Γιατί θα θυμόμαστε το 2013

Εκπλήξεις, θεομηνίες, απρόσμενες εξελίξεις και απώλειες, γεννητούρια και αθλητικές συγκινήσεις: Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα του 2013 σε μία λίστα.
Γιατί θα θυμόμαστε το 2013
του Γιώργου Κόκουβα

Ευχάριστα ή άσχημα, τραγικά ή κωμικοτραγικά, ελληνικά ή διεθνή, απώλειες αλλά και νίκες, σοκαριστικά ή απολαυστικά, αυτά είναι 20 από τα πράγματα που σημάδεψαν την χρονιά που φεύγει. Ποιο θεωρείτε εσείς το γεγονός ή το πρόσωπο της χρονιάς;

*Το μαύρο στην ΕΡΤ
Ένα ωραίο πρωινό του Ιουνίου, η κυβέρνηση αποφασίζει να κατεβάσει τον διακόπτη της ΕΡΤ, και να βυθίσει το «1», το «2» και το «3» του τηλεκοντρόλ μας στο σκοτάδι. Για έναν περίπου μήνα, το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής γίνεται το νέο Σύνταγμα και η αγανάκτηση συμπορεύεται με συναυλίες και δράσεις, μέχρι που τελικά… εγένετο ΔΤ – αν και ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει έναν στιβαρό φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θυμηθείτε εδώ το χρονικό του περίφημου λουκέτου, εδώ τα όσα μάθαμε εξαιτίας των γεγονότων και εδώ το αφιέρωμα που ετοίμασε το in2life ως «αποχαιρετιστήριο» στην ΕΡΤ.

*Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Στις 18 Σεπτεμβρίου, μια ενέδρα ακροδεξιών περίμενε τον αριστερών πεποιθήσεων ράπερ έξω από μπαρ στην Αμφιάλη. Οι μαχαιριές που τον έριξαν νεκρό ανάγκασαν τους ως τότε αμέτοχους αστυνομικούς που βρίσκονταν στον δρόμο να δράσουν, και η Αθήνα γνώρισε νέο κύμα αντιφασιστικών διαδηλώσεων για την στυγνή πράξη ιδεολογικής βίας. Θυμηθείτε το χρονικό του φόνου εδώ

*Η δίωξη της Χρυσής Αυγής
Ο παραπάνω φόνος ίσως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το δημοκρατικό ποτήρι και ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων που συνδέονταν με την Χρυσή Αυγή, την οποία πλέον βαρύνουν κατηγορίες εγκληματικής οργάνωσης. Παρότι παραμένει ως κόμμα στη Βουλή, ο αρχηγός της βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα και τα ποσοστά της είδαν μια –μικρή έστω- πτώση.

*Η τρικομματική κυβέρνηση γίνεται δικομματική
Εν μέσω θέρους, ο Φώτης Κουβέλης με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ και άλλων καυτών ζητημάτων που ακόμα μας απασχολούν ανακοινώνει την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα και πλέον ζούμε αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα: Κυβέρνηση συνεργασίας αποκλειστικά με τα δύο (πρώην) μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

*Οι αθλητικές συγκινήσεις
Ο Βασίλης Σπανούλης σηκώνει την Κούπα και η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού στέκεται για άλλη μια φορά στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης στην διοργάνωση της Ευρωλίγκας, ενώ η Εθνική Ποδοσφαίρου κατορθώνει να πάρει το εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2014.

*Το «βαθύ λαρύγγι» βγαίνει παγανιά
Ο Έντουαρτ Σνόουντεν αρχίζει να ψιθυρίζει μυστικά της CIA, ο πλανήτης μένει εμβρόντητος, οι μυστικές υπηρεσίες τον καταδιώκουν ακόμα και εκείνος αυτή τη στιγμή συνεχίζει την αναζήτηση ασύλου στην Βραζιλία. Θυμηθείτε το χρονικό των γεγονότων εδώ

*Το πορτοφόλι της Κύπρου καρδιοχτυπά
Η Κύπρος αναζητά την βοήθεια της Τρόικας για να αντιμετωπίσει την δική της οικονομική κρίση. Η συμφωνία καταλήγει σε δάνειο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και σε ουρές πολιτών στα ATM των μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, που καταρρέουν επηρεάζοντας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

*Habemus καινούριο Πάπα 
Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτείται – και γίνεται έτσι ο πρώτος Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εγκαταλείπει τον θώκο, μετά από έξι αιώνες. Στην θέση του μετά από λίγους μήνες εκλέγεται ο Φραγκίσκος ο Α’, ίσως ο πιο προοδευτικός Ποντίφικας εδώ και πολλές δεκαετίες, που συγκίνησε τους πιστούς προ ολίγων μηνών, φιλώντας έναν άρρωστο άνθρωπο στο πρόσωπο δημοσίως. 

*Γεννιέται το πριγκιπικό μωρό
Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ της Αγγλίας απέκτησαν διάδοχο και το γεγονός απασχόλησε όχι μόνο τους Βρετανούς, αλλά και όλο τον κόσμο, που έσπευσε να κάνει τα βασιλικά γεννητούρια νούμερο ένα trending topic σε κάθε κοινωνικό δίκτυο.

*Η Κωνσταντινούπολη αγανακτεί
Η πλατεία Gezi στην Κωνσταντινούπολη αποφασίστηκε να γίνει εμπορικό κέντρο και οι οικολόγοι της Τουρκίας έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν. Όταν όμως οι αρχές κατέπνιξαν με άγριο τρόπο την διαμαρτυρία, το συμβάν εξελίχθηκε σε μαζικές διαδηλώσεις που θύμισαν αγανακτισμένο Σύνταγμα και επαναστατημένη πλατεία Ταχρίρ, με εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου τον περασμένο Ιούνιο.

*Οι φράουλες της Μανωλάδας
Είναι Απρίλιος, η ανοιξιάτικη σοδειά φράουλας συγκεντρώνεται πυρετωδώς και η «πρωτεύουσα» της παραγωγής τους, η Μανωλάδα γνωρίζει μέρες… αρνητικής δόξας, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται υπό καθεστώς δουλείας στην περιοχή, αλλά και… πυροβολούνται από τα αφεντικά τους. Τα γεγονότα οδήγησαν σε εμπάργκο φράουλας πανελλαδικώς – θυμηθείτε τα στο σχετικό ρεπορτάζ του in2life

*Ο Μαραθώνιος βάφτηκε κόκκινος
Το χρονόμετρο έδειχνε 4 ώρες 9 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Αυτή ήταν η τελευταία ένδειξη στην χρονομέτρηση του ετήσιου Μαραθωνίου της Βοστώνης, πριν αρχίσουν οι εκρήξεις της βομβιστικής επίθεσης, η οποία ήδη χαρακτηρίζεται από τα παγκόσμια Μέσα ως το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα επί αμερικανικού εδάφους μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Οι συγχρονισμένες εκρήξεις, κάποιες εκ των οποίων κοντά στην γραμμή του τερματισμού, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο παρευρισκομένων αλλά και δεκάδες τραυματίες – θυμηθείτε το χρονικό εδώ

*Ζητούνται… γονείς για κοριτσάκι σε καταυλισμό
Από την Θεσσαλία στην Βουλγαρία και από εκεί στα Μέσα όλου του κόσμου, η μικρή Μαρία που απεδείχθη πως δεν ήταν παιδί των φερόμενων ως γονιών της Ρομά, άνοιξε εκ νέου τον φάκελο του εμπορίου βρεφών και απασχόλησε την κοινή γνώμη ολόκληρο το περασμένο φθινόπωρο. Τελικά, βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά του Χαμόγελου του Παιδιού. 

*Ο Αντετοκουνμπο στον Πρωθυπουργό
Ένας νεαρός Γιάννης, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και εκπαιδεύθηκε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς, επιλέχθηκε από τα «μεγάλα κεφάλια» του NBA και έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, για να λάβει τα συγχαρητήρια του Αντώνη Σαμαρά αλλά και μία κατ’ εξαίρεση ελληνική ιθαγένεια, για να μπορέσει να ακολουθήσει το όνειρό του. Παράλληλα, έθεσε άθελά του το ζήτημα της γραφειοκρατίας της πράσινης κάρτας και της υπηκοότητας για την δεύτερη γενιά μεταναστών που γεννιούνται εδώ αλλά δεν αποκτούν ποτέ την ιδιότητα του «έλληνα πολίτη».

*Τελειώνει το Breaking Bad
Ο (ας πούμε) αξιότιμος κύριος Walter White που μας… έθισε στην crystal meth επί πέντε σεζόν, αγαπήθηκε σε όλο τον πλανήτη, έγινε ίσως η πιο δημοφιλής σύγχρονη αμερικανική σειρά μαζί με το Lost και το Game of Thrones στην Ελλάδα και μας αποχαιρέτισε τον Αύγουστο του 2013 με την προβολή των τελευταίων επεισοδίων του πέμπτου κύκλου της σειράς. Όπως είναι αναμενόμενο, έχει σαρώσει τα φετινά τηλεοπτικά βραβεία σε κάθε διοργάνωση.

*Ο τυφώνας χτυπά τις Φιλιππίνες
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος η φύση έδειξε τα δόντια της με τον πιο σκληρό τρόπο σε ένα κομμάτι της Γης. Αυτή τη φορά η καμπάνα χτύπησε για τις Φιλιππίνες, που επλήγησαν από τον φονικό τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος άφησε παραπάνω από 100 νεκρούς στις ακτές της χώρας.

*Η Miley Cyrus γίνεται το πρόσωπο της χρονιάς
Αν υπάρχει ένα πρόσωπο από την showbiz που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο τη χρονιά που πέρασε, αυτό σίγουρα είναι η Miley Cyrus, η νεαρή popstar – πρώην παιδικό role model ως Χάνα Μοντάνα – που πλέον ενηλικιώθηκε, έκοψε τα μαλλιά της και πραγματοποίησε μια σειρά σοκαριστικά προκλητικών εμφανίσεων, διδάσκοντας… twerking στον πλανήτη, όρος που αποτέλεσε έναν εκ των πλέον «γκουκλαρισμένους» για το 2013.

*Της φυλακής τα σίδερα
Επιχειρηματίες, σχεδιαστές μόδας, πολιτικοί και πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» πέρασαν επανειλημμένως την είσοδο των φυλακών. Εκ των πλέον σημαινόντων προσώπων είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που μετά από πολύκροτη δίκη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που καταδικάστηκε σε ισόβια και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, που κρατείται προφυλακισμένος, με την κατηγορία του εγκεφάλου εγκληματικής οργάνωσης.

*Οι απώλειες της χρονιάς
Μέσα στο 2013 αποχαιρετίσαμε ανθρώπους που έγραψαν την δική τους, μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία στον τόπο τους: Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο δημοφιλής πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών Fast&Furious, Paul Walker, στις 30 Νοεμβρίου, ο ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τον περασμένο Μάρτιο, ο θρύλος της ροκ, Λου Ριντ, στις 27 Οκτωβρίου, ενώ στην χώρα μας αποχαιρετίσαμε τον γνωστό αθλητικογράφο Φίλιππο Συρίγο στις 13 Οκτωβρίου, καθώς και τον νεαρό ηθοποιό Τόμας Πρωτόπαππα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 21 Μαΐου του 2013.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v