Γρήγορες και πρωτότυπες συνταγές με ζυμαρικά

Βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια; Έχουμε πέντε πρωτότυπες συνταγές για μακαρονάδες που γίνονται μέχρι να πεις… αλιο-όλιο.

Σπαγγέτι Aglio Olio

Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι, 4 κ.σ ελαιόλαδο, 4 σκ. σκόρδο, 1-2 καυτερές πιπεριές τσίλι, αλάτι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε την εύκολη μακαρονάδα aglio olio βράζοντας πρώτα τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνουν al dente.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με την ψιλοκομμένη πιπερίτσα για 1-2′, χωρίς να πάρουν χρώμα. Με τσιμπίδα παίρνουμε τα μακαρόνια καθώς στάζουν από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι με την πιπερίτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  

(Πολύ) γρήγορο mac’n’cheese

Υλικά:
70 γρ. μακαρονάκι κοφτό, 120 γρ. γάλα, αλάτι, πιπέρι, 100 γρ. τσένταρ, τριμμένο, 1 κ.γ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια πυρίμαχη κούπα χωρητικότητας 500 ml το μακαρονάκι με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε την κούπα πάνω από ένα βαθύ πιάτο σε περίπτωση που ξεχειλίσει το γάλα. Ψήνουμε στα μικροκύματα για 1 λεπτό στα 1.000 Watt.

Αφαιρούμε από τον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια στον πάτο της κούπας. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε 3 φορές, δηλαδή συνολικά 3 λεπτά, ανακατεύοντας στο τέλος κάθε λεπτού.

Το μακαρονάκι θα είναι σχεδόν μαγειρεμένο. Το γάλα που έχει χυθεί το αδειάζουμε πάλι στην κούπα και ξαναψήνουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ξαναβάζουμε την κούπα στον φούρνο μικροκυμάτων για άλλα 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει το τυρί και να καλύψει την επιφάνεια της κούπας. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σαλάτα ζυμαρικών με σπαράγγια και καπνιστό σολομό

Υλικά:
500 γρ. πέννες ριγέ, 200 γρ. σπαράγγια, 1 κρεμμύδι, ½ φλ. (110 ml) ελαιόλαδο, 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο, 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση, 150 γρ. καπνιστός σολομός σε φέτες, κομμένος σε μικρά κομμάτια, ½ φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις πέννες και τα σπαράγγια και βράζουμε για 10 λεπτά. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το κρεμμύδι και τον καπνιστό σολομό και ανακατεύουμε. Όταν βράσουν οι πέννες και τα σπαράγγια, τα στραγγίζουμε, τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα, τα περιχύνουμε με το μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μακαρονοσαλάτα με λιαστή ντομάτα και βασιλικό

Υλικά:
500γρ. βίδες (ή φιογκάκια, ριγκατόνι), 1 βαζάκι λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση ή στα τρία, 150γρ. τυρί φέτα κομμένο σε κύβους, ½ φλιτζ. ρόκα baby, ½ φλιτζ. βασιλικός φρέσκοκομμένα φύλλα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο από τις λιαστές ντομάτες, 4 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ξύδι, 2 κ.σ. λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε τα μακαρόνια στον αναγραφόμενο χρόνο βρασίματος της συσκευασίας. Αν δεν μας αρέσουν τα ζυμαρικά αλ ντέντε, συνεχίζουμε για 2 λεπτά το βράσιμο, τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.

Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το ελαιόλαδο απο τις λιαστές ντομάτες,το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με σύρμα καλά. Αφού κρυώσουν τα ζυμαρικά τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα κια προσθέτουμε τη ρόκα, το βασιλικό , τη φέτα, και τις λιαστές ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά και καρυκεύουμε επιπλέον με αλάτι και πιπέρι όπως επιθυμούμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Λινγκουίνι με λουκάνικο τύπου chorizo, λεμόνι και ρόκα

Υλικά:
190 γρ. σπαγκέτι η λινγκουίνι, 130 γρ. λουκάνικο chorizo ψιλοκομμένο (ή ελληνικό πικάντικο λουκάνικο με πάπρικα και σκόρδο), 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα, 50 γρ τυρί μασκαρπόνε, 80 γρ ρόκα, 1 κ.γλ. πάπρικα, 1/2 κ.γλ. μπούκοβο καυτερό, 50 γρ παρμεζάνα τριμμένη, 1 λεμόνι το χυμό του, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που βράσει και αφήνουμε να γίνουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λαδί και τσιγαρίζουμε το λουκάνικο ώσπου να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα και το μπούκοβο να βγάλουν τα αρώματα τους. Μόλις γίνουν τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και φυλάμε μια κούπα από το νερό τους.

Στο τηγάνι με το λουκάνικο προσθέτουμε το μασκαρπόνε και λίγο νερό να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα και έπειτα προσθέτουμε τα μακαρόνια, μισό από το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας σταδιακά το νερό από τα μακαρόνια ωσότου ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και γίνει σάλτσα. Κλείνουμε το μάτι και αποσύρουμε από την φωτιά.

Σε μια άλλη κούπα ανακατεύουμε καλά το υπόλοιπο λεμόνι με την κουτάλια ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Αυτό είναι το ντρέσινγκ για την ρόκα. Σερβίρουμε αμέσως τα μακαρόνια και από πάνω την ρόκα περιχύνοντας με λίγο ντρέσινγκ και παρμεζάνα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v