Συνταγές για ομελέτες που δεν είναι βαρετές

Οι ομελέτες δεν είναι ποτέ βαρετές όταν συνδυάζονται με πρωτότυπα υλικά, μυρωδικά, αλλαντικά και λαχανικά που απογειώνουν τη γεύση.

Συνταγές για ομελέτες που δεν είναι βαρετές

Ξέχνα ό,τι ήξερες για τις κλασικές ομελέτες. Με λίγη φαντασία και μερικά απλά υλικά, το πιο εύκολο και γρήγορο πιάτο της κουζίνας μεταμορφώνεται σε κάτι απολαυστικά διαφορετικό. Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε συνταγές που δίνουν δημιουργική πνοή στην ομελέτα και υπόσχονται να την αναβαθμίσουν σε απόλυτο comfort food.

Ομελέτα με αραβική πίτα

Υλικά:
1 αραβική πίτα μεγάλη σταρένια, 6 αυγά μεσαία, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πράσινη πιπεριά, 100 γρ. ζαμπόν σε φέτες, 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 100 γρ. γάλα πλήρες, 150 γρ. mix τυριών τριμμένο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι διαμέτρου 24 εκ. (που να μπαίνει στον φούρνο) σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τυλίγουμε σε ρολό την αραβική πίτα και την κόβουμε ζουλιέν (λεπτές λωρίδες). Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις φέτες ζαμπόν, και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να σπάσουν τα αυγά και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το ζαμπόν, το τριμμένο mix τυριών και τις αραβικές πίτες, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τηγάνι και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν και οι πιπεριές στο μείγμα.

Ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η ομελέτα από κάτω και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Εύκολη ομελέτα φούρνου

Υλικά:
6 φέτες ψωμί τοστ, 6 μεγάλα αυγά, 2 φλ. γάλα, 2 λουκάνικα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα), 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη, 1 φλ. τυρί κίτρινο, 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση, αλάτι, πιπέρι, λίγο μαϊντανό, λίγο βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 εκατοστά είναι ιδανικό.

Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ το ψωμί του τοστ και το προσθέτουμε. Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώστε να γυαλίσουν. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το ψωμί και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.

Στο ταψί:
Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο σκεύος. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο από 1 έως 4 ώρες. Μπορεί να μείνει σκεπασμένη στο ψυγείο ακόμα και για μία ολόκληρη νύχτα. Ως αποτέλεσμα το ψωμί θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160°C. Βάζουμε τα ντοματίνια στην επιφάνεια της ομελέτας. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.

Αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά. Όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά. Σερβίρεται όσο είναι ζεστή με κουτάλα γιατί είναι αφράτη. Η ομελέτα φούρνου δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σταθεροποιηθεί.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Ισπανική τορτίγια με πατάτες και φρέσκο κρεμμύδι

Υλικά:
160 γρ. ελαιόλαδο, 450 γρ. πατάτες κομμένες σε χοντρά καρέ, 8 αυγά, 200 γρ. κρεμμύδι φρέσκο κομμένο σε λεπτές φέτες, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε προσεκτικά τις πατάτες και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά. Αφού οι πατάτες μαλακώσουν, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά.

Σ’ ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σουρώνουμε το περίσσιο λάδι από τις πατάτες και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι μ’ ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα αυγά, 5 ως 10 λεπτά περίπου.

Εναλλακτικά, αφού προσθέσουμε τα αυγά στις πατάτες, μπορούμε να τοποθετήσουμε το τηγάνι στον φούρνο και να τελειώσουμε εκεί το μαγείρεμά της.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

Ομελέτα με κιμά και ντομάτα

Υλικά:
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 250 γρ. κιμάς αρνίσιος κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ φλ. τσαγιού χυμός ντομάτας, 1 κ.γλ. ντοματοπελτές, 4-5 κλωστίτσες σαφράν μουσκεμένες σε 1 κ.σ. καυτό νερό για 15 λεπτά, 4-5 μεγάλα αυγά κατά προτίμηση βιολογικά, ½ φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε τον κιμά και αρχίζουμε να τον ανακατεύουμε αμέσως με μια ξύλινη κουτάλα, σχεδόν ασταμάτητα, μέχρι να αλλάξει καλά χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Αυτό διαρκεί περίπου 7-8 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ και το διαλυμένο σαφράν (με το νεράκι του) και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τον κιμά. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου, ανακινώντας τακτικά την κατσαρόλα, μέχρι τα αυγά να ψηθούν και να σταθεροποιηθούν.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου

Ομελέτα με κατίκι Δομοκού και αβοκάντο

Υλικά:
8 αυγά, 70 ml φρέσκο γάλα, 250 γρ. κατίκι Δομοκού, 100 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού ψιλοκομμένα (βρίσκουμε έτοιμα συσκευασμένα στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ), 2 ώριμα αβοκάντο καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 2 κ.γλ. χυμός λεμονιού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το τυρί και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι (αν δεν έχουμε μεγάλο τηγάνι, φτιάχνουμε δύο ομελέτες μοιράζοντας το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά ανάλογα) ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.

Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών, σείουμε το τηγάνι ώστε να απλωθεί το μείγμα σε όλο τον πυθμένα σε μια ισόπαχη στρώση και τηγανίζουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάει από το τηγάνι.

Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το αβοκάντο και το υπόλοιπο λάδι και τη βάζουμε στον φούρνο, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Αν το σκεύος μας έχει πλαστικά μέρη, τα τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε την ομελέτα με κατίκι Δομοκού και αβοκάντο, περιχύνουμε με το λεμόνι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου για τον Γαστρονόμο

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v