5 συνταγές για εύκολα ριζότι

Θέλουμε να δεις το ριζότο αλλιώς για αυτό και βρήκαμε 5 συνταγές για να γλείφεις και τα δαχτυλάκια σου χωρίς να κοπιάσεις πολύ στην κουζίνα.

5 συνταγές για εύκολα ριζότι

Στην κορυφή των comfort food αν μας ρωτάς το ριζότο μας έχει βγάλει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση της σκέψης του τι θα μαγειρέψουμε σήμερα. Επειδή ωστόσο ο χρόνος είναι χρήμα στις μέρες μας καθώς μοιάζει δυστυχώς με είδος υπό εξαφάνιση εκτιμούμε ιδιαίτερα εκείνες τις συνταγές που δεν απαιτούν από εμάς να ξημεροβραδιαστούμε στην κουζίνα.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν πέντε συνταγές που ναι πραγματικά μούρλια και επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

Ριζότο σαν γεμιστά

Υλικά: 300 γρ. ρύζι καρολίνα, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μελιτζάνα, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 πράσινη πιπεριά, 1 πιπεριά Φλωρίνης, 1 σκ. σκόρδο, ½ κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας, 50 γρ. λευκό κρασί, 2 ντομάτες, τριμμένες, 1.100-1.200 γρ. νερό, ανάλογα το ρύζι, ½ ματσάκι δυόσμο, 1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ένα ξύλο κοπής σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. βούτυρο, και σοτάρουμε 1-2 λεπτά. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν η μελιτζάνα και το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το καρότο, την πράσινη πιπεριά, την πιπεριά Φλωρίνης και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε με την κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ, και ανακατεύουμε ξανά. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό και το ρύζι, και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε έξτρα αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου και πιπέρι.

Συνταγή εδώ 

Ριζότο με φασολάκια, αρακά και δυόσμο

Υλικά: 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, λίγο ανθό αλατιού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ¼ φλ. λευκό ξηρό κρασί, 2 φλ. ρύζι αρμπόριο, 1½ ζωμό κότας, 2 φλ. κατεψυγμένο ψιλό αρακά, 200 γραμμάρια κατεψυγμένα ψιλά φασολάκια, 50 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη, αλάτι, πιπέρι και στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα φύλλα δυόσμου και τα χτυπάμε στο γουδί με το αλάτι, να πολτοποιηθούν.   Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και συνεχίζουμε την πολτοποίηση μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή πάστα. Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο, μέχρι να λιώσει, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4–5 λεπτά να μαλακώσει.

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί και να γίνει διάφανο για 1–2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε 1 φλιτζ. ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και να στεγνώσει το ρύζι. Συνεχίζουμε κατά αυτό τον τρόπο ρίχνοντας 1 φλιτζ. ζωμό τη φορά.

Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε τον αρακά και τα φασολάκια και συνεχίζουμε τη διαδικασία με το ζωμό μαγειρεύοντας για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι το ρύζι να είναι al dente. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Εκτός φωτιάς, ενσωματώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα και το πέστο δυόσμου. Ανακατεύουμε και αμέσως μοιράζουμε το ριζότο σε ρηχά πιάτα.

Γαρνίρουμε το κάθε πιάτο με μία κουταλιά γιαούρτι το οποίο θα λιώσει με τη ζέστη του φαγητού και θα μετατραπεί σε κρέμα.Τρίβουμε πιπέρι και απολαμβάνουμε.

Συνταγή εδώ 

Ριζότο θαλάσσινων

Υλικά: 2 κρεμμύδια, 2 πράσινες πιπεριές, 2 κόκκινες πιπεριές, 2 κίτρινες πιπεριές, λίγο λάχανο, καρδιές μαρουλιού, 2 καρότα, 4 σκελ. σκόρδο, 1 φλ. λευκό κρασί, 1 φλ. ελαιόλαδο, 8 γαρίδες, 8 καραβίδες, 1 μεγάλο καλαμάρι, 1 σουπιά, 20 μύδια, λίγο λευκό κρασί για το άχνισμα, 1 μικρό χταπόδι, 3 φλ. ρύζι για ριζότο, 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.γ. στίγματα κρόκου, ταμπάσκο.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τη σουπιά και το χταπόδι και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες και βράζουμε τα κεφάλια τους. Πλένουμε τα μύδια και τα τρίβουμε πολύ καλά με σύρμα ή βουρτσάκι.

Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα και σε μεγάλα κομμάτια το λάχανο. Θα φτιάξουμε το ριζότο με θαλασσινά σε μια φαρδιά κατσαρόλα όπου ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μόλις ξανθύνουν προσθέτουμε τις πιπεριές, τα καρότα, το μαρούλι και το λάχανο.

Προσθέτουμε το ρύζι και μόλις γίνει διάφανο σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 3 φλ. ζωμό από τις γαρίδες και τις καραβίδες, ρίχνουμε τον κρόκο, τις γαρίδες, τις καραβίδες, τα καλαμάρια, το χταπόδι και τη σουπιά και τα βράζουμε για 10΄σε χαμηλή φωτιά.

Αχνίζουμε τα μύδια με λίγο κρασί για ελάχιστα λεπτά (διότι όσο βράζουν συρρικνώνεται η ψίχα τους) και όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και τα μύδια στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας προσεκτικά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και λίγες σταγόνες ταμπάσκο και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή εδώ 

Ριζότο με κολοκύθα και κασέρι

Υλικά: 350 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, 900 ml ζεστό νερό, 350 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος),σε μικρούς κύβους 2 εκ., 100 γρ. ζαμπόν μπούτι, σε μέτρια καρέ, 150 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, 100 ml λευκό, ξηρό κρασί, 4 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Για το ριζότο με κολοκύθα και κασέρι ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 γρ. από το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ζαμπόν με την κολοκύθα και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 2 κουτάλες της σούπας από το ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το νερό και το ρύζι να μαλακώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά, το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

Ριζότο με λεμόνι και κρασί

Υλικά: 1,5 λίτρα ζωμό λαχανικών (μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ή να αγοράσετε έτοιμο σε κύβους), 40 γρ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, 250 γρ. ρύζι αρμπόριο, 150 γρ. λευκό κρασί, 80 γρ. βούτυρο, 100 γρ. παρμεζάνα και έξτρα για το γαρνίρισμα, χυμό από ένα λεμόνι (2-3 κ.σ.), ξύσμα από 1-2 λεμόνια

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Βγάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι και μετά το κόβουμε στη μέση, το στίβουμε και αφήνουμε τον χυμό στην άκρη. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 5'. Δε θέλουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο μαζί με μία καλή πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν τα αρωματικά μας για άλλα 2'. Αυξάνουμε τη φωτιά στο υψηλό και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Αφού σοτάρουμε και το ρύζι για μερικά λεπτά και φανεί ότι γίνεται διαφανές ρίχνουμε μέσα το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και τότε ρίχνουμε μέσα μία κουτάλα από τον ζεστό ζωμό μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και μετά ρίχνουμε μέσα άλλη μία κουτάλα από τον ζωμό.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (ζωμό, ανακάτεμα, ζωμό) μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να τελειώσουμε όλον τον ζωμό (περίπου 20'). Σε αυτό το σημείο το ριζότο μας πρέπει να είναι κρεμώδες. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό (λίγο λίγο και δοκιμάζουμε μήπως είναι πολύ ξινό), τον μαϊντανό, αλάτι, λίγο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v