Πώς θα φτιάξεις λαχταριστή πίτσα στο σπίτι

Από το ζυμάρι μέχρι τη σάλτσα, δες πώς θα φτιάξεις την πιο τέλεια πίτσα στην θαλπωρή της κουζίνας σου.
Πώς θα φτιάξεις λαχταριστή πίτσα στο σπίτι
Η πίτσα είναι αγάπη, η πίτσα είναι νόστιμη, η πίτσα μπορεί να γίνει και σπιτική. Δες πώς θα την φτιάξεις πεντανόστιμη, από το ζυμάρι μέχρι και το τελευταίο topping.

Η βασική ζύμη για πίτσα

Αν δεν ψήνεσαι να ψήσεις μια έτοιμη ζύμη από το ψυγείο των σούπερ μάρκετ, τότε μπορείς να φτιάξεις την δική σου.

Υλικά: 500 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00), 320 ml χλιαρό νερό, 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά, 1 πρέζα ζάχαρη, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1½ κ.γλ. αλάτι, λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.

Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.

Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη. Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

Για να δώσετε στη ζύμη τις πίτσας αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.

Η ζύμη για πίτσα είναι έτοιμη και διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Συνταγή από εδώ

Έχοντας έτοιμη τη ζύμη μας, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως βάση για τις πιο λαχταριστές δημιουργίες.

Πίτσα με λουκάνικα

Υλικά:

Για τη σάλτσα τομάτας: 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 3 κ.σ. κέτσαπ, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σάλτσα worcestershire, σε σταγόνες (προαιρετικά), 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη (προαιρετικά), αλάτι, 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική, πιπέρι, 2 κλ. βασιλικό, μόνο τα φύλλα, 2 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα

Για την πίτσα: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για άλειμμα, 600 γρ. ζύμη για πίτσα, 4 λουκάνικα, Φρανκφούρτης, χοιρινά, 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη, 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε ροδέλες, 4 μανιτάρια champignon, κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 φέτες μπέικον, σε κομμάτια

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.

Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζουμε την τομάτα κονκασέ, την κέτσαπ, το ελαιόλαδο, την worcestershire sauce, την τριμμένη φρυγανιά, την παρμεζάνα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό και το θυμάρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.

Για την πίτσα: Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. Από το ζυμάρι μας αφαιρούμε τα 200 γρ. και τα αφήνουμε στην άκρη. Όλη την υπόλοιπη ζύμη την απλώνουμε στο ταψί μας όσο μπορούμε πιο ομοιόμορφα. Πατάμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε διάφορα σημεία ώστε να μη φουσκώσει πολύ κατά τη διαδικασία του ψησίματος Περνάμε τα 4 λουκάνικα σε 4 ξυλάκια (για σουβλάκια) ή ανοξείδωτα σουβλάκια. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα χαράζουμε σε σπείρες. Το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει στην άκρη το χωρίζουμε στα 4 και το κάθε ένα ζυμαράκι το ανοίγουμε σαν κορδόνι σε μάκρος τόσο ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε το λουκάνικο.

Τυλίγουμε το ζυμάρι γύρω από τα λουκάνικα τοποθετώντας το μέσα στο κόψιμο του μαχαιριού και τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια-ανοξείδωτα σουβλάκια. Θα είναι σαν γεμιστά λουκάνικα με ζύμη. Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα τρία. Βάζουμε τα λουκάνικα περιμετρικά της ζύμης σαν στεφάνι (να ακουμπάει στα τοιχώματα του ταψιού). Απλώνουμε τη σάλτσα τομάτας ομοιόμορφα στη ζύμη μας. Στην συνέχεια ρίχνουμε το τυρί και από πάνω τις πιπεριές, τα μανιτάρια και το μπέικον. Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε από το ταψάκι και κόβουμε σε κομμάτια.

Συνταγή από εδώ

Πίτσα μεσογειακή με στεφάνι τυριού

Υλικά: 1/2 δόση ζύμη για πίτσα, 250 γρ. τυρί κρέμα, 1 φλ. σάλτσα ντομάτας, 1 μπάλα μοτσαρέλα σπασμένη σε κομμάτια, 1½ φλ. κυβάκια φέτας, 1 χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε λεπτές φέτες, 5 φέτες μπέικον, 4 ασπρομανίταρα κομμένα σε λεπτές φέτες, ½ φλ. ελιές ψιλοκομμένες, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση: Ανοίγουμε πρώτα τη ζύμη για πίτσα σε λεπτό δίσκο, 35 εκ. πάχους 0,5 εκ. Την απλώνουμε στο ξύλο κοπής. Αφήνουμε να εξέχει το φύλλο. Βάζουμε γύρω γύρω με κουταλάκι ή με κορνέ ζαχαροπλαστικής κρέμα τυριού περιμετρικά και τυλίγουμε σαν κόθρο, ώστε να κάνει ένα στεφάνι. Ένα στεφάνι γεμιστό με τυρί.

Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτα στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με τα τυριά. Στρώνουμε τις φέτες του λουκάνικου, τα μανιτάρια, το μπέικον και τις ελιές. Τέλος στρώνουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και την πιπεριά.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις στους 230 βαθμούς C και έχουμε πυρώσει ένα ταψί γυρισμένο από την ανάποδη. Αδειάζουμε την πίτσα στο πυρωμένο ταψί από το ξύλο κοπής. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτσα.

Extra tip:

Φροντίζουμε να εγκλωβίσουμε το τυρί κρέμα στο στεφάνι-περίμετρο της ζύμης, ώστε να μην αδειάσει με το ψήσιμο.

Συνταγή από εδώ

Πίτσα με φέτα, αντζούγιες και κάπαρη

Υλικά: Μία δόση ζύμης για πίτσα, 200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη, 150-200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο, φιλέτα αντζούγιας κατά βούληση, ½ πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, 15 περίπου τοματίνια κομμένα στη μέση ή μια ντομάτα κομμένη σε φέτες, 1-2 κουταλιές της σούπας κάπαρη στραγγισμένη από την άλμη της και ξεπλυμμένη, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. λάδι, 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1-2 τσιμπιές ρίγανη, σουσάμι

Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι καλά μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί ελαφρώς. Μόλις είναι έτοιμο το ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ, μαζί με το λάδι από το σοτάρισμα και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά. Ανάβουμε την ηλεκτρική μας κουζίνα έτσι ώστε να προθερμανθεί ο φούρνος.

Παίρνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου της κουζίνας (ή δύο μικρότερα) και απλώνουμε πάνω του μια λαδόκολλα. Την αλείφουμε με λάδι και βάζουμε το ταψί στην άκρη. Στον πάγκο της κουζίνας ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη το ζυμάρι της πίτσας. Το βάζουμε πάνω στη λαδωμένη λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω του το μίγμα του κρεμμυδιού με τον ντοματοπελτέ.

Κατόπιν πασπαλίζουμε με τα ανακατεμένα τυριά και στρώνουμε επάνω στην πίτσα τις αντζούγιες, την ψιλοκομμένη πιπεριά, την κάπαρη και τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Με ένα πινέλο βρέχουμε με νερό περιμετρικά το στεφάνι της πίτσας και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι έτσι ώστε αυτό να κολλήσει επάνω στο ζυμάρι.

Ψήνουμε την πίτσα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v