Πεντανόστιμες συνταγές με σπανάκι

Ναι, έχουμε και συνταγή για σπανακόπιτα. Έχουμε όμως και πιο πρωτότυπες ιδέες για νας φας αυτό το σούπερ δυναμωτικό λαχανικό.
Πεντανόστιμες συνταγές με σπανάκι
Κλασική Σπανακοτυρόπιτα

Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα) ή 8 σπιτικά χωριάτικα φύλλα, ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων, 3 κουτ. σούπας σουσάμι
Για τη γέμιση: 700 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο –θα χρειαστεί περίπου 1 κιλό ακαθάριστο), πλυμένο, στεγνό και ψιλοκομμένο, 2 μέτρια πράσα, μαζί με το πράσινο μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 300 γρ. φέτα πικάντικη, βαρελίσια, θρυμματισμένη, 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια) ψιλοκομμένο, 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα, ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο. Τα τρίβουμε με τα χέρια για 1 λεπτό, για να αποβάλλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν». Αδειάζουμε τα υγρά, γέρνοντας τη λεκάνη, και, αν είναι πολλά, στύβουμε τα χορταρικά με τα χέρια. Τα αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά και προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Για την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ. και στρώνουμε 5 από τα φύλλα στο ταψί, λαδωμένα ένα-ένα, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από τα χείλη του ταψιού. Από πάνω αδειάζουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 – 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα περιείχε η συσκευασία). Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις γυρίζουμε προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τα στα τοιχώματα, για να σφραγιστεί η γέμιση.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τη χαράζουμε σε καρεδάκια (ρόμβους), χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω. Ραντίζουμε την πίτα με μερικές σταγόνες νερό και βάζουμε το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή είναι από την Ντίνα Νικολάου

Σουφλέ σπανάκι

Υλικά:
1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. θυμάρι, 1 κιλό σπανάκι, κατεψυγμένο, 200 γρ. τραχανά γλυκό, 100 γρ. νερό, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. τυρί κρέμα, 250 γρ. φέτα, 4 αβγά, 1 κ.γ. μπούκοβο, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1/4 ματσάκι άνηθο, 1/4 ματσάκι δυόσμο, 1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί, 2 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί, 200 γρ. mix τυριών

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Βάζουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να χάσει τον όγκο του και την υγρασία. Προσθέτουμε τον τραχανά, το νερό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια, τα αυγά, το μπούκοβο, το ξύσμα από το λεμόνι, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά ένα πυρίμαχο σκεύος 32 εκ. και μεταφέρουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε με το mix τυριών και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σούπα αρακά - σπανάκι με τηγανητό αβγό

Υλικά:
70 γρ. βούτυρο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 σελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος), 2 καρότα ψιλοκομμένα, 1 πατάτα κομμένη σε κύβους, 200 γρ. σπανάκι, 2 λίτρα νερό, 400 γρ. αρακάς κατεψυγμένος + 1 φλ. αρακάς βρασμένος για γαρνιτούρα, 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση, 1 κ.σ. βούτυρο για το τηγάνι, 4 αβγά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο, τα καρότα, την πατάτα, το σπανάκι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15 περίπου λεπτά. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο ζωμό λαχανικών τον αρακά και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3 λεπτά ακόμη. Επιστρέφουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα.

Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, μέχρι να αποκτήσει μία βελουδένια υφή. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα της σούπας για 1 λεπτό ακόμη. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε τα αβγά. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, γαρνίρουμε με λίγο βρασμένο αρακά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε ένα τηγανητό αβγό ανά πιάτο. Ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σπανάκι τσιγαριαστό με άνηθο και παρμεζάνα

Υλικά:
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο, 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο, 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 40 γρ. βούτυρο, άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αποβάλει τα υγρά του και να μαραθεί, αλλά να μη χάσει το χρώμα του (αν δε χωράει όλο, το προσθέτουμε σε δόσεις). Σουρώνουμε και στραγγίζουμε καλά.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για δύο λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και μόλις μυρίσει, προσθέτουμε το σοταρισμένο σπανάκι. Τελειώνουμε, προσθέτοντας το βούτυρο, την παρμεζάνα και τον άνηθο.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Κις με σπανάκι

Υλικά:
Για την τάρτα: 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους, 60 ml. νερό, 1 πρέζα αλάτι, 2 κρόκους (ο ένας για το άλειμμα της ζύμης)
Για τη γέμιση: 250 γρ. σπανάκι, 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 200 γρ. τυρί κρέμα, 2 αυγά medium, 200 γρ. γάλα εβαπορέ, 50 γρ. παρμεζάνα, 2 κ.σ. άνηθο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Έπειτα ρίχνουμε το νερό και τον 1 κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμο, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές μ’ έναν πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι. Αλευρωβουτυρώνουμε μια ταρτιέρα στρογγυλή διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω. Πατάμε καλά ώστε να κολλήσει η ζύμη στο σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του πάτου με ένα πιρούνι.

Απλώνουμε μεμβράνη πάνω από τη ζύμη και ρίχνουμε φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά. Βγάζουμε τη τάρτα απ’ το φούρνο αλείφουμε με ένα πινέλο τον άλλον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ξαναψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη

Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ,ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και έπειτα το σπανάκι. Το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα προσθέτουμε τα το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι. Μόλις εξατμιστούν τελείως τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα εβαπορέ, τα αυγά, την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν τα αυγά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Αδειάζουμε τη γέμιση από το τηγάνι μέσα στην τάρτα , την βάζουμε στο φούρνο, όπου προσεκτικά αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνουμε για 1 -1,5 ώρα μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα. Αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v