Φραγκίσκος ο Α΄: O πρώτος Αργεντίνος Πάπας

Ποιος είναι ο νέος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας; Ο Φραγκίσκος ο Α΄, είναι ο πρώτος Αργεντίνος που κατέλαβε το ανώτατο αξίωμα των Καθολικών. Διαβάστε και μάθετε για την ήδη μεγάλη ιερατική του πορεία και τη ζωή του πριν από την εκλογή του.
Φραγκίσκος ο Α΄: O πρώτος Αργεντίνος Πάπας
Ο Φραγκίσκος ο Α΄, ή αλλιώς ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, όπως κατά κόσμον είναι γνωστός, είναι ο 266ος εκλεγμένος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πρώτος με καταγωγή από την αμερικανική ήπειρο.  

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 17 Δεκεμβρίου του 1936. Σπούδασε Χημεία και πήρε πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας, ενώ το 1998 αναδείχτηκε επίσκοπος της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Το 2001, μια περίοδο έντονου κοινωνικού αναβρασμού για τη χώρα του, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, εξελέγη καρδινάλιος και πρόσφερε πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο.

Ακολούθησε μια συντηρητική γραμμή σχετικά με όλα τα επίμαχα θεολογικά ζητήματα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ένταξή του στην αδελφότητα των Ιησουιτών, ήδη από το 1958. Δε δίστασε μάλιστα να εκφράσει την αντίθεσή του ως προς τα φιλελεύθερα μέτρα που εξέλαβε η κυβέρνησή του σχετικά με τους γάμους των ομοφυλόφιλων και τις εκτρώσεις και να έρθει έτσι σε ρήξη με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ.

Είχε κερδίσει τη λαϊκή αποδοχή, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που επισκέφτηκε τις παραγκουπόλεις των φτωχών, προσφέροντας απλόχερα τη βοήθεια του. Διέμενε σε ένα απλό διαμέρισμα και συχνά χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικότερα ακολουθούσε έναν λιτό τρόπο ζωής.

Φαίνεται πως ως νεαρός ο Μάριο δεν είχε την ιερατεία στα άμεσα σχέδια του, αφού όπως έχει αποκαλύψει ήταν αρραβωνιασμένος. Μια πληροφορία που επίσης κάνει το γύρο του κόσμου είναι πως στην ηλικία των 21, λόγω σοβαρής πνευμονίας, υπέστη αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού πνεύμονα. Βέβαια, όπως φαίνεται, το γεγονός δεν τον εμποδίζει από το να είναι συνεπής στα ιερατικά του καθήκοντα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v