Aναμνήσεις από την ΕΡΤ που χάσαμε

Οι παραγωγές-διαμάντια, οι σειρές που άφησαν εποχή, οι καθημερινές συνήθειες μιας ολόκληρης γενιάς και άλλοι 20 λόγοι που θα θυμόμαστε την ΕΡΤ.
Aναμνήσεις από την ΕΡΤ που χάσαμε
του Γιώργου Κόκουβα

Τίτλοι τέλους. Στις 23.11 της Τρίτης, η ΕΡΤ εξαφανίστηκε από τους δέκτες μας. Με (πρωθ)υπουργική απόφαση, η Ελληνική Ραδιοτηλεόραση αποτελεί παρελθόν.

Το παρελθόν, όμως, δύσκολα ξεχνιέται. Και στην περίπτωση μιας ολόκληρης γενιάς (ή και περισσοτέρων) που μεγάλωσαν μαζί με την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ, δεν είναι το ζητούμενο να ξεχαστεί. Αντίθετα, κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεχάσει την ιεροτελεστία της ελληνικής ταινίας του σαββατόβραδου, όταν η δημόσια τηλεόραση ήταν η μόνη τηλεοπτική επιλογή. Την συνήθεια της Αθλητικής Κυριακής με το χαρακτηριστικό σήμα αρχής. Την φρενίτιδα με το Λούνα Παρκ, την Αστροφεγγιά, τη Μαντάμ Σουσού και αργότερα την περίφημη Τόλμη και Γοητεία ή την Eurovision. Και – ίσως λιγότεροι, αλλά πάντα υπαρκτοί- κάποιοι δεν θα ξεχάσουν ούτε διαμαντάκια όπως οι Ακυβέρνητης Πολιτείες, το Μονόγραμμα και το Θέατρο της Δευτέρας.

Παρακάτω, παραθέτουμε 15 τέτοιες αναμνήσεις, τέτοιες παραγωγές, συνήθειες και διαμαντάκια που προβλήθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση που αξίζει να θυμόμαστε.

*Το Μονόγραμμα

Επί 31 χρόνια παρουσίαζε αυτοβιογραφικά με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδοτούσαν με το έργο τους την πνευματική, καλλιτεχνική, επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

*Σουσάμι Άνοιξε

Πριν 26 χρόνια ακριβώς, ολοκληρώθηκε στην ΕΤ1 η προβολή του αγαπημένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Sesame Street», που προβαλόταν κάθε Κυριακή και Πέμπτη και είχε αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά.

*Φρουτοπία

Η μεταφορά του έργου του Ευγένιου Τριβιζά άφησε εποχή την δεκαετία του ’80 στην ΕΡΤ με τις ευφάνταστες ιστορίες μιας ύποπτης… γειτονιάς λαχανικών.

*Αλάτι και Πιπέρι

Ο Φρέντυ Γερμανός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της κρατικής τηλεόρασης. Η εκπομπή του «Αλάτι και Πιπέρι» που προβαλόταν μέχρι το 1976 (και που παρεμπιπτόντως θα αναβίωνε την ερχόμενη σεζόν) άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση. Αξέχαστη είναι επίσης και η εκπομπή του «Το πορτραίτο της Πέμπτης» με συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων.

*Αστροφεγγιά

Ξεκίνησε να προβάλλεται το 1980 και έγινε η αγαπημένη σειρά των ελλήνων τηλεθεατών για τα επόμενα δύο χρόνια, συστήνοντας παράλληλα νεαρούς τότε ηθοποιούς όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Νόρα Βαλσάμη, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

*Αναδυομένη

Μία μόνο από τις σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που μετέφεραν στην μικρή οθόνη έργα γνωστών λογοτεχνών όπως του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Άλλο ένα από τα αγαπημένα των τηλεθεατών ήταν ο Συμβολαιογράφος, διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Α. Ραγκαβή. 

*Το Θέατρο της Δευτέρας

Η Δευτέρα ήταν επί χρόνια ημέρα θεάτρου για εκατομμύρια τηλεθεατές, οι οποίοι δεν είχαν άλλο μέσο για να αποκτήσουν θεατρική παιδεία και έβρισκαν στο γνωστό πρόγραμμα της ΕΡΤ διέξοδο στην ανάγκη τους για διασκέδαση. Στο παραπάνω video βλέπετε απόσπασμα από το έργο του Αλέκου Σακελλάριου, οι Γερμανοί ξανάρχονται.

*Η Αθλητική Κυριακή

Καρφωμένο στο μυαλό χιλιάδων τηλεθεατών θα μείνει το τραγουδάκι του σήματος αρχής της μακροβιότερης αθλητικής εκπομπής της ελληνικής τηλεόρασης. Και όχι μόνο: Οι αθλητικές διοργανώσεις κάθε τύπου είναι συνυφασμένες με την ΕΡΤ: Η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη. Ο εθνικός ύμνος στις απονομές των μεταλλίων σε κάθε Ολυμπιάδα. Η κατάκτηση του Eurobasket και του Euro – μέχρι και η φωνή του Βασίλη Σκουντή να ουρλιάζει «βάλ’το αγόρι μου», σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχαστούν σύντομα.

*Η Κινηματογραφική λέσχη

Μπορεί αρκετοί να κατηγόρησαν την ΕΡΤ για «υψηλή κουλτούρα» με την κακή έννοια, αλλά οι σινεφίλ της γενιάς που ανδρώθηκε εκείνη την περίοδο αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου την πρώτη τους κινηματογραφική παιδεία, με σπάνιες ταινίες της έβδομης τέχνης, που εξίσου… σπάνια προβάλλονται σήμερα από τα ιδιωτικά κανάλια.

*Το Λούνα Παρκ

Μέτρησε 330 επεισόδια και έκανε χιλιάδες κόσμου να τρέχουν στα σπίτια τους την ώρα προβολής του για να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του Διονύση Παπαγιαννόπουλου και του λούνα παρκ του, καθώς και το τηλεπαιχνίδι και τα μουσικά ένθετα που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα. Στην παρουσίαση, η Ισμήνη Καλέση.

*Πανθέοι

Η σειρά-θρύλος της ΕΤ1 σκηνοθετήθηκε από τον Β. Γεωργιάδη και περιλάμβανε αξέχαστες ερμηνείες από ηθοποιούς όπως οι Κάτια Δανδουλάκη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Φαίδων Γεωργίτσης κ.α. Ελάχιστα αποσπάσματα σώζονται από τη σειρά, καθώς οι υπεύθυνοι χρησιμοποίησαν τις κασέτες της για να… γράψουν επάνω ποδοσφαιρικούς αγώνες.

*Τόλμη και Γοητεία

Μπορεί να μην αποτελεί ελληνική παραγωγή ή «υψηλή κουλτούρα», αλλά σίγουρα αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στην τηλεοπτική συνείδηση του ελληνικού κοινού, το οποίο κατά τα πρώτα χρόνια προβολής της γνωστής σαπουνόπερας, συνέρρεε έξω από τηλεοπτικά περιοδικά (τα οποία ασχολούνταν αποκλειστικά με τον Ριτζ και την παρέα του) για να μάθει την συνέχεια.

*Το πρώτο πρωινό της ελληνικής τηλεόρασης

Η νεαρή δακτυλογράφος της ΕΡΤ με το όνομα Ρούλα Κορομηλά αποκτά δική της εκπομπή το 1989 και εγκαινιάζει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στα τηλεοπτικά δεδομένα, το «πρωινό μαγκαζίνο». Και ο τίτλος αυτού: «Μια καλημέρα είναι αυτή». Ακολούθησαν κατά πόδας όλοι οι ιδιωτικοί σταθμοί.

*Λωξάντρα

Προβλήθηκε την σεζόν 1980-81 από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου και μουσική Ελένης Καραΐνδρου, και εξιστορούσε τη ζωή της πολίτισσας Λωξάντρας από τον γάμο της ως τα γεράματά της. Ταυτόχρονα ξεδιπλωνόταν όλη η Ιστορία της Πόλης μέσα από τα γεγονότα που την σημάδεψαν στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Εσείς ποια σειρά ή εκπομπή της ΕΡΤ θυμάστε πιο έντονα; Αφήστε μας… σχόλια και αναμνήσεις στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v