Με τι να συνοδέψω το ψητό ψάρι: 5 γευστικοί συνδυασμοί

Θες να απογειώσεις το ψητό ψαράκι σου και ψάχνεις τις κατάλληλες συνταγές; Εμείς είμαστε εδώ με τους καλύτερους γευστικούς συνδυασμούς για πάρτη σου.

Με τι να συνοδέψω το ψητό ψάρι: 5 γευστικοί συνδυασμοί

Ψήθηκε. Μοσχομύρισε κουζίνα, αυλή, γειτονιά και πήρε μυρωδιά όποιος τυχαίνει να περνά απ’ το μπαλκόνι σου. Το ψητό ψάρι –τσιπούρα, λαβράκι, συναγρίδα ή σαρδέλα– είναι ένα από τα πιο φίνα, υγιεινά και «καθαρά» πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αλλά το ψάρι μόνο του, όσο άψογα κι αν το έχεις ψήσει, όσο σωστά κι αν το έχεις ραντίσει με λεμόνι, ελαιόλαδο και ρίγανη, δεν λέει να σταθεί στο τραπέζι χωρίς συντροφιά.

Πάμε να δούμε πέντε συνοδευτικά που δένουν άψογα με κάθε ψητό ψαράκι.

Πατατοσαλάτα με λαδολέμονο και κάπαρη

Υλικά: Πατάτες, ελιές Καλαμών, κάπαρη, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανός, μουστάρδα, λεμόνι, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα και τις καθαρίζουμε όσο είναι ζεστές. Τις κόβουμε χοντροκομμένες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε κάπαρη, ελιές, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό. Ανακατεύουμε ξεχωριστά το dressing: μουστάρδα, λεμόνι, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά να παντρευτούν οι γεύσεις.

Σαλάτα με πλιγούρι και μυρωδικά

Υλικά: Πλιγούρι, ντοματίνια, αγγούρι, φέτα (προαιρετικά), φρέσκος δυόσμος, μαϊντανός, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε βραστό νερό μέχρι να φουσκώσει. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο πλιγούρι. Ρίχνουμε και θρυμματισμένη φέτα, αν θέλουμε. Περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σπανάκι σοτέ με σκόρδο και λεμόνι

Υλικά: Σπανάκι φρέσκο, σκόρδο, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο (προαιρετικά), ταχίνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το σπανάκι και το στεγνώνουμε. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί. Στύβουμε λεμόνι από πάνω, ρίχνουμε αλατοπίπερο και λίγο μπούκοβο αν θέλουμε. Αν θέλουμε extra twist, προσθέτουμε και μια κουταλιά ταχίνι και ανακατεύουμε να δέσει.

Ψητά λαχανικά με dressing μελιού-μουστάρδας

Υλικά: Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια, μουστάρδα Dijon, μέλι, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες, τα απλώνουμε σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ανακατεύουμε σε μπολάκι μουστάρδα, μέλι, λεμόνι και λίγο λάδι. Μόλις βγουν τα λαχανικά, τα περιχύνουμε με το dressing και τα αφήνουμε να απορροφήσουν τις γεύσεις.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και δεντρολίβανο

Υλικά: Φάβα, ελαιόλαδο, λεμόνι, κρεμμύδια κόκκινα, ξίδι βαλσαμικό, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τη φάβα σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει καλά. Τη λιώνουμε με ραβδομπλέντερ, προσθέτουμε ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και την κάνουμε κρέμα. Παράλληλα, σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με λίγο βαλσαμικό και προσθέτουμε φρέσκο δεντρολίβανο. Σερβίρουμε τη φάβα με τα κρεμμύδια από πάνω.

Μια τελευταία πινελιά

Όποιο από τα παραπάνω συνοδευτικά κι αν διαλέξεις, φρόντισε να έχεις φρεσκοστυμμένο λεμόνι στο τραπέζι και ένα δροσερό λευκό κρασί ή ούζο με μπόλικο πάγο. Το ψητό ψάρι λατρεύει την παρέα – κι εσύ μόλις του έκανες την καλύτερη.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v