10 ταινίες στο Netflix για να φτιάξει το κέφι σου

Παλιές και καινούριες, κωμωδίες ή αισιόδοξα κοινωνικά, αυτές οι δέκα ταινίες στο Netflix είναι ό,τι χρειάζεσαι τις μέρες που δεν είσαι στα κέφια σου.
10 ταινίες στο Netflix για να φτιάξει το κέφι σου
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μερικές μέρες, που το μόνο που θέλεις είναι να βουλιάξεις στον καναπέ, να πατήσεις το play και να ξεχάσεις τα πάντα. Για κάποιους ανθρώπους, αυτό επιτυγχάνεται με δράματα βαριά κι ασήκωτα και χειρότερα από την κατάστασή τους, αλλά οι περισσότεροι δεν είμαστε έτσι. Για την ας-την-πούμε-νορμάλ πλειοψηφία, λοιπόν, ιδού δέκα ταινίες που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου φτιάξουν τη διάθεση.

Η Μέρα της Μαρμότας είναι η κλασικότερη των κλασικών 90s feelgood κωμωδιών, μια πανούργα παραβολή για την καθημερινότητα (ειδικά εν μέσω πανδημίας), τη ρουτίνα και τα θαύματα που συμβαίνουν όταν σπάει. Η ταινία που έκανε σταρ τον Μπιλ Μάρεϊ, και την απολαυστική συμπρωταγωνίστριά του Άντι Μακντάουελ, βλέπεται εξ ορισμού ξανά και ξανά, στο repeat.

Το Bohemian Rhapsody μπορεί να μην είναι καθόλου κωμωδία, είναι όμως ένας δίωρος (και κάτι) φόρος τιμής στην μπάντα που άλλαξε τον ρου της μουσικής, τους Queen, και τον θρυλικό τραγουδιστή τους, Freddie Mercury. Σπουδαίος, και δικαίως Οσκαρούχος, ο Ράμι Μάλεκ στον ρόλο του.



Μιλώντας για φόρους τιμής, το Hugo του Μάρτιν Σκορτσέζε είναι ένας ύμνος στην τέχνη του κινηματογράφου και την Ιστορία της, και μια τρυφερή, γλυκύτατη ιστορία που δεν άφησε ποτέ κανέναν χωρίς χαμόγελο στο τέλος της. Απολαυστικοί πρωταγωνιστές ο Σάσα Μπάρον Κοέν και ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, πλάι στον τέλειο πιτσιρίκο Άσα Μπάτερφιλντ.

Για την Okja του Μπονγκ Τζουν Χο (των Παρασίτων) σου τα έχουμε ξαναπεί: Μια απίθανη, αγαπησιάρικη περιπέτεια με ηρωίδα μια φοβερή πιτσιρίκα η οποία ρισκάρει τα πάντα για να αποτρέψει μια σατανική πολυεθνική να απαγάγει την κολλητή της, ένα μεταλλαγμένο τερατάκι με το όνομα Όκτζα.

Οι Δύο Πάπες είναι ένα μικρό ρεσιτάλ ερμηνειών από τον Άντονι Χόπκινς και τον Τζόναθαν Πράις (τον Σπουργίτη του Game of Thrones, για τους νεότερους) που κοιτάζει με χιούμορ και τρυφερότητα έναν αναχρονιστικό θεσμό που παλεύει να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει –ή που δεν θα πάλευε, αν δεν ήταν ο χαρακτήρας του Φραγκίσκου αυτός που είναι, κι αυτός που παρέχει την όλη έμπνευση για την ταινία.



Επειδή όμως μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξει το κέφι σου είναι μια επιστροφή στα παιδικά σου χρόνια, χαιρόμαστε ιδιαίτερα αν μαθαίνεις πρώτα από εμάς πως η Επιστροφή στο Μέλλον είναι διαθέσιμη στο Netflix για να τη δεις και να την ξαναδείς και να την ξαναδείς, και να χαρείς όσο χαιρόσουν όταν ήσουν πιτσιρίκι. Αν ήσουν πιτσιρίκι στα 80s δηλαδή –αν δεν ήσουν, αυτή η δεκαετία έχει την μαγική ικανότητα να μας κάνει όλους να αισθανόμαστε πιτσιρίκια, όπως απέδειξε περίτρανα το Stranger Things.

Και μια που πιάσαμε την παιδικότητα, το Trolls της Dreamworks είναι ένα από τα πιο αστεία, κεφάτα, προσωποκεντρικά καρτούν που έγιναν την τελευταία δεκαετία. Αν δεν σου φτιάξει το κέφι η περιπέτεια της πριγκίπισσας Πόπι και της παρέας της, δεν θα το κάνει τίποτα, σου το υπογράφουμε.



Η απάντηση για όσους λένε πως το Netflix είναι μόνο για αμερικανικές σειρές του σωρού, είναι το Ας ληστέψουμε την Τράπεζα, μια σπαρταριστή, ασπρόμαυρη, κλασική γαλλική κωμωδία με τον Λουί ντε Φινές, που γίνεται –το μάντεψες− ληστής για να εκδικηθεί τον τραπεζίτη που τον οδήγησε στα όρια της χρεωκοπίας.

Τα 37 Δευτερόλεπτα είναι το ιαπωνικό best seller του Netflix, μια γλυκύτατη ταινία που έρχεται από τα φεστιβάλ του Βερολίνου και της Tribeca στην οθόνη μας, για να μας αφηγηθεί την ιστορία μιας σχεδιάστριας μάνγκα με εγκεφαλική παράλυση που ξεκινά το αντισυμβατικό της ταξίδι προς την σεξουαλική απελευθέρωση και την αυτογνωσία. Ναι, δεν είναι κωμωδία, είναι όμως από τις ταινίες εκείνες που θα σου ζεστάνουν την καρδιά.

Κι αν όλα τα άλλα αποτύχουν, θα υπάρχει πάντα ο Shrek, αυτό το υπέροχο, πράσινο τερατάκι με το ενήλικο χιούμορ, την σπαρταριστή ιστορία και τον ανελέητο γάιδαρο-φίλο που μιλά με την φωνή του Έντι Μέρφι, και που όσες χιλιάδες φορές και αν το έχεις δει, δεν θα παλιώσει –και δεν θα σε απογοητεύσει− ποτέ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v