Ζεστές σούπες για όσους βαριούνται να μαγειρέψουν
Συμμεριζόμαστε πλήρως την ατελείωτη βαρεμάρα σου να μαγειρέψεις οτιδήποτε πολύπλοκο και κερνάμε εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές για ζεστές σούπες.
Συμμεριζόμαστε πλήρως την ατελείωτη βαρεμάρα σου να μαγειρέψεις οτιδήποτε πολύπλοκο και κερνάμε εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές για ζεστές σούπες.
Κρύωσε κάπως επιτέλους ο καιρός κι όλοι οι βαριεστημένοι επίδοξοι μάγειρες χαίρονται κάπως γιατί μπαίνουμε με τα μπούνια στη χρυσή εποχή της σούπας. Αν λοιπόν κι εσύ αναζητάς εύκολες και γρήγορες συνταγές για ζεστές κι άκρως καρδαμωτικές σουπίτσες, τότε ήρθες στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Για να μην ξημεροβραδιέσαι στην κουζίνα λοιπόν αποθήκευσε στα αγαπημένα σου τη λίστα με 5 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις.
Υλικά (8 μερίδες): 1.500 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους των3-4εκ., 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη, 1 1⁄2 κ.σ. φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ), τριμμένη, 2 μέτρια ξυλάκια κανέλας, 1 1⁄2 λίτρο σπιτικός ζωμός κότας, 100 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 100 γρ. κολοκυθόσπορους (βρίσκουμε στα μπαχαράδικα), καλά καβουρδισμένους σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία (για το σερβίρισμα, προαιρετικά)
Εκτέλεση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέ- τρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ και την κανέλα, για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθεί καλά και να ροδίσει. Ρίχνουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.
Αφαιρούμε την κανέλα και αδειάζουμε τη σούπα (σε δόσεις) στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε. Πολτοποιούμε, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και βελούδινη σούπα. Αν η υφή της είναι πιο πηχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμα (ή λίγο νερό).
Ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθεί. Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, σκορπίζουμε, αν θέλουμε, τους κολοκυθόσπορους και σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ
Υλικά: 25 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσο, 300 γρ. καρότα, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 100 γρ. φακές, 1/4 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κ.γ. κύμινο
Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα μισά από τα αρωματικά μας. Περνάμε από το μπλέντερ και κάνουμε πουρέ τη σούπα. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ραφινάτη την περνάμε από μία σίτα. Διορθώνουμε τη γεύση με τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ψιλοκομμένα τα υπόλοιπα μυρωδικά μας.
Η συνταγή από εδώ
Υλικά: 1 κουτάλι ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ½ κουταλάκι πιπερόριζα (τζίντζερ) τριμμένη, 1 κρεμμύδι ξερό (μεγάλο και ψιλοκομμένο), 3 στικ σέλερι, 3 καρότα μεγάλα (κομμένα σε ροδέλες), ½ φλυτζάνι πράσα ψιλοκομμένα, 2 ½ φλυτζάνια λαχανίδα κομμένη σε κομμάτια, 6 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, 1 κουταλάκι κουρκουμάς, ½ κουταλάκι αλάτι, ¼ κουταλάκι πιπέρι
Προαιρετικά: 3 φλυτζάνια σπανάκι ή λαχανίδα, 3 φλυτζάνια κοτόπουλο βραστό, μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το καρότο, το σέλερι και την πιπερόριζα, αφήνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συχνά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε την λαχανίδα, και μαγειρεύουμε για ακόμα 3-5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το ζωμό και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 15 λεπτά. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε το σπανάκι ή το κοτόπουλο και να αφήσουμε να σιγοβράσει για ακόμα 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο επιπλέον θέλουμε από τα μπαχαρικά.
Η συνταγή από εδώ
Υλικά: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 6 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο), 6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, 4 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό (1/2 κ.γλ.), 2 φλ. γάλα φρέσκο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός, 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσο για να γαρνίρουμε τα πιάτα με τη σούπα στο τέλος.
Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25΄-30΄. Τα τελευταία 5΄ αρωματίζουμε με το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄. Αφαιρούμε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.
Ξαναβάζουμε την πρασόσουπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο η βελουτέ μας φαίνεται πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.
Συνταγή εδώ
Υλικά: 1 κιλό γλυκοπατάτες, 2 κρεμμύδια ξερά, 1 σκ. σκόρδο, 1 πιπεριά τσίλι, 80 γρ. λιαστή ντομάτα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κουρκουμά σε σκόνη, 1 κ.σ. κάρι σε σκόνη, 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, 300 γρ. γάλα καρύδας
Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και τις λιαστές ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τον κουρκουμά, το κάρι, τις γλυκοπατάτες, το θυμάρι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε με κους κους.
Η συνταγή από εδώ