Τα βασικά για να μάθεις να μαγειρεύεις

Μην αφήνεις το ξεκίνημα να σε πελαγώνει. Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να μάθεις να μαγειρεύεις σε λιγότερο από ένα μήνα. Αλήθεια.
Θα ξεκινήσουμε από τα ευχάριστα: Ακόμα και αν δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα ποτέ σου (ναι, ποτέ σου, μιλάμε εκ πείρας εδώ) μία εβδομάδα είναι αρκετή για να μάθεις να φτιάχνεις δύο βασικά πράγματα –ας πούμε, δυο φιλέτα κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μία μακαρονάδα με σάλτσα. Λίγο μελετηρός/ αφοσιωμένος να είσαι, και τα δύο μπορούν εύκολα να γίνουν τρία –βάλε και μια σαλάτα με όσπρια, ναι όσπρια, κυρ-Στέφανε.

Και τώρα που σε εμψυχώσαμε, να πούμε κι αυτό: Η μαγειρική είναι κατά ένα μικρό μέρος ταλέντο, κατά ένα δεύτερο αγάπη κι αφοσίωση και στοργή και Προδέρμ και κατά ένα μεγαλύτερο πολλές αποτυχημένες, ή έστω ημι-πετυχημένες, δοκιμές. Δεν πειράζει, όμως, αφενός γιατί η διαδικασία παραμένει διασκεδαστική, και αφετέρου γιατί αυτές οι ημι-πετυχημένες δοκιμές στα μάτια σου (και στον ουρανίσκο σου) δεν θα είναι τόσο απαίσιες. Απλά τις πρώτες φορές μην καλέσεις κι άλλους στο σπίτι να τις δοκιμάσουν.

Ωραία λοιπόν, με πείσατε. Από πού ξεκινάω;

Όπως και όταν μαθαίνεις να οδηγείς, χρειάζεσαι αρχικά λίγη θεωρία πριν περάσεις στην πράξη. Ψάξε στο Google για απλές συνταγές, και διάβασε πέντε-έξι διαφορετικές πηγές, μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα. Σε αυτή την φάση, όσο αναλυτικότερες είναι οι περιγραφές και οι οδηγίες, τόσο το καλύτερο –αν υπάρχουν και βιντεάκια να συνοδεύουν την κάθε συνταγή, ακόμα καλύτερα.

Οι «φτασμένοι» μάγειρες έχουν το μειονέκτημα να θεωρούν πως τα βασικά τα ξέρεις (γράφουν ας πούμε «βράζουμε» ή ακόμα χειρότερα «σωτάρουμε το τάδε υλικό» χωρίς να εξηγούν πώς γίνεται αυτό). Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν είναι ο Άκης Πετρετζίκης, τα βίντεο  του οποίου έχουν σώσει κόσμο που δεν είχε βράσει ούτε νερό για τσάι. Επίσης εξαιρετικό και αναλυτικότατο είναι το blog του Δημήτρη Παπαζυμούρη, Cucina Caruso, ιδανικό για μελετηρούς μαθητευόμενους μάγειρες που θέλουν να ξέρουν και όλα τα «γιατί» πίσω από κάθε οδηγία στις συνταγές που διαβάζουν –και να μάθουν και λίγες βασικές αρχές μαγειρικής τέχνης, που είναι ως επί το πλείστον χημεία (ναι χημεία, μην τρομάζετε, τα εξηγεί εξαιρετικά απλά).

Τι να δοκιμάσω να φτιάξω;

- Κατ’ αρχήν, να βράσεις μακαρόνια: Είναι απλό, απλούστατο και γρήγορο, γι’ αυτό όλοι ξεκινούν από εκεί. Εδώ έχει ο Γιάννης Λουκάκος αναλυτικές βήμα-βήμα οδηγίες για το πώς θα το κάνεις.

- Να τους φτιάξεις και μια κόκκινη σάλτσα: Μην ξεκινήσεις από σάλτσα με φρέσκιες ντομάτες, είναι πολύ εύκολο να αποτύχεις και να απογοητευτείς. Ξεκίνα από την απλούστερη εκδοχή της, με πελτέ, και όταν κατακτήσεις αυτή την κορυφή πας και στη σπιτική. Δες μια απλή συνταγή εδώ 

- Μετά, να φτιάξεις μια ομελέτα: Μην τρομάζεις με τα ακροβατικά που έχεις δει σε ταινίες, τα αναποδογυρίσματα στο τηγάνι και άλλα τέτοια θεαματικά αλλά παντελώς άχρηστα. Δες εδώ το βίντεο του Άκη Πετρετζίκη, να μάθεις πόσο απλά και εύκολα γίνεται.



- Να ψήσεις πατάτες. Και να βγουν συγκλονιστικές με την πρώτη. Αλήθεια, γίνεται –με αυτήν εδώ τη συνταγή του Παπαζυμούρη

- Να μαρινάρεις ένα φιλέτο κοτόπουλο και να το ψήσεις: Αν νιώθεις περιπετειώδης, και ένα ολόκληρο κοτόπουλο –οι συντηρητικοί ξεκινάμε από το απλό φιλετάκι, για την πρώτη δοκιμή. Μια τέλεια, απλή μαρινάδα έχει ο Άκης εδώ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χτυπήσεις όλα τα υλικά σε ένα multi, και να την αφήσεις μαζί με το κοτόπουλο σε ένα τάπερ ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.

- Να φτιάξεις φακές: Στεγνές, για να γίνουν τέλεια σαλάτα μαζί με ψιλοκομμένα ντοματίνια, φέτα και μαϊντανό.



Αν έχεις διάθεση για πειραματισμούς, δοκίμασε αφού τις βράσεις να φτιάξεις και αυτό εδώ το (απίστευτο) πιάτο, με κύμινο και ταχίνι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v