλικίας – τότε που ψήνατε στην παραλία με πρόχειρη σχάρα πάνω σε πέτρες.
Τύλιξέ τον σε λαδόκολλα με σκόρδο, ρίγανη και μια φέτα λεμόνι. Βάλε τον στα κάρβουνα και περίμενε το θαύμα.
Αν ο κολιός ήταν άνθρωπος, θα ήταν ο τύπος που φέρνει την κιθάρα στο πανηγύρι. Λιπαρός, γευστικός, ιδανικός για κάρβουνα. Λιώνει σχεδόν στο στόμα, με ένα κάπνισμα που του πάει απίστευτα. Είναι το ψάρι που ταιριάζει με τσίπουρο, καρπούζι, και καλοκαιρινή ραστώνη.
Μην ξεχάσεις να τον χαράξεις καλά και να του βάλεις ξύδι και ρίγανη – κλασικός συνδυασμός που απογειώνει τη γεύση του.
Ο αδερφός του κολιού, με ακόμα πιο έντονη προσωπικότητα. Το σκουμπρί έχει έντονη γεύση και λατρεύει τη σχάρα. Όσο περισσότερο τον αφήσεις να «καπνιστεί», τόσο πιο βαθιά γεύση θα έχει. Δοκίμασέ τον με μαρινάδα από μουστάρδα, μέλι και λεμόνι – ναι, καλά διάβασες – και θα δεις τη φωτιά αλλιώς.
Θέλει γερό καθάρισμα και σύντομο ψήσιμο για να μη στεγνώσει.
Εδώ περνάμε σε λίγο πιο «γκουρμέ» μονοπάτια. Το μπαρμπούνι, αν και συνήθως τηγανίζεται, είναι εκπληκτικό και στη σχάρα, αρκεί να το χειριστείς σωστά. Έχει ευαίσθητη σάρκα και έντονο θαλασσινό άρωμα, που πρέπει να το σεβαστείς. Ιδανικά το ψήνεις σε σχαροτήγανο ή πάνω σε λεμονόφυλλα για να μην κολλήσει.
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο λαδάκι και λίγο φρέσκο θυμάρι.
Καθάρισε το ψάρι καλά, ειδικά στην κοιλιά. Αν αφήσεις υπολείμματα, θα πικρίσει.
Άλειψέ το με λάδι παντού για να μην κολλήσει στη σχάρα.
Άφησέ το ήσυχο όσο ψήνεται – μην το γυρίζεις κάθε δύο λεπτά.
Χρησιμοποίησε μέτρια κάρβουνα, όχι φλόγες. Η υπομονή φτιάχνει τους καλύτερους ψήστες