Χριστούγεννα σημαίνουν…

Οι μυρωδιές, οι ήχοι, τα φαγητά, το φλουρί της βασιλόπιτας, το hangover της Πρωτοχρονιάς και άλλα 7 πράγματα που… Χριστούγεννα σημαίνουν.
Χριστούγεννα σημαίνουν…
του Γιώργου Κόκουβα

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Χριστούγεννα; Συγκεντρώνουμε μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, αναμνήσεις και χριστουγεννιάτικες ιεροτελεστίες από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι και… αυτές τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε. Χριστούγεννα λοιπόν για εμάς σημαίνουν:

*Άρωμα μελομακάρονου. Και γεύση από κουραμπιέ. Και χέρια που κολλάνε από τις δίπλες.
Με άλλα λόγια, μπόλικη γλύκα σε κουτιά και πιατέλες στην κουζίνα μας.

*Ο ήχος από τα ρετρό λαμπιόνια
Τα μονοφωνικά ‘jingle bells’ που ακούγονται από τα κλασικά πολύχρωμα φωτάκια μας θυμίζουν τα μεσημέρια των παιδικών μας χρόνων που, ξαπλωμένοι στον καναπέ επί ώρες, μιας και δεν είχαμε σχολείο, ακούγαμε τόσες φορές το… «πρόγραμμα» των λαμπιονιών σε λούπα που μαθαίναμε απ’ έξω τις εναλλαγές.

*Η στολισμένη πόλη
Οι βιτρίνες γίνονται κατακόκκινες, οι λεωφόροι γίνονται λίγο πιο φωτεινές, τα πάρκα αποκτούν μίνι χριστουγεννιάτικα χωριά και στα μπαλκόνια κάθε γειτονιάς εμφανίζεται ένας φουσκωτός τύπος με γενειάδα, κοιλίτσα και ερυθρόλευκη αμφίεση, και η εικόνα των γκρίζων πολυκατοικιών γίνεται λίγο πιο ανεκτή.

*Το μεγάλο φαγοπότι
Κάθε οικογένεια που σέβεται τις παραδόσεις, συγκεντρώνεται για να κατασπαράξει φαγητά για έναν λόχο, γαλοπούλες, αρνάκια, κοτόπουλα, κεφτεδάκια, γλυκά, κρασιά. Απαραίτητο κρίνεται κάθε φορά η οικοδέσποινα να μπουκώνει όλο το σόι με ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά και οι συνδαιτημόνες να γκρινιάζουν πως δεν έπρεπε να κάνει τόσες ετοιμασίες, πως έχουν ήδη σκάσει αυτές τις μέρες γιατί έφαγαν σε κάποιον Χρήστο, σε κάποια Άννα, σε κάποιον Σπύρο.

*Η μάχη για το φλουρί
Είναι η ημέρα του χρόνου που… προσέχουμε τι τρώμε: Όχι μήπως παχύνουμε (αυτό είναι μάλλον αδύνατο τις ημέρες των γιορτών), αλλά μήπως πετύχουμε το φλουρί της βασιλόπιτας. «Σε ποιον έπεσε το φλουρί;», «Ψάξτε, ψάξτε», «Μήπως το κατάπιε κανείς ρε παιδιά – χοχοχο», «Μήπως ξέχασαν να βάλουν φλουρί;», είναι οι κλασικές φράσεις που ακούγονται την Πρωτοχρονιά, και το φλουρί, βάσει απλών μαθηματικών, πιθανότατα έχει πέσει στο κομμάτι του σπιτιού ή του Χριστού ή της Παναγίας ή ενός μακρινού συγγενή της γιαγιάς που κανείς δεν ξέρει και όλοι επιστρέφουν ξενερωμένοι στις δίπλες.

*Η κίνηση το βράδυ της παραμονής
Μόλις αλλάξει η χρονιά και γίνουν οι απαραίτητοι ασπασμοί, το οικογενειακό κλίμα τελειώνει και όλοι ορμούν στα αυτοκίνητά τους να προλάβουν να πάνε γρήγορα σε κάποιο πάρτι. Δηλαδή να κάνουν αυτό που σχεδιάζουν την ίδια στιγμή μερικά εκατομμύρια ακόμα Αθηναίοι, με αποτέλεσμα το σάουντρακ των πρώτων ωρών του νέου έτους να είναι μια συγχορδία κλάξον.

*Το hangover το επόμενο πρωί
Είναι η ημέρα που έχουμε κάθε δικαιολογία να νιώθουμε σαν να μας πάτησε φορτηγό, γιατί προηγήθηκε η νύχτα που έχουμε κάθε δικαιολογία να γίνουμε «λιώμα». Αν δεν πανηγυρίσεις που έφυγε ο «παλιός ο χρόνος», τότε για τι; Γι’ αυτό είναι ίσως και το πιο ευχάριστο hangover της χρονιάς.

*Τα παγοδρόμια στις πλατείες
Ακόμη κι αν δεν δοκιμάσουμε ποτέ τις δυνάμεις μας στο πατινάζ, η εικόνα και μόνο ενός παγοδρομίου σε μια πλατεία μας θυμίζει… τα τρία «χ»: Χιόνι, Χειμώνα, Χριστούγεννα.

*Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια
Θέλουμε δεν θέλουμε, τα ακούμε κάθε Δεκέμβριο: Η Maria Carey με το All I want for Christmas, οι Wham με το Last Christmas, μέχρι και η Δέσποινα Βανδή ή οι διαφημίσεις των Jumbo μας βάζουν στο γιορτινό κλίμα.

*Το Love Actually
Πάνε χρόνια που σταματήσαμε να βλέπουμε τον Μακόλεϊ Κάλκιν που μένει «Μόνος στο σπίτι» (και μια και δυο και τρεις φορές). Πλέον, η κινηματογραφική εικόνα που σκεφτόμαστε αυτόματα όταν ακούμε «Χριστούγεννα» είναι τα κάλαντα της Keira Knightley, η αναπαράσταση της Γέννησης με παιδάκια ντυμένα χταπόδια και το φιλί του πρωθυπουργού της Βρετανίας με την γραμματέα του κάτω από το γκι.

*Τα κάλαντα
Όχι αυτά που, σπάνια ακούμε πια, στους δρόμους της πόλης, αλλά οι αναμνήσεις εκείνων που τραγουδήσαμε εμείς μικροί, γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι για να βγάλουμε… τα ψιλά των γιορτών (αν ήταν ο ορισμός τους).

*Οι λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς
Περιοδικά με τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει. Κινηματογραφικά sites με τα best of της χρονιάς. Αναμονή για τα πάντα καλογυρισμένα video του Google Zeitgeist και του Youtube Rewind. Η ανασκόπηση του προφίλ μας από το Facebook. Τα πρόσωπα της χρονιάς, οι ατάκες, τα αστεία videos και φυσικά… το ετήσιο video του in2life με εικόνες από τους προηγούμενους 12 μήνες, λίγο πριν προχωρήσουμε στα resolutions των επόμενων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v