10 ολόφρεσκες ταινίες που πρέπει να δεις στο Cinobo

Κωμωδίες, δράματα, Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, ιρανικά διαμαντάκια και χιλιάνικες τρυφερές ιστορίες ό,τι πρέπει για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια.
10 ολόφρεσκες ταινίες που πρέπει να δεις στο Cinobo
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ, και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα, το Cinobo είναι η αγαπημένη μας από τις συνδρομητικές πλατφόρμες, όχι μόνο επειδή είναι ελληνική, αλλά και επειδή έχει τις ταινίες που αγαπάμε να βλέπουμε: Αληθινό κινηματογράφο, ενίοτε βαριά κι ασήκωτη κουλτούρα, αλλά και πολλές ανάλαφρες κομεντί του είδους εκείνου που σου φέρνει στο νου θερινό σινεμά κάτω από τ’ αστέρια (πάλι με χρόνια με καιρούς). Και φυσικά πολύ, μα πολύ ελληνικό κινηματογράφο. Από τις τελευταίες του προσθήκες, διαλέξαμε δέκα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.

(*) Για τους πρωτάρηδες, η συνδρομή στο Cinobo κοστίζει 7,99€ τον μήνα, με 14 ημέρες δωρεάν δοκιμή.

Εν αρχή ην το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, 30 παρακαλούμε το σύνολο, είναι διαθέσιμες ονλάιν εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές του Cinobo, με ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υπότιτλους –για να κάνετε και εξάσκηση οι γαλλομαθείς μας.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε και να σου προτείνουμε μόνο τέσσερις από αυτές –είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει– θα λέγαμε οπωσδήποτε το Playlist, μια γλυκιά και αλλοπρόσαλλη κωμωδία για τα άγχη και τις ανασφάλειες των 30ρηδων στη μεγαλούπολη, το Πέρα απ' τον Ορίζοντα της Ντελφίν Λερισέ με τις υπέροχες Λετίσια Κάστα και Κλεμένς Ποεσί, το απολαυστικό νουάρ Νυχτερινός Ουρανός του Ελί Βαζμάν, και το βραβευμένο animation Calamity Jane.

Μάλιστα. Και τι άλλο;

Ψηλά ψηλά στη λίστα σου θα βάλεις το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που κατά την ταπεινή μας άποψη είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα του ελληνικού κινηματογράφου της τελευταίας 20ετίας, με τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Αργύρη Πανταζάρα να κεντάνε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ελληνικού κινηματογράφου συνέχεια, με την αδίκως παραγνωρισμένη Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ του Δημήτρη Μπαβέλλα, στην οποία δύο άνεργοι φίλοι το ρίχνουν στο… κυνήγι μιας θρυλικής πορνοστάρ των 90ς που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Πρωταγωνιστούν οι πάντα απολαυστικοί Μάκης Πάπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Αννα Καλαϊτζίδου, Υβόννη Μαλτέζου.

Δεν ξέρουμε αν έχεις προσέξει τα τελευταία χρόνια τι διαμαντάκια βγάζει ο ιρανικός κινηματογράφος, πάντως το Ένα Δράκος Έρχεται του Μάνι Χαγκίγκι είναι εδώ για να μας επιβεβαιώσει. Ένα τολμηρό μείγμα φιλμ νουάρ, mockumentary και σέξι φαντασιώσεων που μας ταξιδεύει στο Ιράν των ‘60s μέσα από τις αναμνήσεις ενός ντετέκτιβ που ίσως δεν θα έπρεπε να εμπιστεύεται τη μνήμη του.

Φρέσκια, ολόφρεσκη, μόλις του 2020, η δραμεντί της Μπετίνα Ομπερλί Μη Φεύγεις Βάντα που σάρωσε τα βραβεία στα φεστιβάλ του Τορόντο και της Τραϊμπέκα είναι η σπιντάτη, γεμάτη σπαρταριστούς διαλόγους ιστορία μιας οικιακής βοηθού από τη Βουλγαρία που μένει έγκυος ενώ φροντίζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ελβετών.

Ο γάλλος σούπερ σταρ Ντανιέλ Οτέιγ το γλεντάει στον ρόλο του στριμμένου ηλικιωμένου που αρνείται να συμβαδίσει με την εποχή του και αντ’ αυτού επιλέγει να γυρίσει στις «παλιές καλές μέρες» στο γλυκύτατο Ραντεβού στο Μπελ Επόκ του Νικολά Μπεντός, που είναι ό,τι πρέπει για να ανοίξεις μετά την ταινία την κλασική συζήτηση «αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν, πού θα πήγαινες;».

Η Χιλή γιόρτασε πρόσφατα έναν εκλογικό θρίαμβο γυρνώντας επιτέλους την μαύρη σελίδα μιας από τις χειρότερες δικτατορίες που πέρασαν από την Γη και το Τρυφερέ μου Ταυρομάχε του Ροντρίγκο Σεπούλβεδα είναι ο καλύτερος τρόπος να (ξανα)γιορτάσεις μαζί της. Με μια ανέλπιστα τρυφερή και συγκινητική ταινία ιστορία, η ταινία προσεγγίζει το σκοτεινό παρελθόν της χώρας για να μιλήσει για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αγάπη. Βραβεύτηκε δικαίως από το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2020.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v