Όσα μας έμαθε μία εβδομάδα χωρίς ΕΡΤ

Πώς είναι η καλή τηλεόραση; Ζούμε το νέο Πολυτεχνείο; Πού θα βλέπουμε την κυριακάτικη εκκλησιαστική λειτουργία; Όλα όσα μας έμαθαν οι 7 ημέρες χωρίς(;) ΕΡΤ.
Όσα μας έμαθε μία εβδομάδα χωρίς ΕΡΤ
του Γιώργου Κόκουβα

Συμπληρώθηκε «αισίως» μία εβδομάδα από την στιγμή που η οθόνη μας μαύρισε στους σταθμούς που αντιστοιχούσαν στα τρία πρώτα κουμπιά του τηλεκοντρόλ μας. Οι εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να παίζουν κρυφτούλι με τις λέξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και κυνηγητό με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που βρίσκονται ακόμη στα στούντιο της Αγίας Παρασκευής και εκπέμπουν διαδικτυακά.

Μέχρι να μάθουμε το τέλος αυτής της παράλογης καλοκαιρινής τηλεοπτικής περιπέτειας, επιχειρούμε να σταχυολογήσουμε όσα μας έμαθε αυτό το επταήμερο χωρίς ΕΡΤ, αλλά με περισσότερη-από-ποτέ ΕΡΤ.

-Ότι δεν έχουμε τρικομματική κυβέρνηση
Την απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ την πήρε το ένα τρίτο της κυβέρνησης, ένας υπουργός, ένα κόμμα. Που δεν είχε αυτοδυναμία. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

-Ότι οι θεσμοί του κράτους είναι διακοσμητικοί
Ο Κάρολος Παπούλιας άνοιξε με το ζόρι το κουρασμένο του στόμα, ψέλλισε ένα «εγώ δεννν» και επέστρεψε στον μακάριο υπνάκο του. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός δεν θεώρησε πως η κατάργηση δημόσιου οργανισμού και η σύσταση νέου χρειάζεται την έγκριση της Βουλής και την έφερε προ τετελεσμένου. Όχι ότι θα είχαμε καμία εμπιστοσύνη στην ψήφο των βουλευτών – ποιοι άλλωστε ψήφισαν όλα όσα μας έφτασαν σε αυτό το σημείο; – αλλά τουλάχιστον τα προσχήματα της δημοκρατίας θα μπορούσαν να κρατηθούν.

-Ότι η ΕΣΗΕΑ ζει στον (μαχητικότατο) κόσμο της
Η απάντηση σε όλα τον τελευταίο καιρό μοιάζει να είναι η απεργία – σαν ένα αντανακλαστικό της «εργατικής τάξης» που κάνει την κυβέρνηση να τρέμει. Σοβαρά τώρα: Πιστεύει κανείς ότι η απεργία των υπόλοιπων Μέσων εξυπηρέτησε το κίνημα της ΕΡΤ ή επηρέασε τις κυβερνητικές αποφάσεις; Αυτό που στην ουσία συνέβη είναι πως οι Έλληνες, μεγάλο μέρος των οποίων ξεσηκώθηκε γιατί του στέρησαν το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση, έμεινε χωρίς καθόλου ενημέρωση.



-Ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι – υπάρχει το κανάλι της Βουλής
Και όπως έσπευσε να μας καθησυχάσει η περίφημη νομοθετική πράξη, η εκκλησιαστική λειτουργία που προφανώς ήταν το μόνο που θα μας έλειπε το καλοκαίρι από την ΕΡΤ, θα μεταδίδεται κανονικά από το κανάλι της Βουλής.

-Ότι το μέλλον είναι το internet
Εκατοντάδες ελληνικά και ξένα sites προσάρτησαν το «πειρατικό» της ΕΡΤ στα homepage τους και χιλιάδες έλληνες για λίγες ημέρες, από το «έχω ανοιχτή την τηλεόραση, έτσι να βρίσκεται», πέρασαν στο «έχω ανοιχτή την ΕΡΤ στο διαδίκτυο, έτσι για να παρακολουθώ τι γίνεται».

-Ότι οι Αγανακτισμένοι είναι ακόμη εδώ
Με όλα τα γνωστά τους χαρακτηριστικά που τους έκαναν θέμα της χρονιάς προ διετίας, αλλά και με εκείνα που έφεραν το τέλος τους. Με άλλα λόγια, από τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Ραδιομέγαρο, κάποιοι πίστεψαν πραγματικά ότι κάτι θα αλλάξει, κάποιοι το ήλπιζαν, κάποιοι άλλοι εκτόνωσαν ένταση που είχαν συσσωρεύσει τον τελευταίο χρόνο και τέλος κάποιοι απλώς έπιναν μπύρες και τσιμπολογούσαν σουβλάκια στα πεζούλια της Αγίας Παρασκευής.

-Ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να δουν τα δύσκολα για να κάνουν καλή τηλεόραση
Και όντως, είδαμε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να ξυπνούν από τον κυβερνητικό λήθαργό τους και να βγάζουν προς τα έξω πυγμή και προσωπικότητα. Οι μάσκες έπεσαν, όσοι καρπώνονταν δημόσιο χρήμα αλλά δεν πατούσαν ποτέ στην Αγία Παρασκευή «έβγαλαν μάτι», όσοι είχαν επαφές με την κυβέρνηση για την στελέχωση του νέου φορέα «καρφώθηκαν», και όσοι απλά έκαναν την δουλειά τους, συνέχισαν να την κάνουν ακόμη και ως άνεργοι, αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη δημοσιογραφική τόλμη.
 
-Ότι το Πολυτεχνείο δεν θα σταματήσει να έχει υποψήφιους διαδόχους
Ανάλογα με την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων, σε λίγα χρόνια είτε όλοι θα λένε «ήμουν κι εγώ στο Ραδιομέγαρο», όπως συνήθιζε να λέει ο Σπύρος Παπαδόπουλος στους Απαράδεκτους για το Πολυτεχνείο, είτε θα ψάχνουμε σε κάθε πολιτική αναταραχή την ευκαιρία να αναδείξουμε ένα «νέο Πολυτεχνείο» που θα φέρει το τέλος μιας εποχής, που δεν κατάφερε να φέρει το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

-Ότι τα ακριτικά μέρη της χώρας μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους
Τι να το κάνουν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στο Καστελόριζο; Τι την θέλουν την εκπομπή σήματος μέσω συχνοτήτων της ΕΡΤ σε περίπτωση έκτακτων αναγκών ή πυρκαγιών που πιθανότατα θα εμφανιστούν «μαγικά» και φέτος το καλοκαίρι; Η κυβέρνηση βάζει τις προτεραιότητές της στο τραπέζι, και ρίχνει στον Καιάδα ό,τι περίσσευε (δηλαδή όλα όσα μας αφορούν – παιδεία, υγεία, ενημέρωση, εργασία - εκτός από τις τράπεζες).



-Ότι πέρα από την τηλεόραση, χάνουμε σε πολλά καλλιτεχνικά επίπεδα
Μπορεί το ΣτΕ να αποφάσισε να άρει το «μαύρο» της ΕΡΤ, αλλά δεν ακύρωσε τις καταργήσεις και απολύσεις των μουσικών σχημάτων της και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση. Εν τω μεταξύ, ανησυχία έχει εκφραστεί και για τα αθλητικά δικαιώματα που είχε εξασφαλίσει η ΕΡΤ και που τώρα το υπουργείο Οικονομικών πουλά όσο-όσο στον ΣΚΑΪ, καθώς και για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς η ΕΡΤ ήταν ο μόνος τηλεοπτικός φορέας που τηρούσε τον περίφημο νόμο του συντελεστή για χρηματοδότηση του ελληνικού σινεμά.

-Ότι αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ
Κι αυτό γιατί όσες αποφάσεις κι αν εκδώσει το ΣτΕ, όσα συμβούλια κι αν κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, πάντα θα υπάρχει ένας Σαμαράς κι ένας Στουρνάρας να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τις εξελίξεις και τους νόμους, πάντα φυσικά "προς το συμφέρον της χώρας" και με σίγουρα βήματα προς το "success story" που όλοι βιώνουμε με περισσή χαρά.

*Τα νούμερα της εβδομάδας – πιθανότατα τα τελευταία στα οποία περιλαμβάνονται οι –κουτσουρεμένες- τηλεθεάσεις των δημόσιων καναλιών

Tα 10 κορυφαία προγραμματα για την εβδομάδα 10-16/6/13


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών την ίδια εβδομάδα

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v