Μπορώ να φτιάξω υγιεινές τηγανιτές πατάτες;

Και ποιος δεν λατρεύει τις τηγανιτές πατάτες; Εμείς βρήκαμε τρόπους για να τις κάνουμε και πιο υγιεινές…
Έχουμε δει κάπου γραμμένη την φράση “Να ‘ναι οι μέρες μας γ*μάτες, σαν τηγανιτές πατάτες”. Και συμφωνούμε, και ελπίζουμε, και στηρίζουμε. Επειδή είναι όντως πολύ γ*μάτες οι τηγανιτές πατάτες. Αλλά.

Αλλά είναι και γεμάτες λιπαρά, μας φορτώνουν με πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειαζόμαστε, και η διατροφική τους αξία δεν είναι υψηλή. Αλλά επειδή δεν μας αξίζει να στερούμαστε όμορφα πράγματα, εμείς αποφασίσαμε να τις φτιάξουμε αλλιώς, και να τις κάνουμε πιο υγιεινές. Πώς θα το καταφέρουμε;

Τις ψήνουμε, δεν τις τηγανίζουμε
Όταν τηγανίζουμε οτιδήποτε, του προσθέτουμε τεράστια ποσότητα από λιπαρά, τα οποία προέρχονται από το λάδι που χρησιμοποιούμε. Εκτός του ότι αυτά τα λιπαρά απορροφώνται όλα από τις τροφές, και τις κάνουν πολύ βαριές, τα τηγανισμένα λίπη είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για την υγεία μας. Συνεπώς, διαλέγουμε μόνο ελαιόλαδο, και δεν χρησιμοποιούμε πάνω από δύο κουταλιές της σούπας για να αλείψουμε τις πατάτες μας. Έπειτα, τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να έχουν γίνει τραγανές.

Δεν χρησιμοποιούμε καν λάδι
Ένας τρόπος για να κόψουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες, και πρακτικά όλα τα λιπαρά από τις πατάτες μας, είναι να αφαιρέσουμε εντελώς το λάδι. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε χτυπημένα ασπράδια αυγών, στα οποία έχουμε ρίξει τα αγαπημένα μας μπαχαρικά, ή λίγο ζωμό λαχανικών. Οι οδηγίες ψησίματος είναι ίδιες.

Κομμένο το αλάτι
Ναι, το ξέρουμε, το αλάτι είναι στην ουσία το 50% του λόγου που απολαμβάνουμε κάθε fast food. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει. Το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, που μεταφράζεται σε αίσθηση πρηξίματος μετά το γεύμα, αλλά και σε αρκετά προβλήματα υγείας στο μέλλον, αν το καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Δοκιμάστε να δώσετε τέλεια γεύση στις πατάτες σας χρησιμοποιώντας μυρωδικά ή μπαχαρικά. Το σκόρδο, η ρίγανη και η πάπρικα ταιριάζουν πολύ μαζί τους, όπως και το δενδρολίβανο. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείτε γλυκοπατάτες, μπορείτε να βάλετε και πιο γλυκά μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ας το αναλύσουμε, όμως, λιγάκι αυτό…

Τι συμβαίνει με τις γλυκοπατάτες;
Συμβαίνει ότι είναι μια σούπερ υγιεινή εναλλακτική, που περιέχει λιγότερες θερμίδες αλλά σημαντικά περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά—όπως και πιο γερή δόση από φυτικές ίνες. Η γεύση τους είναι διαφορετική, αλλά δένει καλύτερα με περισσότερα μπαχαρικά, άρα οι γευστικοί πειραματισμοί σας μπορούν να είναι ατελείωτοι.

Δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό
Οι πατάτες δεν είναι το μόνο τρόφιμο που μπορούμε να απολαύσουμε σε τέτοια μορφή. Για την ακρίβεια, κάθε λαχανικό που είναι ρίζα μπορεί να μαγειρευτεί με τον ίδιο τρόπο στον φούρνο, και να φτιάξει πεντανόστιμα και υγιεινά τσιπς, όπως τα καρότα και τα ραπανάκια. Αλλά μην περιορίζεστε. Δοκιμάστε κι άλλα λαχανικά, και δεν θα χάσετε. Τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες, για παράδειγμα, είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά.

Αντίο κέτσαπ
Τι είναι η πατάτα, τι είναι το dip της; Και έχουμε συνηθίσει να τις βουτάμε σε κέτσαπ ή σε μαγιονέζα. Μετάφραση: Έχουμε συνηθίσει να τις βουτάμε είτε σε ζάχαρη, είτε σε λιπαρά. Αν λοιπόν είστε από εκείνους που χρειάζονται και κάτι να συνοδεύει τις πατάτες τους, φτιάξτε ένα νόστιμο dip στο σπίτι, χρησιμοποιώντας υγιεινά υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια πηχτή, λίγο καυτερή σάλτσα με φρέσκες ντομάτες, ένα μπολ με guacamole (πάντα λέμε ναι στο guacamole), ή ακόμα και ένα ελαφρύ dip με γιαούρτι και λίγη μουστάρδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v