Έχεις αρχίσει κι εσύ να ξενερώνεις με το Netflix;

Η πλατφόρμα που έβαλε το streaming σε κάθε δεύτερο σπίτι έχει αρχίσει να μετράει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους.
Έχεις αρχίσει κι εσύ να ξενερώνεις με το Netflix;
της Ηρώς Κουνάδη

Θα το έχεις ίσως παρατηρήσει, είτε από τα social media είτε από τον άμεσο περίγυρό σου, ότι όσο περνά ο καιρός όλο και αυξάνονται οι φωνές που γκρινιάζουν για το Netflix: Για το χάος στο οποίο εξελίχθηκε η αρχική του σελίδα, στην οποία πρέπει να σκάψεις σαν τον αρχαιολόγο για να βρεις έναν τίτλο της προκοπής ανάμεσα στις χιλιάδες των πανομοιότυπων σειρών που απευθύνονται σε εφήβους –ή σε όσους δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει ένα εφηβικό στάδιο απαιτήσεων από τις σειρές που βλέπουν. Για τις τιμές του που ολοένα και αυξάνονται. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.

Από πότε έχει να σε συγκλονίσει ένα Netflix Original;

Αν δεν θυμάσαι, θα σου θυμίσουμε εμείς: Από πέρυσι το φθινόπωρο, που βλέπαμε Squid Game. Μετά ήρθε το Don’t Look Up, το οποίο ναι μεν είδαμε και συζητήσαμε όλοι, κι αν μας ρωτάς μια χαρά ταινία ήταν, αδίκως έφαγε τόσο χέιτ, αλλά από τις ταινίες που θα θυμάσαι και του χρόνου δεν ήταν.

Όσο για επερχόμενες σειρές, η πικρή αλήθεια είναι ότι ο τέταρτος κύκλος Stranger Things που έρχεται τον Μάιο είναι ένας κούκος μόνος του που δύσκολα θα φέρει την άνοιξη.

Στο δε μέτωπο των ταινιών, τα πράγματα για την πλατφόρμα που υπήρξε για χρόνια πρωτοπόρος και βασιλιάς του streaming δεν δείχνουν καλύτερα: Στα πρόσφατα Όσκαρ οι ταινίες της εν πολλοίς αγνοήθηκαν, με την εξαίρεση της Jane Campion που έφυγε θριαμβεύτρια με το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το Power of the Dog, το οποίο κόντρα στα προγνωστικά δεν σήκωσε το αγαλματίδιο καλύτερης ταινίας. Σαν για να ρίξει αλάτι στην πληγή, η Ακαδημία το έδωσε σε ταινία ανταγωνιστικής πλατφόρμας: Το CODA του Apple TV που από outsider μπήκε φέτος δυναμικά στον χορό των original παραγωγών.

Τι εναλλακτικές έχω;

Μιλώντας για το Apple TV, το κύμα των απογοητευμένων συνδρομητών του Netflix, αν το ψάχνεις, εκεί θα το βρεις. Η νεότερη από τις πλατφόρμες έχει συγκριτικά πολύ λιγότερους τίτλους (στους οποίους συγκαταλέγονται δύο από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, το προαναφερθέν CODA και το εκπληκτικό The Tragedy of Macbeth του Τζόελ Κοέν) και πολύ χαμηλότερη συνδρομή –μόλις στα 5€ τον μήνα. Για τα καθημάς, έχει και ελληνικούς υπότιτλους στα πάντα, σε αντίθεση με τον άλλο άμεσο ανταγωνιστή του Netflix, το Amazon Prime που αναμένεται να κάνει χαμό τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με τη νέα σειρά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που θα λέγεται The Rings of Power.

Για να μείνουμε –για λίγο ακόμα– στην εγχώρια αγορά, η καλύτερη εναλλακτική κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι ελληνική, λέγεται Cinobo, έχει μόνο ταινίες (καθόλου σειρές) κι αυτές επιλεγμένες μία προς μία, ώστε να βλέπεις την αφρόκρεμα του κινηματογράφου –από Φατίχ Ακίν και Κιαροστάμι μέχρι Λάνθιμο, Γκασπάρ Νοέ, Καουρισμάκι, Λιντς, Κισλόφσκι, Ανιές Βαρντά, Χάνεκε, Βέντερς και δε συμμαζεύεται. Πλάι σε αυτά τα ιερά τέρατα, βρίσκεις και ανάλαφρες γαλλικές και αργεντίνικες κομεντί του είδους εκείνου που βλέπουμε το καλοκαίρι στα θερινά, και όλα αυτά με την μηνιαία συνδρομή των 7,99€.

Και τέλος, μέσα Ιουνίου αναμένεται επιτέλους στην Ελλάδα το Disney+, που θα έχει εκτός από τα άπαντα Disney-Pixar, όλες τις ταινίες της Marvel, και διάφορων χολιγουντιανών στούντιο σαν τα 20th Century Studios, FX και Searchlight Pictures, μαζί με κάθε ταινία και σειρά Star Wars που έχει βγει ποτέ. Η συνδρομή του θα κοστίζει 8,99€ τον μήνα.

Δεν είμαι έτοιμος/η ακόμα να φύγω από το Netflix, δεν έχει τίποτα να δω;

Σαφώς και έχει. Απλώς χρειάζεται πια λίγο έξτρα ψάξιμο, αν δεν θέλεις να βλέπεις τη μια προχειροφτιαγμένη σειρά πίσω από την άλλη. Εμείς ας πούμε σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις καλύτερες εδώ και μερικές ωραιότατες ταινίες εδώ κι εδώ. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ανασκαφές στον σωρό και να σου προτείνουμε ό,τι ωραίο βρίσκουμε, γιατί μπορεί να καταλαβαίνουμε το μένος των χέιτερ, αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να προσχωρήσουμε διά παντός στο στρατόπεδό τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v